Předpověď počasí na únor 2023

Jaké jsou předpovědi počasí pro území ČR i pro ostatní státy? Máte i svou vlastní předpověď dle své zkušenosti? Poskytněte ji i ostatním...

Moderátor: Moderátoři

JABO
Příspěvky: 10
Registrován: 17 pro 2022, 07:03
Meteostanice: Garni Arcus 1025

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od JABO »

Zdravím,
brutálně se ochladilo na +1°C...a počasí nabírá klidnější směr. Výhledy - trvám si na tom, že dole toho zimního únor moc nepředvede- snad možná v samém závěru, nebo počátkem března očekávám krátkou zimní epizodu.
Trochu bych opravil Ovara - slunce v pol. února= polo. října...jsou to 2 měsíce od zimního slunovratu :)
paja
Příspěvky: 9
Registrován: 04 pro 2022, 18:39

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od paja »

Počasí tady na východě bude mít, podle předpovědi a výhledů, momentálně zimní mrazivý charakter. A to je vše. Bez sněhové pokrývky holomrazy a ne zrovna malé. Takže počasí na....... To raději teploty okolo nuly i přes noc.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Tak za včerejšek napadalo 13 mm ve sněhu a smíšených srážkách, za únor tedy 16. (Za leden máme téměř 74 mm...)
Venku leží poprašek, slabě sněží a teplota na -1. Horské oblasti Beskyd a vlastně i podhůří - to si u tohodle chrochtá, tam sype neustále. Za zmínku stojí noční a ranní vichřice, fučelo opravdu moc. Stran sněhové pokrývky - velké zklamání. Souhlasím, že z pohledu nastávajícího mrazivějšího obdoobí, je to na pytel. Mělo sypat na frontě v noci, byl z toho mokrý sněhodéšť, který dal nesouvislý poprašek, nyní na to napadlo něco málo, ale je to jen takové pocukrované. Zkrátka takovy březen/duben, nikoliv začátek února.
Výhledy jsou dané - ze začátku studený vzduch, pak inverze v TV. Snad bude mordoru co nejméně pak. Načež to padá na zadní stranu téhož ...
Aspoň nebude fučet, větru bylo dosti.
Pokud dojde k narušení vortexu v druhé půli měsíce, je tam vždy prodleva, než se to projeví důle, tedy ke změně pak dojde v březnu a to za předpokladu, že se studený luft vyleje ku nám. Ovšem nevím, zda mám stát o mrazivější část března ... Druhá půle měsíce, tedy února vypadá stále jako poměrně teplá.
A.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od ovar »

Jo je to tak, počítal jsem a počítal, až jsem se přepočítal :) . V půlce listopadu, kdy se v mojí poloze umí rozpustit NO je slunce ve stejné poloze jako 27.1. Ale v lednu to už nefunguje, protože je prochlazená zem, tak se to šoupe až má slunce větší sílu na cca polovinu února, což je koeficient poloviny října, kdy ale dojíždí ještě klidně babí léto a umí být i vedro.

Mrazy se potvrzují, aladin koketuje s teplotama pod -10°C, bez vločky sněhu, holomrazy jsou zde..
Aby přišla silná zima do nížin nebo v oblastech pod 200 m.n.m. musela by přijít hrůza, co odřízne střední a vyšší polohy od civilizace a to snad nechcete :D . Za kvalitnější zimou se musí vejš :wink: .
daz_4
Příspěvky: 15
Registrován: 05 pro 2022, 08:28
Bydliště: Ostrava

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od daz_4 »

V noci i tady něco málo naprášilo, přes dne to nicméně odtává. Dnes i svítilo slunce a to je pak už poznat postupující roční doba, v takových okamžicích už bylo i příjemně a sníh lezl dolů. Ansámbly modelů jsou poměrně neúprosné a od příštího víkendu ukazují nadprůměr až do konce výhledů. Vortex je sice pod tlakem, ale zatím nejsou náznaky, že by se to mělo nějak projevit v nižších vrstvách atmosféry. Na obrázku níže je vidět, že zonální proudění má být neustále v nadprůměru.

