V Č. Budějovicích máme za sebou třetí ledový den v březnu (po pátku a neděli). V sobotu při zatažené obloze a slabém sněžení vylezla teplota na nulu. Sníh začal držet na zemi až v pozdním odpoledni, vytvořil se asi centimetrový poprašek. Spolu s nočním vyjasněním přispěl k pádu teploty na -10 v neděli ráno. Nedělní den byl převážně slunečný, sněhový poprašek navzdory trvalému mrazu zmizel. V noci na pondělí holomráz -9 st., přes den polojasno, chvílemi oblačno, zejména po poledni sněhové přeháňky. Aktuálně máme jasno a teplota se blíží k -6.
Mimochodem, už dvakrát jsme v březnu překonali únorové teplotní minimum, které bylo -8 st. Od začátku ledna kupodivu teplota klesla pod -10 st. jen 3x. Mráz v lednu a první polovině února byl velmi vytrvalý, ale ne silný. Teprve teď vznikly podmínky pro relativně (ve vztahu k ročnímu období) silné mrazy, protože se jaksi netvoří stratus
Já jsem zimomilný v létě, kdy mi vadí tropická vedra, a teplomilný v zimě, kdy mi vadí mrazy. Prostě mírné počasí, to je ono

. Někdy bych rád bydlel o pár stovek kilometrů dál na západ. Ale teď je aspoň sluníčko, narozdíl od šedého protivného ledna, je to veselejší

. Pokud se příští týden oteplí, samozřejmě budu rád. Tak trochu počítám s tím, že počasí bude škodolibé, a po oteplení ve druhé polovině března se ochladí na Velikonoce. Odpovídalo by to zažitému rytmu. Po loňském dubnu bych moc teplo nečekal. Na druhou stranu nepamatuji v posledních nejméně 12 letech teplotně podnormální duben, tudíž bych se velmi divil, kdyby něco takového nastalo.
Zdravím
Vichr