Chci se Vás zeptat, dokud tady máme tuhle možnost otestovat 2 totožné stanice s různým typem stínění čidel a srážkoměrem co by Vás nejvíce zajímalo? Mám v plánu zaznamenávat hlavně denní maxima a minima teplot v různých typech štítu a samozřejmě úhrn srážek. Jen doplním, anemometr z nové meteostanice instalovaný nemám a ani jeho instalaci z důvodu obtížnosti neplánuju.
Abych tedy začal pěkně od začátku stanice Davis s FARS štítem je v provozu od čtvrtku 28.5. dopoledne, kdy byl jasný den a všimnul jsem si aktuální teploty a rozdílu, který činil mezi štítem FARS a štítem METCOVER v jednu dobu 1,7°C s tím, že chladněji bylo ve ventilovaném štítě od Davise, tento rozdíl se pomalu ale zmenšoval. Maximální teplota toho dne byla ve štítě FARS 22,8°C a 23,5°C v METCOVERu. Čas naměřeného maxima 13:33 vs 13:36. Minimum dalšího dne bylo 10,6°C ve FARSu a 11,1°C v METCOVERu čas 3:58 vs 3:57. Maximum toho dne bylo 23,3°C opět FARS a 24,1°C v METCOVERu v čase 15:59 vs 16:00.
K večeru toho dne dorazila bouřka a déšť, čehož jsem využil k výměně teplotně/vlhkostního čidla ve staré VP2 v onom profi štítě, jelikož už nějakou dobu mi měřila "nízkou" maximální vlhkost, která se už několik měsíců dostávala maximálně na 91-92% a bylo to opravdu divné. Nové čidlo slibuje zvýšení přenosti měření teploty na 3 desetiny z 0,5°C a vlhkosti na 2% ze 3%. Jelikož ale mám stanici vyrobenou před rokem 2016 bylo potřeba ještě po výměně čidla provést kalibraci podle doporučení výrobce o 0,5°C. Během deště a navíc k večeru jsem využil situace, že by se teplota měla venku měnit jen nepatrně a porovnal ještě před samotnou výměnou teplotu, která se lišila o 0,4°C až 0,5°C s tím, že nižší teplota byla měřena vždy ve štítě FARS. Po výměně a kalibraci čidla jsem se dostal na rozdíl již 0,2°C, stále ale chladněji bylo v nové stanici s FARS štítem. Minimální teplota dnes ráno byla ale paradoxně nižší ve štítě METCOVER 13,2°C vs 13,4°C ve FARS. Časy 6:48 a 6:43. Maximální teplota dnes byla 23,1°C ve FARSu (13:57) a 23,6°C (13:58) v METCOVERu. Doplním, že maximální vlhkost dnes v noci po výměně čidla byla 96%. Takovou jsem nenaměřil od loňského dubna.
Teď se budu chvíli věnovat srážkám, které dorazily jak jsem již zmínil k večeru. Přišel silný dešť a obě stanice totožně začaly se zobrazením rovnou 4 desetin mm, což mě trochu překvapilo u lžičky, která je jen jedna narozdíl od kolíbek, které pracují na obě strany. U starší kabelové stanice srážky naskočily o pár vteřin rychleji a takhle to bylo po celou dobu, že starší kabelová stanice s kolíbkou načítala srážky rychleji což postupně vytvářelo rozdíl, který v jednu dobu byl 0,8mm s tím, že nová stanice zobrazovala méně. Den ale nakonec skončil s rozdílem jen 4 desetin. Nová stanice naměřila 11mm stará 11,4mm. Když jsem byl venku okolo 21hodiny abych odečetl i manuální srážkoměr činil úhrn 9,6mm v nové meteostanici, cca 10,2mm v manuální a 10,4mm ve staré Davisce. Maximální intenzita srážek byla naměřená na nové stanici 65,0mm/h na staré 65,8mm/h. Dneská ráno, když jsem vstanul po 5 hodině byla situace opačná. Nová stanice měla 1,2mm zatímco starší 0,8mm. Po 6 hodině přišel opět silný dešť a rozdíl po dešti byl následující, starší stanice naměřila (v součtu od půlnoci) 8,6mm a na nové bylo 10,6mm. Max. intenzita byla naměřená na starší stanici 51mm/h a na nové 62,6mm/h. Po ranním odečtu (za posledních 24hod.) bylo v manuálním srážkoměru 22,5mm na nové meteostanici 21,6mm a na starší 20,0mm. Později odpoledne po 16 hodině dorazila bouřka s přívalovým deštěm, při kterém nová meteostanice zaznamenala maximální intenzitu srážek 120mm/h a 10,4mm úhrn a stará 142,2mm/h a úhrn 10,6mm. Ukončím to součtem srážek od jejich začátku včera v podvečer. Starší meteostanice 30,6mm, nová 32mm a manuál 30mm (tady je ale potřeba počítat s tím, že se nějaké srážky během dne odpařily). Zajímalo by mě (pokud to někdo dočetl až sem