Aktuální počasí v ČR - květen 2008

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - květen 2008

Příspěvek od CtiborV »

Ahoj, tak v 15:00 kdyz jsem zrovna chtel jit z prace dom, tak se k nam prihnala od JZ velice intenzivni bourka. Podle radaru to byla nejsilnejsi bourka v CR, v miste zamestnani - Sternberku, byla asi nejsilnejsi, v mem bydlisti pry udajne jenom pul hodiny slabe prselo. Kazdopadne tak silny dest tu u nas jeste nebyl, okapy to nestacily brat a chrstaly vsude kolem. U jednoho obchodaku se udelalo slusny jezero, skoda ze nemam srazkomer... Bourka elektricky moc aktivni nebyla, blyskalo se tak 1x za 5 minut. Jsem zvedav jaka byla ve Vetrkovicich, sla tim smerem :)
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Tak nám konečně sprchlo i v Přerově při krátké silnější bouřce. Silnější jádra byla JV-V od města (třeba Lipník). Padaly i malé kroupy kolem 5 mm a úhrn srážek ve městě byl také 5 mm, na letišti téměř nic. A hlavně byla základna bouřky krásně fotogenická (akorát jsem neměl po ruce foťák...) a už už jsem ve svých představách viděl i tubu, ale nic... Zítra a snad i v neděli by to také mohlo být zajímavé - pak přijde zima.

Tmax před bouřkou +23°C.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Dnes většinou oblačno s přeháňkami,ale bez bouřky.Ráno a nyní večer i polojasno.Tmin díky oblačnosti vyšší +8,5st. a Tmax +17,9st..Napršelo 4,7mm.Aktuálně ve 20.30 je skoro jasno,teplota +15,3st.,tlak 1008,1hPa a vlhkost 77%.Pěkný zbytek dne.

www.smart-web.cz/karel
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Takže něco nakonec sprchlo, tak 3 mm odhadem, možná více, ona bouřková oblaka se rozlila do vrstevnaté oblačnosti, t které nám mírně pršelo takřka dvě hodiny, přijít déšť o hodinu dříve, možná bycho se dočkali i bouřky. Úhrn sice nic moc extra, ale potěšil, neboť byl nečekán. Otázká zní teď, zda-li něco přinese ona výrazná studená fronta, která se nad námi bude vlnit. Modely dávají nejvíce srážek do východních Čech a na Vysočinu, k nám , když řeknu nic, to bych přeháněl. ale téměř nic se blíží pravdě. Uvidíme. V každém případě zítra bude dusno a teplo s malou pravděpodobnosti bouřky u nás na SV (možná bude nejtepleji, snad krom jihu u Fractala, mimochodem letní den u nás ještě nebyl), v neděli to bude zřejmě podobné, odpoledne snad s deštěm.

Zatím

Ps. Vzduch po dešti krásně voní a zpívají ptáci. Nádhera :wink:
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
David Sadecký

Příspěvek od David Sadecký »

Zdravím, nás dnes zastihla bouřka s dost prudkým lijákem po 16.hodině. Maximální teploty jsme tu v posledních dnech měli kolem 25, jednou 26°C. Zajímavé byly teploty v nedalekých Poděbradech, kde bylo zhruba o 2 stupně tepleji než v okolních polabských stanicích (Semčice, Mokošín, Pardubice apod.) Není tu někdo z Poděbrad, jak to že je tam tak teplo? I v dlouhodobých průměrech je oblast kolem Poděbrad a Kolína teplejší než zbytek Polabí.
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

U nás velké zklamání. V posledních dnech všade okolo bouřky, ale tady ani ťuk. Včera na ránem se několikrát (myslím 4x) zablýsklo v těsné blízkosti Větřkovic, ale to bylo vše. Srážkově to dalo 1 mm. V odpoledních hodinách se opět nasouvala bouřka od západu, ale bylo nádherně vidět jak se tato rozděluje na aktivní jižní část a neaktivní severní ale na ni se vytvořila malá, ale šikovná hůlava. Tak Větřkovice byly přesně mezi a já skřípal zubama. Srážky na této bouřce 1,5 mm. Večer od západu postupovala bouřková oblačnost, ale tato se rozpadla. Takže celkově v tyto dny zklamání. Včerejší tmax 21,8 °C, tmin 9,5 °C.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
storm_ice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj tak po včerejší odpolední bouřce jž nic zajímavého .. zbytek v podobě slabého deště Tmax 22,3°C Tmin 12,2°C vítr prom nebo JZ do 4 m/s, v bouřce nárazy 6 m/s srážky 5,7 mm

Aktuálně 12:10 oblačno ℔ T 19,8°C▼vítr V 2 m/stlak 1007,5 hPa▼vlhkost 73%
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes je oblačno zatím beze srážek.Aktuální teplota +26.3C.Srážkové pásmo se nachází na západní hranici kde jsou teploty okolo 17C a také déšť,SZ Evropa teploty okolo 11C na V okolo 24C viz. mapka . Uvidíme jestli dorazí očekávané bouřky a vydatnější srážky k nám na JV :D http://www.awekas.at/en/temp.php, http://www.awekas.at/en/regen.php
Naposledy upravil(a) Tom dne 17 kvě 2008, 13:39, celkem upraveno 1 x.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Dnes je zatím slunečno a klid, i když modely, SkyWarn i ESTOFEX dávají na odpoledne a večer hlavně na východ ČR silné bouřky (MCS - že by i squall line?), ale zatím to tak nevypadá. A v neděli budou silné trvalé srážky uprostřed republiky, navečer i na východě včetně bouřek, takže žádná nuda nebude a snad bude zalito - někde až moc... A příští týden (zpočátku) to opět hlavně na východě vypadá na deštivé, větrné a studené počasí.

