Předpověď počasí na únor 2023

Jaké jsou předpovědi počasí pro území ČR i pro ostatní státy? Máte i svou vlastní předpověď dle své zkušenosti? Poskytněte ji i ostatním...

Moderátor: Moderátoři

Pája76
Příspěvky: 8
Registrován: 14 lis 2022, 08:50
Bydliště: Konárovice, okr. Kolín, 240 m n.m.

Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Pája76 »

Začíná nám únor a já doufám, že to bude v rámci počasí v nížinách měsíc více zimní než měsíc leden.
V druhé polovině ledna (od 18.1.) sice skončilo nadprůměrně teplé (NE)zimní počasí, ale i tak byly dny teplotně spíše nadnormální - v mé lokalitě až na 20., 22., 26. a 29.1., kdy se navíc jednalo s přimouřením obou očí o ledové dny s max. denní teplotou kolem 0°C.
Srážkově se u nás (Kolín) jednalo s 30 mm o měsíc srážkově +- normální (hlavně díky 18.1., jinak jsme to sbírali po mm...).

Únor začínáme opět lehce nadnormální teplotou a navíc větrným počasím, což bude platit asi až do konce tohoto týdne. V pátek 3.2. doufám i v nějaké srážky, které budou stát za řeč.
Ve výhledech na týden příští, resp. druhý únorový zatím modely drží ochlazení i s nějakým sněhem na jeho počátku, tak uvidíme, jak to dopadne :)
Počasí má ale teď dynamiku, něco se děje - je co sledovat a to je z mého pohledu plus. Druhé + je zvyšující se výška sněhové pokrývky na našich horách.
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od ovar »

Já únor nezačnu jinak než stížnost na Aladina, možná ještě i půjde nyní v jeho starších výstupech vyhrabat, kdy nám opakovaně pro mojí polohu sliboval 30 až obludných 50 mm ve sněhu, a počítal a počítal, až se přepočítal :lol: . A máme z toho co, ano, nejnovější výstup to vlastně krouhnul takřka na 0, když si odečtu vliv hor, tak možná budeme i v mínusu :lol: .

Nejnovější GFS je opakovaně naprosto brutální, nekonečně obnovující mrazy, který si mezi sebou pinkají 3 tlakové útvary kolem Evropy. Upřímně by to byla dost těžká noční můra, pokud si to někdo přeje, tak si běžte dát flákanec, nebyly by u toho žádný srážky, nic, jen brutální nekončící holomrazy.
Již nyní u nás tato zima "trhá rekordy" v počtu ledových dní, počtu dní se souvislou sněhovou pokrývkou, ani celková sněhová suma sněhu není úplně malá (versus zimy za posledních 10 let), nic dalšího už fakt není třeba..
Ecák v tomhle ohledu hraje značně jinou písničku, i když taky ke konci výhledu nic moc :? .
libi
Příspěvky: 9
Registrován: 01 pro 2022, 13:58
Meteostanice: Sencor
Bydliště: Chlumec u Ústí nad Labem

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od libi »

Ahoj,
no tak Aladin je kapitola sama pro sebe, zajímalo by mě, jakou má nakonec tento úspěšnost?
Já bych si toto Ovare v zimě přál, je to takový můj sen, ale stále tomu nevěřím, ikdyž GFS si jede stále svou :D
To by byli titulky v médiích, zatím je akorát vždy titulek o kalamitě, pak napadnou s bídou 3cm na horách 10cm a nikdo se nepozastaví nad tím, že média akorát blbnou lidi.
Zde na SZ na horách je to dost slabota, nulová izoterma se pohybuje 800-900m vysoko, níže sníh nepřibývá a srážky jsou převážně dešťové, každým dnem je tepleji, v noci 4/2°C přes den již atakujeme ve městě 7°C. Do soboty to bude podobné, pak by se mělo začít pozvolna ochlazovat, asi, možná že i výrazněji. Východ je a bude výrazně chladnější než západ ČR.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Adi »

Ahoj,
To proudění je přeci jen teplejší, než se dalo čekat. Ve výšce je okolo -5, přesto tu teplota lezla ke 4 nad nulou. Holt teplejší ZZS, zde orograficky přetočen na JZ a fučí fest. To taky značí, že srážky jsou slabé. Dneska cmrdal déšť a déšť se sněhem. Za včerejšek nacmrdalo 0,9 mm, dnes to bude podobné. Až s otočením na SZ/S zde srážky přibudou a zároveň teplota poklesne, byť nahoře pokles bude minimální, až během neděle to půjde více důle.
Zítra bude podobně, jako dnes, akorát navečer se obloha vyčistí a mělo by to přimrznout při přechodně zeslabeném větru. Pak lze čekat frontální systém v pátek, kde pevné srážky vydrží do odpoledních hodin, v noci na sobotu by mohlo opět sněžit. Mimochodem zde stále leží nesouvislá vrstva sněhu, už jen na 60-50 procentech plochy, aspoň v okolí domu, směrem k Havířovu a Ostravě sněhu ubývá, naopak směrem k Beskydům narůstá.
Od neděle nás čeká zima, která vydrží nějaký čas. Z mého pohledu až takový škarohlíd nejsem. V nedělí nás zasáhne okludující fronta, kde nasněží především na západě, zde napadá v sobotu a pokud něco zbyde z pátku. Zde pak bude trochu padat z návětří.
Můj názor je, že by mohla být nějaká vrstva na větší části republiky, uvidíme...
Tož toliko
A.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
wenzel
Příspěvky: 7
Registrován: 14 lis 2022, 20:51
Bydliště: Rakovník, 320 m. n. m.

