Aktuální počasí v ČR - červen 2007
Moderátor: Moderátoři
Pokud máte ten samý problém jako já, tedy že bouřky sledujete většinou z profilu než zespodu, doporučuji rozmístit v krajině kolem vašeho bydliště síť primitivních srážkoměrů. Aspoň mě to psychicky velice pomáhá. U nás chodí bouřky nejčastěji po horách, v Nejdku jich máme přímo nad hlavou jen 20-25 ročně. Tak jsem si v horách rozmístil 5 srážkoměrů, ke kterým jezdím zhruba 1x týdně a už mi nevadí, že bouřka přešla jinudy - dokonce mám radost z toho, že jsem objevil jedno místo (osada Jelení), kde dochází k časté tvorbě, mohutnění, řetězení nebo zpomalování bouřek. Od začátku června napršelo v Nejdku jenom 11 mm, na Jelení 39,7 mm (a to je ještě na tamní poměry málo!).
- Tomáš Prouza
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
- Kontaktovat uživatele:
Dnes po poledni jsem jel vlakem do Trutnova. Když jsem se chystal na cestu, začalo se to na severozápadě nepěkně kabonit (jinak u nás bylo od rána skoro zataženo a teplota se držela kolem +22°C) a za chvílí bylo na úbočí Jestřebích hor vidět blížící se srážkové pásmo. Ještě než jsem došel do Malých Svatoňovic na nádraží, začalo regulérně pršet a hned co jsem zapadl do budovy, začal vcelku pěkný pětiminutový "slejvák". Nakonec co jsem vylezl od pokladny, vše zakončil mohutný hrom, vyvrátivší pochyby o příslušnosti přeháňky. Podle detekce pak následovalo cca 20 dalších úderů blesku, ale od nás už nic slysšet ani vidět nebylo. Bouřka skončila tak rychle jak začala, s "výtěžností" 1,5 mm srážek. Jinak po cestě se zdálo, že maximum deště vypadlo v Trutnově - Poříčí, u hlavního nádraží v 13:25 už bylo sucho až na kaluže na asfaltu. A na východě byl pěkně vidět Cb inc cap.
Jinak nyní +22,1°C, tlak 1008 hPa, jasno, bezvětří.
Jinak nyní +22,1°C, tlak 1008 hPa, jasno, bezvětří.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
- Petr Malina
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím z Košíků , dnešní den začal s. zataženou oblohou s ranní malou neměřítelnou přeháňkou , která rychle odezněla . Obloha se začala projasňovat , až na odpolední polojasno , které vydrželo pouze do 14:30 kdy se začalo dost razantně zatahovat a netrvalo dlouho , aby začala bouřka , která trvala od 14:45 do 16:00 . Z počátku pouze bouřilo , ale po čtvrt hodině přišla dost silná bouřka doprovázená vydatným deštěm . Srážky trvaly jenom 30 minut , ale za tuhle dobu spadlo 17mm . Jinak dnešní max. teplota byla 27,4°C , min. 13,3°C . Aktuálně v 20:45 je oblačno s teplotou 17,8°C , tlak 1012,3 hPa . Ostatní hodnoty zde stanice Košíky
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
bouřky
Ahojky,
Včerejšek byl již tradičně dusný, beze srážek, přes den beznadějné azúro, večer polojasno až oblačno z rozpadlých "českých" bouřek, teploty ráno 18, přes den 28, večer ještě 22, na sídlišti 24. Pak teplota pozvolna klesala na nějakých 16 ráno, na sídlišti 18,5, v 8 hod opět 18.
Dnes dopoledne oblačno, potvrzuji výskyt demoverze deště, o které psal Janek
Dnešní maxima v 14.30, před příchodem pásma bouřek a přeháněk a to 27, pak teploty padly k 22. Teď navečer rovných 20. Zatím. Co se týče srážek, Orlové byla rozdělená napůl. V jedné části se opakovala ranní demoverze, čili byly akorát mokré cesty i chodníky, pod stromy sucho, v části kolem mého bydliště sprcha, která dala cca 4 mm, i pod stromy bylo vlhko. Naopak Petřvald byl suchý, v Dětmarovicích muselo pršet daleko více, stejně jako v nazelenalých pahorcích u Janka
Havířov i Horní Suchá nejméně 10 mm, potom přes obě lokality šla přeháňka ještě jedna.
Tolik k dnešku
Zatím z Orlové
Ps. zatím asi 25 mm tedz od začátku měsíce, nicméně potvrzuji Fraktalovu tezi, že srážky nejdou do hloubky a (nejen) ovocné stromy mají málo.
Včerejšek byl již tradičně dusný, beze srážek, přes den beznadějné azúro, večer polojasno až oblačno z rozpadlých "českých" bouřek, teploty ráno 18, přes den 28, večer ještě 22, na sídlišti 24. Pak teplota pozvolna klesala na nějakých 16 ráno, na sídlišti 18,5, v 8 hod opět 18.
