Srovnání meteostanic Davis VP2

Informace, dotazy a rady týkající se provozu meteostanic řady DAVIS (VUE, VANTAGE)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jakub Vaclavovice
Příspěvky: 354
Registrován: 22 led 2008, 18:54
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Václavovice u Frýdku-Místku 289m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Srovnání meteostanic Davis VP2

Příspěvek od Jakub Vaclavovice »

Přátele, mám aktuálně možnost otestovat 2 stanice Davis VP2. Používám už léta kabelovou VP2 s čidlem teploty/vlhkosti umístěným ve štítě metcover, který se používá i ve staniční síti ČHMÚ. Srážkoměr je vybavený ještě klasickou překlápěcí kolébkou. Teď jsem nainstaloval novou bezdrátovou VP2 s 24hod. ventilovaným FARS štítem a srážkoměrem, který je již vybavený lžičkou. K porovnání ještě používám klasický zahradní manuální srážkoměr od TFA.
Chci se Vás zeptat, dokud tady máme tuhle možnost otestovat 2 totožné stanice s různým typem stínění čidel a srážkoměrem co by Vás nejvíce zajímalo? Mám v plánu zaznamenávat hlavně denní maxima a minima teplot v různých typech štítu a samozřejmě úhrn srážek. Jen doplním, anemometr z nové meteostanice instalovaný nemám a ani jeho instalaci z důvodu obtížnosti neplánuju.
Abych tedy začal pěkně od začátku stanice Davis s FARS štítem je v provozu od čtvrtku 28.5. dopoledne, kdy byl jasný den a všimnul jsem si aktuální teploty a rozdílu, který činil mezi štítem FARS a štítem METCOVER v jednu dobu 1,7°C s tím, že chladněji bylo ve ventilovaném štítě od Davise, tento rozdíl se pomalu ale zmenšoval. Maximální teplota toho dne byla ve štítě FARS 22,8°C a 23,5°C v METCOVERu. Čas naměřeného maxima 13:33 vs 13:36. Minimum dalšího dne bylo 10,6°C ve FARSu a 11,1°C v METCOVERu čas 3:58 vs 3:57. Maximum toho dne bylo 23,3°C opět FARS a 24,1°C v METCOVERu v čase 15:59 vs 16:00.
K večeru toho dne dorazila bouřka a déšť, čehož jsem využil k výměně teplotně/vlhkostního čidla ve staré VP2 v onom profi štítě, jelikož už nějakou dobu mi měřila "nízkou" maximální vlhkost, která se už několik měsíců dostávala maximálně na 91-92% a bylo to opravdu divné. Nové čidlo slibuje zvýšení přenosti měření teploty na 3 desetiny z 0,5°C a vlhkosti na 2% ze 3%. Jelikož ale mám stanici vyrobenou před rokem 2016 bylo potřeba ještě po výměně čidla provést kalibraci podle doporučení výrobce o 0,5°C. Během deště a navíc k večeru jsem využil situace, že by se teplota měla venku měnit jen nepatrně a porovnal ještě před samotnou výměnou teplotu, která se lišila o 0,4°C až 0,5°C s tím, že nižší teplota byla měřena vždy ve štítě FARS. Po výměně a kalibraci čidla jsem se dostal na rozdíl již 0,2°C, stále ale chladněji bylo v nové stanici s FARS štítem. Minimální teplota dnes ráno byla ale paradoxně nižší ve štítě METCOVER 13,2°C vs 13,4°C ve FARS. Časy 6:48 a 6:43. Maximální teplota dnes byla 23,1°C ve FARSu (13:57) a 23,6°C (13:58) v METCOVERu. Doplním, že maximální vlhkost dnes v noci po výměně čidla byla 96%. Takovou jsem nenaměřil od loňského dubna.
Teď se budu chvíli věnovat srážkám, které dorazily jak jsem již zmínil k večeru. Přišel silný dešť a obě stanice totožně začaly se zobrazením rovnou 4 desetin mm, což mě trochu překvapilo u lžičky, která je jen jedna narozdíl od kolíbek, které pracují na obě strany. U starší kabelové stanice srážky naskočily o pár vteřin rychleji a takhle to bylo po celou dobu, že starší kabelová stanice s kolíbkou načítala srážky rychleji což postupně vytvářelo rozdíl, který v jednu dobu byl 0,8mm s tím, že nová stanice zobrazovala méně. Den ale nakonec skončil s rozdílem jen 4 desetin. Nová stanice naměřila 11mm stará 11,4mm. Když jsem byl venku okolo 21hodiny abych odečetl i manuální srážkoměr činil úhrn 9,6mm v nové meteostanici, cca 10,2mm v manuální a 10,4mm ve staré Davisce. Maximální intenzita srážek byla naměřená na nové stanici 65,0mm/h na staré 65,8mm/h. Dneská ráno, když jsem vstanul po 5 hodině byla situace opačná. Nová stanice měla 1,2mm zatímco starší 0,8mm. Po 6 hodině přišel opět silný dešť a rozdíl po dešti byl následující, starší stanice naměřila (v součtu od půlnoci) 8,6mm a na nové bylo 10,6mm. Max. intenzita byla naměřená na starší stanici 51mm/h a na nové 62,6mm/h. Po ranním odečtu (za posledních 24hod.) bylo v manuálním srážkoměru 22,5mm na nové meteostanici 21,6mm a na starší 20,0mm. Později odpoledne po 16 hodině dorazila bouřka s přívalovým deštěm, při kterém nová meteostanice zaznamenala maximální intenzitu srážek 120mm/h a 10,4mm úhrn a stará 142,2mm/h a úhrn 10,6mm. Ukončím to součtem srážek od jejich začátku včera v podvečer. Starší meteostanice 30,6mm, nová 32mm a manuál 30mm (tady je ale potřeba počítat s tím, že se nějaké srážky během dne odpařily). Zajímalo by mě (pokud to někdo dočetl až sem 8) ) co si o těchto rozdílech myslíte a zda-li je něco co by Vás zajímalo a mohl bych to tady doplnit? Tabulku s denními rekordy teplot a úhrny srážek doplním buď na konci měsíce nebo průběžně během měsíce. Jediné v čem je mezi meteostanicemi konstantní rozdíl je tlak 1,4hPa.
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3620
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro2+.Srážkoměry All-Weather, plech.
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Srovnání meteostanic Davis VP2

Příspěvek od kapr »

Zdravím, děkuji za srovnávací měření. Já nedávno taky měnil teplotně vlhkostní čidlo. U původního jsem měl o řád vyšší vlhkost než okolní stanice... Což bylo možná způsobeno zanesenou síťkou u krytu. S novým se naměřená vlhkost razantně změnila, stala se více variabilní. Rychleji se měnila. Hned jsem zaznamenal nižší minima.. celkově čidlo rychleji reagovalo na změnu. Výměnu jsem provedl krátce zjara.

Co se týká měření srážek. Měl jsem jak původní překlápěcí člunek tak nyní měřím se lžičkou (tipping spoon). A zhodnocení je takové, že obecně vyšší úhrny měřím s novým mechanismem. Zapisují hodnoty i obou manuálních srážkoměrů. Jak s déle měřícím kompozitovým All-Weather rozlišení 0,2 mm tak mám nové i dva plechové staniční srážkoměry. U nižších úhrnu jsou rozdíly minimální, a cca do 1 mm měřím vyšší úhrny v manuálních srážkoměrech. U stoupajících pak i o 10 % více v Davisce s novým mechanismem. Ty klasiky jsou si dost podobné. I přesto, že staniční má větší záchytnou plochu a rozlišení 0,1 mm..
Uživatelský avatar
Jakub Vaclavovice
Příspěvky: 354
Registrován: 22 led 2008, 18:54
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Václavovice u Frýdku-Místku 289m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: Srovnání meteostanic Davis VP2

Příspěvek od Jakub Vaclavovice »

Jak jsem slíbil, tak přikládám data za měsíc červen z obou meteostanic pro srovnání. Bohužel nejde mi tady přidat soubor v excelu ani jako obrázek. Neustále mi to píše příliš velký soubor, takže jsem to vyřešil nahráním na server posilej.cz. Soubor tady bude k dispozici po dobu jen 21 dní (zkusím, jestli nezapomenu po této době soubor nahrát ještě jednou). No schválně, co říkáte na ty rozdíly? Především v maximálních teplotách?
Data zde: https://posilej.cz/zasilka/tVtNoPjQ#link
Odpovědět

Zpět na „Meteostanice DAVIS“