Obecné informace o WS 3600

Informace, dotazy a rady týkající se provozu meteostanice WS 3600

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Souhrně se vyjádřím s mými zkušenostmi se skoro ročním provozem této stanice.
Kabel do PC jsem prodloužil přes spojku na asi 5-6 m. Kabel jsem si nechal udělat v elektro prodejně. Je to vlastně telefonní kabel, jen má 6 žil, místo 4. Kabely mezi čidly jsem prodloužil také spojkou a telefonním kabelem na celkových 22m a chodí to spolehlivě. Data jsem nejdříve přenášel do stanice bezdrátově, nyní po kabelu. Bohužel se aktuální data přenášejí pořád za 120s při rychlosti větru do 10km/h :( . Na výše uvedené adrese je aktualizace SW Heavy Weather pro. Lze potom měnit například chybný údaj, který se občas uloží, což u starší verze nelze.
Zatím se u mě vyskytly tyto anomálie:
- Jednou naskočila venkovní teplota -19°C i když bylo nad nulou.
- Několikrát se stalo, že směr větru byl asi 1-2 hodiny WSW, i když evidentně foukalo odjinud.
- Celkové množství srážek se mi v PC zdvojuje (např. za týden postupně naprší 15,5 mm a najdnou se v celkových srážkách přičte 15,5 mm); údaj na display stanice je ale v pořádku.
- když vymažu maximální náraz větru v PC a momentálně je náraz 0,0 m/s, objeví se max 50,9 m/s. Pokud fouká nad 2,8 m/s (není nulová hodnota nárazu) nebo max hodnotu vymažu na display stanice a PC je vypnutý, tak je vše v pořádku.
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Zdravím, opět prosba o pomoc. Co si mám představit po pojmem WINDCHILL ???
jirkapocatky
Meteostanice: Davis VP2+
Kontaktovat uživatele:

Re: WS 3600

Příspěvek od jirkapocatky »

