Zdravím
Vichr
Moderátor: Moderátoři
Mno tak tohle vyšlo,ale je to asi jediné co mne teď těší.Další dny bude zima jak v Rusku,postupně možná větší než je zdrávo.Při letošních výkyvech počasí by mne překvapilo,pokud by to ochlazení bylo nějaké delší.Mnohem pravděpodobnější je oteplení,ještě asi do konce roku..Flames píše:...Jak už bylo zmíněno od Adi modely stále více počítají s tlakovou výší někde na severu.Sice nepočítají s výraznějším ochlazením,ale já už bych se k němu pomalu klonil.Sice je možné,že tlakové výše budou utíkat k JV a valit studený vzduch do východní Evropy a nic z toho u nás nebude nebude-nebo jen nekonečná inverze,ale pokud budou protáhlé výše směrem západ-východ nad severní Evropou delší dobu,pak je jen otázkou času,kdy se slabší části výše propadne k jihu výrazný frontální systém,ve studeném vzduchu u Islandu se vytvoří nová řídící tlaková výše a začne zima.Poslední otázkou zůstává co na to Atlantik...V letech kdy válí zamete s každou takovou situací,nebo se výrazně ochladí a hned odsune hřeben k východu aby ho nahradil JZ přenosem,ale o už jsou spekulace.Držel bych se toho,že zima je pomalu na spadnutí v horizontu 12-16 dní,pokud vydží současné výpočty GFS.