Dnes dopoledne oblačno, potvrzuji výskyt demoverze deště, o které psal Janek
Dnešní maxima v 14.30, před příchodem pásma bouřek a přeháněk a to 27, pak teploty padly k 22. Teď navečer rovných 20. Zatím. Co se týče srážek, Orlové byla rozdělená napůl. V jedné části se opakovala ranní demoverze, čili byly akorát mokré cesty i chodníky, pod stromy sucho, v části kolem mého bydliště sprcha, která dala cca 4 mm, i pod stromy bylo vlhko. Naopak Petřvald byl suchý, v Dětmarovicích muselo pršet daleko více, stejně jako v nazelenalých pahorcích u Janka

Tolik k dnešku
Zatím z Orlové
Ps. zatím asi 25 mm tedz od začátku měsíce, nicméně potvrzuji Fraktalovu tezi, že srážky nejdou do hloubky a (nejen) ovocné stromy mají málo.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, dneska pro změnu bouřka. Ráno bylo skoro zataženo, takže Tmin (dneska bohužel jen hrubě - zase blbne čidlo) 16°C, postupně skoro jasno, přechod s denním vývojem obl. na oblačno, v 16:00 až na skoro zataženo a s bouřkou. Tmax 26°C. Bouřka narostla přímo nad námi. Blesky jsem nepozoroval, jen asi 5 kromů. Sprška krátká, ale slušná. Dle dostupných údajů ale jen 3-4 mm . Zítra opět centrum CAPE aktivity u nás, yahoo.
Jinak Nejdku avizovaných 11 mm moc nezávidím. To už je na pováženou to sucho v SZ Čechách. My taky nemáme nic moc extra, ale 41 mm je pořád lepší číslo.
Jinak Nejdku avizovaných 11 mm moc nezávidím. To už je na pováženou to sucho v SZ Čechách. My taky nemáme nic moc extra, ale 41 mm je pořád lepší číslo.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
- hrdla3
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím z Lokte.U nás dnes nic zajímavého.Zpočátku dne bylo oblačno až polojasno,ráno mlha,přes den podtupně polojasno až skoro jasno.Tmin +13,6st. a Tmax +25,8st.(zatím v letošním roce 22 dní letních a 5 dní tropických,což je velice slušné).Aktuálně ve 22.45 je skoro jasno,teplota +16,5st.,tlak 1010,7hOa a vlhkost 74%.Pěkný zbytek dne.
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj dnes oblačno přechodně zataženo a po poledni i slabý déšť, později až skoro jasno Tmin 16,4°C Tmax 25,9°C vítr prom. do 4 m/s srážky tak 0,1-0,2 mm
Aktuálně 23:35 jasno ℔ T 17,5°C▼ ℔ bezvětří ℔ tlak 1010,1 hPa▲ ℔ vlhkost 72%
Aktuálně 23:35 jasno ℔ T 17,5°C▼ ℔ bezvětří ℔ tlak 1010,1 hPa▲ ℔ vlhkost 72%
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Včera ve středu šla odpoledne od Z na Přerov bouřka, ale těsně před městem se zastavila, chvíli zůstala stát a pak si to šinula směrem na Kroměříž, Uh. Hradiště, Bílé Karpaty... Takže výsledkem je pár kapek deště, pár vzdálených hromů a toť vše...
Teď ráno prošla výraznější přeháňka těsně severně od města - zase nic...
Tmax včera +26°C, dnešní Tmin +16°C.
Studená fronta z pátku na sobotu podle všech modelů přinese vydatné srážky do Čech a východ asi opět nic. Za červen máme v Přerově úhrn 22 mm, ale východní okraj města pouhých 8 mm a to už se blíží půlka června...
Teď ráno prošla výraznější přeháňka těsně severně od města - zase nic...
Tmax včera +26°C, dnešní Tmin +16°C.
Studená fronta z pátku na sobotu podle všech modelů přinese vydatné srážky do Čech a východ asi opět nic. Za červen máme v Přerově úhrn 22 mm, ale východní okraj města pouhých 8 mm a to už se blíží půlka června...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
A to ČHMÚ včera hlásilo, že přeháňky a bouřky budou dnes jen ojedinělé... Už to poopravili a pro jih a východ ČR dávají srážky aspoň "místy". Myslím, že dnes je pro Moravu a Slezsko velká naděje na srážkové příděly - už teď ráno byla silná přeháňka těsně u Přerova. JZ proudění je výraznější a tím i pohyb případných bouřek.dobrmanek píše:Dneska je zhruba 60 x větší pravděpodobnost na srážky než v minulých dnech. Teplota 17,1 °C, vlhkost 87 %.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Tomáš Prouza
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
- Kontaktovat uživatele:
Dnes ráno menší překvapení: Když jsem šel o půlnoci spát, svítily hvězdy bez mráčku, když jsem v 7 vstal, svítilo Slunce na jasné obloze. Ale i přesto ve 3:30 přišel prudký, ale krátký déšť (dalšího 1,5 mm). Teď podle radaru koukám, že to byl pozdrav "mrtvé bouřky", která sem doputovala zdálky o JZ a definitivně skončila svou pouť na hranici s Polskem.
Aktuální stav 7:30: +17,6°C, tlak 1010 hPa (setrvalý stav), skoro jasno, bezvětří.
Aktuální stav 7:30: +17,6°C, tlak 1010 hPa (setrvalý stav), skoro jasno, bezvětří.
Online data z Velkých Svatoňovic
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Na česko-slovenském pomezí a hlavně na karvinsku jsou teď velmi silné bouře - odrazivost přes 60 dBZ - že by pořádné kroupy, downbursty? Adi, Janku, co se u vás děje či dělo???
Přerov hlásí absolutní klid a pár kapek...

Přerov hlásí absolutní klid a pár kapek...
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie