Včera už snad první vlaštovka změny a trochu oddych -
-2,5 až
6,0°C. Dnes od rána je polojasno, teplota opět na 6°C. Znovu se rozfoukává vítr k 8 m/s, naštěstí už západní. Bohužel ne nadlouho a sněžení na východě teda vůbec nezávidím. Úplně jsem se zděsil, co tam na neděli kreslí Aladin!
Zrovna jsem zahlédl na CNN, že ve Španělsku spadlo za březen okolo 140 mm srážek, normál je 60. To je tím, jak je situace nad Evropou zablokovaná a TN jdou jižnější cestou přes Středomoří.
Radim Tolasz tu situaci u nás zase bagatelizuje:
http://zpravy.idnes.cz/on-line-s-klimat ... _domaci_hv
"Z obvyklostí vybočuje to, že na přelomu března a února nepřišly jarní teploty, na které jsme si v posledních letech zvykli. "Když loni a předloni byly až letní teploty, všichni jsme se tomu divili a říkali jsme si, že to není normální, protože už je teplo. Takže letos je to takové, jak to má být," vysvětluje expert.
Tak jestli je letošní březen takový, jak má být, tak Radim popírá dlouhodobé průměry. Máme 6. nejchladnější březen v historii měření, minimum slunečního svitu za celou zimu, a on je v normálu...

To se teda vyznamenal. A ještě jeden:
Podle Tolasze mají významnou vypovídají hodnotu předpovědi na následujících deset dnů. Nad tuto hranici už jde jen o přibližný odhad možného vývoje. "Ale ruku na srdce - potřebujeme pro praktický život vědět, jak bude za 14 dní? Dovolenou většinou plánujeme několik měsíců předem a odpolední výlet můžeme posunout nebo si najít jiný program," vysvětlil Tolasz. Vícedenní výhledy podle něj jsou dobré hlavně pro globální plánování. "U nich většinou potřebujeme jen znát trend - bude se ochlazovat nebo oteplovat, bude vlhko nebo sucho," popsal.
Nemohu se ubránit dojmu, že nám chce vsugerovat, že výhledy na 10 dní dopředu nejsou vlastně ani důležité, protože nejsou potřeba. Fajn, tak si zredukujte ČHMÚ na třetinu a předpovídejte jen do 3 dní dopředu. Ani ten trend jim nevyšel - moc dobře pamatuji na předpovídaných 14 stupňů o Velikonocích 10 dní zpátky... To mě teda Radim zklamal.