Obrázek
Uživatelský avatar
Vichr
Příspěvky: 755
Registrován: 10 lis 2008, 21:38
Bydliště: České Budějovice

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Vichr »

Vypadá to opět na cca 4 týdenní chladnější periodu, která začala kolem 18.1. a vyšumí koncem tohoto týdne. Do dneška byla standardně šedivá, vystřídalo se v ní několik typů proudění se severní složkou, a zimní projevy byly spíš pozdně listopadového charakteru. Nepřikládám tomu žadný zvláštní význam, je to ale zajímavé, že se to tak víceméně střídá od léta.
Koncem týdne by mohlo plně nastoupit předjaří. Spousta kytek už zmateně kvete, kromě talovínu, sněženek a čemeřic zareagovaly na impulsy první poloviny ledna nekonzervativní jedinci různých dalších druhů, třeba petrklíčů a krokusů. Dokonce i balkonové kytky přechovávané za oknem začaly rašit dříve než obvykle, už ve druhé polovině ledna. Živočichové také nezahálejí, u řeky dnes evidentně probíhaly námluvy dvojice ledňáčků, chovali se dost málo plaše a pořad bylo odněkud slyšet ostré hvízdání.

Hezký den bez šedivýho deklu:-)
Uživatelský avatar
Patricio11
Příspěvky: 1211
Registrován: 10 črc 2013, 20:49
Meteostanice: ClimeMET CM 2 000
Bydliště: Lipník nad Bečvou, okr. Přerov (233 m n. m.)
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Patricio11 »

Ahoj, v lednu jsme skončili na 43,5 mm, což je mírný srážkový nadprůměr a ani únor nevypadá vůbec špatně. Aktuálně již 16,8 mm, z toho 15,0 mm z posledního frontálního systému, kdy sněžení přešlo do deště a zpět, takže tu dnes máme i trochu sněhu, ale je ho tu opravdu málo. Maximální náraz větru byl v sobotu 24,4 m/s, což je na mou oblast hodně solidní. Nyní vítám slunečné počasí a méně větrné počasí, nicméně snad do konce února ještě něco spadne, aby byl měsíční srážkový průměr splněn. Stále však čekáme na letošní ledový den, včerejší max. 0,8 °C a dnešní max. 0,6 °C. Zítra už to, doufám, výjde!
Blog o počasí z Lipníka nad Bečvou a okolí: http://pocasi-lipnik.wbs.cz/
mnej
Příspěvky: 23
Registrován: 14 lis 2022, 08:49
Meteostanice: Gogen ME 3900

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od mnej »