Tmin dnes +11°C
Tmax dnes zatím +24°C
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Karel Marciniszyn
Meteostanice: WS2300
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karel Marciniszyn »

jsem na dnesek zvedav...ze bych snad v Breclave dovrsil prvni trojku hromu co jsem tento rok slysel???? :D ale zustavam kapku pesimistou...
Janek

Příspěvek od Janek »

Dnes se mi tak hodinu zdálo o tornádu a s ústavem jsme dovršili výsledku, že se jednalo o F4. Vyhloubilo menší kaňon a způsobilo záplavy. Ale fakt pěkný sen a dost živý! :twisted: :oops: Absolutně nechápu teplotu. Oba teploměry (čidlo a rtuťový) mi ukazují nad 26°C, přitom pocitově tak 23°C! V posledních dnech ale fakt mám teplotu vyšší o 2°C víc než Mošnov - divné. Dnes konečně přestal JZ-SV průvan a obloha pokryta z 6-7/8 Cu con nanejvýš.
Jsem obrovsky zvědav na tu zítřejší situaci; dnes to nevypadá snad ani v Čechách na něco většího, ale zítra?! :) Štve mě, že nejede Meteosat...
V Nízkém Jeseníku bouřka s odrazy 60 dBz! A na J Čech už přece jen asi něco vzniká...
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
hrdla3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Dnes zpočátku oblačno až zataženo s přeháňkami,přes poledne přechodně polojasno a po 16 hodině docela silná bouřka,tak 5min s přívalovým deštěm a krupobitím s kroupami o velikosti do 1cm.Poté opět prtrhávání oblačnosti a nyní už zase přibívá a před chvílí se přidali i srážky.Tmin +5,6st. a Tmax +20,4st.Aktuálně ve 20.00 je zataženo,prší,teplota +13,1st.,tlak 1006,2hPa a vlhkost 67%.Pěkný zbytek dne.Za dnešek zatím napršelo 8,8mm.

www.smart-web.cz/karel
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím nového kolegu a skoro souseda z nedaleké Břeclavi (Karel Marciniszyn), a ostatní samozřejmě taky.

Dneska dopoledne skoro jasno a postupně se začalo zatahovat vysokou oblačností která houstla a snižovala se, ale viditelně žádná větší konvekce, tak nevím co modely plaší. Teploty 11,6 °C - 27,0 °C a jak psal Janek o těch pocitových teplotách, tak tady to byl pravý opak, přišlo mě to tak na 32 °C, dusno a byl jsem zpocený jak vrata od chléva. Pravda, trochu jsem pracoval :lol: Tak jsem zvědavý co v dalších dnech.

Vítr do 5 m/s převážně JV. Tlak už několik dnů zvolna klesá, což obecně nevěští nic dobrého a jak psal Jules Verne, tuším v Patnáctiletém kapitánu "Čím déle tlak klesá, tím déle bude špatné počasí." Aktuální hodnota 1003,4 hPa. Teploa 22,0 °C.
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím poprvé v květnu, jednak jsem neměl čas a jednak ani nebylo o čem psát. Květen je u nás zatím teplotně trochu nad průměrem (13,4) a hlavně naprostý suchar. Dosud napršely jen 4 mm, ponejvíc z bouřky v úterý 6.5. Ranní teploty se zde pohybovaly většinou v rozmezí 5 až 10, po mrazících už ani památky. Nejtepleji bylo ve čtvrtek 15.5. a to 25,2 st.
V posledních dnech se vyskytly symbolické deštíky, např. dnes dopoledne s úhrnem 0,5 mm. Půdu už hodnotím stupněm 0, tedy suchý povrch.
Dnes bylo slunce zacloněno vyšší oblačností, takže vývoj Cu mizivý. Až teď večer táhla přeháňka jižně od nás. Výstraha ČHMÚ tedy pro zdejší okolí tedy nevyšla. A co zítra - to uvidíme.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Ahojec, v Třebíči byla asi lepší akce včera než dneska, a stejně to nic světoborného nebylo. Včera se kolem 21 hodiny zformoval SSV od Třebíče (asi 15 km) pěkný cb, v té chvíli už osvětlený šedě po západu slunce a k vidění byla pěkná blýskavice o cca 20 ks blesků, pozorovány samozřejmě jen CC přes zástavbu města a kopcovitý terén.
Dneska situace jako u kolegy v Podivíně. Téměř celý den skoro zataženo ac/as, a tudíž bez konvekce, což se nedalo říct o SZ obloze, kde vzikaly hodně solidní kovadlinky. Teď večer ve 21 hod zase asi dva blesky z blýskavice a ve 23:20 nás přešla slabá přeháňka. Dneska jsem byl v Brně, tam bylo 24°C, zde u nás 22°C. Zítra nečekám asi žádnou bouřku, možná trvalý vydatný déšť. Uvidíme...
Aktuálně (23:50) máme skoro zataženo, po dešť. přeh. a teplota je hooodně vysoká +16,0°C a před přeháňkou bylo 17,4°C. Rosný bod nyní 13°C! Hoj
Naposledy upravil(a) Yves dne 17 kvě 2008, 23:56, celkem upraveno 1 x.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2008“