Milan píše:Zdravím, opět prosba o pomoc. Co si mám představit po pojmem WINDCHILL ???
Těžko se to překládá jedním slovem.Je to něco jako teplota větru-ochlazování větrem.Příklad:je - 5 °C a nefouká.Cítíš na povrchu těla nějaký mráz.Začne-li při tom samém mrazu foukat vítr,který vlastně způsobuje mnohem větší ochlazování povrchu těla,máš pocit jako by bylo - 10°C.Takhle nějak bych to laicky vysvětlil.Možná že je pro to v češtině odborný výraz,ale nějak jsem na něj ještě nenarazil. Jirka
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Tak ji mám doma. Zatím spuštěno bez 2 senzorů jen venk. teplota. Trochu mě zarazilo vyvracení dvířek od 2 ks baterií v senzoru. Nevím na co je přibalena samolepící oboustranná páska. Podařilo se mi rozchodit zasílání reportu na emaily. Opět dotazy: 1 - naměřené množství srážek mám nastaveno na mm. Je to na m2 ? I když plocha senzoru je podstatně menší ? Přepočítá stanice naměřené množství na plochu 1 m2 = 1l ? 2 - po připojení k PC se automaticky stahují data. Vymazávají se tato data zároveň ze stanice, nebo se musí mazat někde, co jsem zatím nenašel ? Díky za odpovědi.
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Hodnota srážek je přepočítaná,takže 1mm je 1l/m2.
Ze stanice se data vymazávají automaticky.
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Tak mám nainstalováno. Jak se dá zjistit jesti se mi přenos dat pustil přes kabel místo bezdrátu ? Jenom pro kontrolu
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Zkuste vyndat baterky z venkovního čidla. Mělo by to nadále přenášet data na display. :)
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Dík. :-)))) to mě nenapadlo.Hlavně, že jsem tak zkoušel napájení stanice na síť. Jinak zkušenosti velmi dobré, jenom se mi zdá, že srážkoměr reaguje na vodu (hrnek-protože neprší) dost pozdě a naopak potom ještě dost dlouho (cca 30 minut) symbol deštníku, že pršelo. Je to OK ?
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Mě taky srážkoměr ukazuje opožděně. Třeba začne trochu pršet, prší stále stejně a na display naskočí až po delší době najednou 1 mm, přitom jedno překlopení kolébky je 0,5 mm. S tím deštníkem to je asi tak, ale nikdy jsem si toho moc nevšímal.
Teď jsem dal do srážkoměru topnou fólii, abych mohl měřit srážky i v zimě. Docela mě překvapilo, že napadly 4 cm sněhu a ukázalo to jen 1,5 mm srážek. Většinou se udává 1cm sněhu = 1 mm srážek. Asi dost záleží, jak je ten sníh nadejchanej.
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Ta folie to je asi domací práce? Z čeho jsi to použil, taky jsem nad tím přemýšlel. Díky za odpovědi.
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Koupil jsem ji u Conrada (http://www.conrad.cz). Je samolepící a stojí 184- Kč. Objednací číslo 532878. Zapojil jsem ji na nabíječku na Nokii. Fólie má mít příkon 12V 1A a ta nabíječka, kterou jsem doma našel má myslím 10,4 V a 760mA, takže to hřeje asi malinko míň než by mělo, ale stačí to.
Tu fólii (má rozměry 110x77 mm) jsem nalepil zevnitř na trychtýř a stěnu. Musíš dát pozor, aby například kabel nebránil v pohybu kolíbce.
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Dík za odpověď. Jestli můžu osvětlete mi ještě tohle. Srážky stanice zaznamená v režimu 1 h, 24h, týden, měsíc, total. Když jsem naměřil (ve čtvrtek) srážky 4,2 mm, ukázaly se mi hodnoty v total ,1h a 24h. Po uplynutí 1 hod, se v 1 h=0, v 24h = 4,2 v total 4,2 mm. Na druhý den v pátek jsem měl všude (v stanici) 0 jenom v total zůstalo 4,2 mm. Proč nezůstala data i v týden a měsíc ?
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Údaj week je za poslední kalendářní týden a month za poslední kalendářní měsíc, tzn. těch 4,2 mm se ukáže v týdeních srážkách až v pondělí (suma za předchozí týden po-ne) a v měsíčních až 1. prosince (suma za listopad).
Milan

WS 3600

Příspěvek od Milan »

Super, dík, tak to jsem netušil, já myslel, že je tam soft. chyba ve stanici.Čím víc to poznávám , tím víc se mi to líbí. Ještě zápasím z dodaným software, po připojení k PC se načtou nasbíraná data a ukáže se vše v položce Current Weather. Jak tyto hodnoty uložím dejme tomu za celý měsíc listopad. Nejsem schopen na to přijít, jenom z toho lezou grafy a txt soubory
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Data se ukládají do souboru history.dat
Dole na obrazovce jsou záložky Graph, Template a History. V Template vytváříš různé grafy a můžež s nimi dále pracovat - měnit časy, data apod. Když nějaký zajímavý graf uložíš, objeví se v záložce Graph. Dále na něm potom už nemůžeš nic měnit. V záložce History jsou veškerá zaznamenaná data. Ukládají se standardně do souboru History.dat, ale název můžeš pochopitelně změnit. Pokud chceš, můžeš data začít ukládat do jiného souboru. Cestu nastavíš v Extras/Options. Od toho momentu, kdy zadáš nový soubor pro ukládání se ti tam začnou ukládat nová data. Promlém je v tom, že jsem nepřišel na způsob, jakým by šlo několik souborů s daty spojit do jednoho, a proto pořád ukládám do jediného souboru, abych mohl veškerá nasbíraná data porovnávat v grafech. Měl jsem obavy, že za chvíli bude ten soubor moc velký, ale za 9 měsíců má jen 4,2 MB (ukládám po 5-ti minutách).
Taky mě napadlo, že bychom si s ostatními mohli vyměnit soubory s daty a porovnat tak počasí na různých místech republiky v minulosti, například při nějakých zajímavých situacích. Jestli má někdo zájem, můžu mu svoje data poslat a budu rád, když mi někdo pošle ta jeho. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Meteostanice WS 3600“