Pěkný večer kolegové,
zázrak, že se dá někdy na starém fóru přihlásit, koukám, že kolega Cejn tu vtrhnul zase jako dravá ryba do našeho poklidného rybníku a roztočil diskuzi, kterou bych přirovnal k dráždění hada bosou nohou. :D Předně je třeba říci, že nechápu jeho údiv nad mírnými zimami, přece v mírném pásu, kde ležíme, mají být mírné zimy.... Jinak bychom neleželi v mírném pásu, to dá rozum. Ale jestli podle Cejnových map leží ČR někde u Stockholmu, tak v mírném pásu už nejsme.... :D
Já si teda za Prostějov na letošní zimu nemůžu stěžovat. Sněhový vrchol již v prosinci 40cm, sníh vydržel skoro 14 dnů, v lednu sněhové maximum 11cm a i v prvních 5 dnech února jsme tu sníh viděli, napadlo zde 3x po 1cm, který vždy stačil většinově odtát. Stále se však nějaké fleky na stinných místech udržely. Ale i to se počítá. Zkrátka už dlouho nepamatuji zimu, ve které by v každém měsíci zde bylo bílo. To fakt už dlouho nebylo. %)
Zima jako celek však jistě skončí nadprůměrná, díky těm třem týdnům od Vánoc až do cca 15.1. Taky si musíme říct, proč je hlavně ta zima teplá, ani bych to nedával za vinu převládajícímu teplejšímu proudění, jako spíš slabému proudění, díky kterému masivně vznikala silná NO, která po většinu zimy nedovolovala silnějšímu poklesu v nočním hodinách. Například i v tom prosinci, kdy napadlo tolik sněhu, byly jen dvě noci s -8st.,jinak i přes tu velkou masu sněhu díky NO bylo většinou konstantně okolo -2st. To je podle mne hlavní rozdíl, proč ty průměry jsou v zimě v současnosti opticky vyšší než v minulosti. Být v prosinci o pár jasných nocí při tom sněhu více, tak ty průměry by vypadaly hnedle dost jinak. :jojo:
Ovar říká, že jeho lokalita umí vydrbat s NO, ale já si obecně myslím, že Čechy jsou na NO podstatně méně náchylné z důvodu zimního silnějšího oceánského proudění, ve kterém se NO nedaří. V řadě případů je krásně na družici vidět, jak před Vysočinou je sluníčko a za ní je nekonečná tma a šedivý hnus. Na Moravu se živější proudění od západu často nedostane a dekl je neúprosný. Morava nemá na podzim a v zimě s NO problém pouze při suchém pevninském vysušeném luftu. Tohoto proudění je však v posledních letech jako šafránu a jako malou připomínku, že to tak je, zažíváme právě teď, kdy bude dosaženo záporného zimního teplotního maxima při jasných nocích. Denní amplituda bude dost výrazná, neboť při azurové obloze bude mít slunce sílu a denní maxima budou okolo nuly. To jsou právě ty dny, které mám v zimě tak rád, a při tom jsou tak nedostatkové. :jojo: Souhlasím s Vichrem, že právě teď zažíváme vrchol ochlazení po změně proudění od 18.1. Celkem máme za meteorologickou zimu 9 ledových dnů, což se může zdát jako málo, ale spadlá souhrnná výška sněhu činí úctyhodných 54cm, což zimu zcela jistě řadí mezi jedny z nejsněhovějších v mé lokalitě za posledních 10 let. Takže celkový dojem zimy není tak špatný, jak z teplotních průměrů možná vypadá. Samozřejmě chápu, že v Čechách mají jiné pocity.... CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
Uživatelský avatar
Vichr
Příspěvky: 755
Registrován: 10 lis 2008, 21:38
Bydliště: České Budějovice

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Vichr »

Hezký den všem,

ani u nás na jihu Čech tato zima určitě nepatří k nejslabším. Pokud tedy uvažuji v soudobém kontextu. Měsíční průměrné teploty jsou sice vysoké (leden v ČB +3), ale vlivem střídaní period cca po měsíci jsou zimní projevy celkově četnější oproti těm skutečně "marným" zimám, jako byly 2021/22, 2019/20, 2015/16 atd. V ČB máme např. 32 dnů se sněhovou pokrývkou. Ve srovnaní s dětstvím v osmdesátkách je to legrační, ale při hodnocení je třeba vycházet ze soudobé reality. Zima je roční období s vysokou pravděpodobností výskytu "zimních projevů počasí", které však málokdy mají ve všech polohách trvalejší nebo převažující charakter, a v některých sezonách se vyskytují málo až sporadicky. Pokud jde o inverze, pozoruji, že jejich vliv na počasí v naší oblasti v posledním minimálně desetiletém období výrazně klesl, ani na podzim 2022 se téměř neuplatnily, přestože žijeme v kotlině. Další vývoj počasí dle očekávání vypadá na teplou fázi předjaří.
mnej
Příspěvky: 23
Registrován: 14 lis 2022, 08:49
Meteostanice: Gogen ME 3900

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od mnej »

Ahoj kolegové,
tak včera přibyl jubilejní 10 ledový den této zimy. Min. díky jasné noci bylo -8,2st., max. -0,8st. Dnes však díky NO bylo min. -3,9st a od 10h za blankytně jasné azurové oblohy slunce bylo schopné teplotu v pásu střech vyhřát natolik, že moje naměřené max. ve 3.patře bylo 3,3st. Teplotní vliv ohřátých budov sluncem byl ve městě dnes moc krásně vidět. Na stinných místech nic netálo, ani ten poprašek sněhu, co tu je, o ledu ani nemluvě. Kaluže byly jen na slunci, což mne utvrzuje v dojmu, že teplota čistě ve stínu byla minimálně v přízemní vrstvě pod nulou. Takže babo raď, jestli byl ledový den i dnes nebo ne? Když kouknu na profi stanici ČHMÚ v Prostějově u hvězdárny, naměřila denní max. 2st. myslím, že i ona je ovlivněna vlivem tepelného ostrovu města, ale ne tak moc jako já přímo v centru, neboť je tam sice částečně park, ale okolo hned v blízkosti panelová sídliště a hustá zástavba. Vliv toho parku snížil teplotu oproti mé lokaci o 1.3st., což je dost. Pokud bych měl dát na pocit, tak ledový den byl i dnes, jen proto nemám relevantně naměřený důkaz. %)
Proto mne zaujal velmi úvahově hodnotný dnešní příspěvek Ovara o měření teplot. S tím, co řekl, v podstatě souhlasím, neboť zrovna na toto poukazuji již delší dobu. Nelze prostě srovnávat měření před 100 lety a dnes. To je jako porovnávat Ford T602, který se startoval ještě klikou a dnešní vrcholnou řadu aut BMW. :jojo: Prostě dnešní měření posledních 30 let je o tom, že vše je zaznamenáváno v reálném čase prakticky nepřetržitě, ne jen v 6h,12h,18h a 24h jako kdysi. Těch dat je prostě více, a proto logicky musí vycházet i jiné údaje.... Docela by mne zajímalo, kdybychom měli dnešní dnešní techniku 200 let zpět, co bychom měli vlastně za data, protože ty počítačové dopočty pár století zpět jsou zase jen simulace, které můžou a nemusí být pravda, protože jak známo, u modelů stačí jen malá drobná odchylka a výsledek může být gigantický...
I přes všechny ty tesky ohledně měření, musím říci, že únor zatím na mé stanici drží průměrnou teplotu -0,1st., což prakticky odpovídá zatím únorovému průměru -0,3st. pro naši lokalitu.
Co se týká února, vypadá to, že vše rozhodne prostřední dekáda, a bude to o tom, jak moc či málo se oteplí a pak zas ochladí, jaký vliv bude mít SSW na proudění v nižších výškách, či jaký vliv bude mít inverze pro nižší polohy. To jsou tedy hlavní neznámé proměnné.
Nicméně zítra ještě ryze zimní slunný den, který si jedu užít lyžovačkou na hory. CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Tak dnes ráno -11, před včerejškem -14. Včera díky deklu jen -5, pak se obloha vyčistila a teplota vystoupala na +2.
Takže pěkně přimrzlo, ale v delším kontextu nejedná se o nic mimořádného, takové standartní ochlazení, kde teploty přes den již budou okolo nuly, nebo nad ní. U Hanze v údolí mezi kopci to je jiná, tam teploty musí být zákonitě minimálně v noci nižší. Sníh je již nesouvislý od včerejška, vrstva jen do dvou cm.
@Mnej - kladné teploty a zmrzlý povrch - to je běžné u suchého luftu. Nepřenáší tolik teplo. Nezřídka na podzim a především začátkem jara může být přes den i k +10 s sníh ve stínu vesele drží, páč na jaře je nižší vzdušná vlhkost, přičemž podklad bývá pěkně promrzlý, což má taky vliv. V únoru tento efekt bývá nejmarkantnější. Nezřídka jsem v noci naměřil i k -14 a přes den to lezlo i k +5 ve stínu, ty rozdíly mohou být obrovské.
Ještě zítra lze čekat pěkný, zimní den, pak se to podělá. Okolo výše, k nám bude proudit přetočený vlhčí teplý luft, tedy mně vůbec nepřekvapí opět hojnost mordoru a zde v sobotu i v neděli slabé srážky. Mordor nás zde opustí nejdříve v úterý, pak teploty přes den mohou zamířit i k +10, naopak v noci to bude okolo nuly. Mezitím pod deklem furt nad nulou, snad kromě sobotního rána, než se to rozfouká. Výše s teplým luftem zde bude strašit po většinu druhé dekády, resp. dekádu celou. Nevím, jestli závěr února ovlivní nějak SSW, podle severe weather se ochlazení či výlev studené hmoty by měl týkat především amerického kontinentu. To by značilo zde jen nekonečné předjaří s možností kratší mrazivé vložky v březnu :cry:
Zimu hodnotím jako mizernou, ale lepší, než propadáky typu 14/15 nebo 19/20 či 07/08 resp. 06/07. Zima předvedla ve svých chladnějších periodách aspoň něco zimního, zde celkem slušnou sněhovou pokrývku, kde počet dní se sněhem je již okolo 40, což není na bídu posledních roků špatné.
Zajímavá diskuse stran měření teplot - ano všechny způsoby mají menší či větší odchylku vůči reálu. Měřím v budce, ta podle některých může mít kladnou odchylku až 6 desetin oproti dobrému krytu či budce dřevěné. Jenže má plastovka je ve stínu sousedovic baráku aspoň po část dne, takže se tímto tento efekt částečně vymaže.
Mám i nevětraný kryt od hydráku, ten se v létě však prohřívá.
Mimochodem za leden má lokalita má +2,9 průměr a srážek spadlo 73,9 mm.
Tož toliko
A.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Uživatelský avatar
Vichr
Příspěvky: 755
Registrován: 10 lis 2008, 21:38
Bydliště: České Budějovice

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Vichr »

V první půlce ledna jsem si říkal, co že je to za roční období - charakter zimy to nemělo, podzim už také ne a předjaří ještě ne. Pak přišla zimní fáze, a od 10.2. už máme regulérní předjaří. Denní maximum vystoupilo již ve čtvrtek za slunečného počasí nad +5. V neděli se ukázal mírný březen s občasnými dešťovými přeháňkami a teplotou vzduchu 8 stupňů v maximu.
Lidé v okolí se mě ptají, jestli zima skončila. Tvrdím jim, že možná pro únor, ale konečná to není. Zkuste si tipnout, kdy zas "dorazí" - já tipuji první březnovou dekádu. Vycházím ze zkušenosti, že ve druhé půlce první březnové dekády přichází zimní vpád velmi často, a kromě toho se teď v atmosféře dějí věci, které by to mohly dost usnadnit (no, nemyslím tím nedefinované létající objekty...)
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

Včera odpoledne přišlo přechodné ochlazení, kolem 16 hod. se ochladilo po dešťové přeháňce ze 7 na 2 st. dnes v noci přimrzlo až k -1 st. a teď dokonce slabounce sněží, odpoledne však přijde velký vzestup teplot (No teploty pěkně lítají).

Ochlazení koncem týdne se potvrzuje a tak na 3 až 4 dny klesnou teploty na cca průměrné hodnoty, s možností i sněžení alespoň od středních poloh. Jinak další ochlazení může přijít v průběhu 1. březnové dekády, NAO má jít do záporu.

Co mě štve je, že v 1/2 týdne přes vysoké teploty má být spíše oblačná až zatažená obloha místo slunce, zde opravdu ještě nic neroste (pouze sedmikrásky, ale ty rostly i kolem Vánoc)
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od hanz1 »

Jinak tání sněhu na horách bylo opravdu masové. Odskákaly to zejména hory v Čechách (V Beskydech i Jeseníkách taková újma nebyla) a např. na Lysé Hoře je stále kolem 1 m sněhu i tak byla včera Bečva opravdu rozvodněná jako při vydatných deštích na jaře či v létě.
brhel
Příspěvky: 7
Registrován: 06 pro 2022, 09:04
Meteostanice: Zahradní srážkoměr

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od brhel »

Že by se na víkend rýsovala šance na průnik "jazyku" chladnějšího a vlhčího vzduchu od SZ a s tím návrat sněhu na hřebeny Krušných hor?
To SZ proudění bude díky vysunuté tlakové výši na Britských ostrovech.
Aladin tam má na hřebenech pohraničních hor kolem 20cm sněhu, jsem trochu skeptický, ale třeba to vyjde ..
Odpovědět

Zpět na „Vaše předpověd pro ČR i zahraničí“