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od wenzel »

Výrazná sněhová lajna také nás přešla od SZ, teplota dočasně klesla k nule a napadly 2 cm mokrého sněhu. Jenže teď to opět taje, ráno asi nebude nic. Další srážky jsou již na JZ od nás. Jsem zvědav, jak to dopadne po víkendu. GFS je konzistentní a trvá si na chladu, ECMWF se každým výstupem dost mění, poslední výstupy jsou spíše teplejší. Uvidíme, který z nich bude mít pravdu.
Rakovník
mnej
Příspěvky: 23
Registrován: 14 lis 2022, 08:49
Meteostanice: Gogen ME 3900

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od mnej »

Pěkný večer kolegové,
vedle na fóru se stále nedá přihlásit, to by mne zajímalo, jak tam zůstat trvale přihlášen. To snad umí jen pár Cooperfieldů. :D
Teda dnes to je fičák, šel jsem z volejbalu a myslel jsem, že uletím jak balonek. Leden v naší lokalitě skončil s úhrnem srážek 22,6m. Sněhové maximum bylo 11cm. Sníh však dlouho nevydržel. I přes to, že byl leden velmi teplý s průměrnou teplotou 3,2st. (odchylka od průměru je rovných +5st.), což by se dalo označit za trochu podprůměrný březen. Při pohledu do historických záznamů, tak byl v naší lokalitě překonán o fous dosud nejteplejší leden 1983 s průměrnou teplotou 3st. I to však nezabránilo tomu, aby i druhý zimní měsíc byl zde nejsněhovější za posledních deset let.
Jsem zvědav, co předvede únor. Dynamika je zatím slušná, na horách slušně sype. Včera jsem byl pracovně v Konici, která není nijak vysoko, ale stačí vyjet dva větší kopce a rozdíl pár výškových metrů dělá někdy hodně, neboť než člověk řekl švec, tak byla rázem souvislá sněhová pokrývka.
Vypadá to v následujících dnech na solidní sněhové nášupy na horách. Zkoukl jsem dnes pár web kamer horských středisek a převládala prádelna s hustým sněžením. Tento svižný SZ se proboural docela fest daleko, a radarové záběry ukazují, že právě sněží i kousek od Bejrútu, kde bych to moc nečekal. Rovněž kousek za hranicemi jižní Moravy se prohání první letošní slabá bouřka.
Chtěli jsme jet v pondělí lyžovat, ale predikce dávaly fičák a sněžení, tak jsme to přeložili na pátek. Nakonec z toho nic světoborného nebylo. Původně mělo být v pátek solidně, ale teď dávají modely na pátek opět nejen fičák, ale i 10-20mm srážkového úhrnu s deštěm, pro hory samozřejmě vydatné sněžení. To jsem zvědav, jestli to opravdu tak bude a nebudu jen lamentovat, že jsme nikam nejeli. Tak když se to nepovede v pátek, tak doufám, že v neděli již bude bez fičáku i srážek a konečně vyrazíme.
Předpokládané mrazy vypadají zajímavě. Otázka je, jakou budou mít trvanlivost. Asi zřejmě budu muset poprvé v této zimě dát nemrznoucí směs do ostřikovačů.... CIAO.

P.S. Adi nemá vůbec špatný nápad s tím uspořádáním ankety na termín srazu. Ovšem bylo by lepší s tou anketou ještě aspoň tak měsíc počkat, až bude mít každý jasnější představu s plány na květen. Další problém je, kam tu anketu vyvěsit? Že bychom založili speciální vlákno pro účely meteostrazu, kde bychom o tom diskutovali jen Ti ,kteří se chtějí zúčastnit? Počítat totiž v klasických příspěvkách, kdo by jel či ne, to dost znepřehledňuje početní inventuru.....
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od ovar »

Jako to co kreslil Aladin za šílený úhrny fakt napadne, ale ne u nás, vlastně ani nevím, jestli je možné, aby tohle u nás při SZ napadlo, díky okolním horám/orografii spíše ne... Tady úhrn nad 10 nebo spíše 15 mm dokáže přinést jen jadranka. Takže si doslova ihned za hranicema (ale i na hranicích) užijou jednodenní kalamitku ze SZ, plošně s 20 i 30 cm sněhu. Ale sněhomil bude asi k vzteku, jelikož v sobotu to sleze během jednoho odpoledne za doprovodu teplého fičáku, dost možná i vichřice, rozhodně nejsilnější nárazy letos. Taková třešnička na dortu po tomto větrném týdnu.
Tak jsem asi rád, že nic nenapadlo ani nenapadne, protože by to akorát naštvalo :) .
Nešťastný tak mohu být opět leda z nenaplněného srážkového snu, který by pěkně promočil půdu na jaro a dost možná konečně i nasytil povodí, které je u nás od loňska stále výrazně podprůměrné.
daz_4
Příspěvky: 15
Registrován: 05 pro 2022, 08:28
Bydliště: Ostrava

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od daz_4 »

Tak že by už GFS začal konečně střízlivět? :)
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od ovar »

Ano začal, ale furt je to dost :D .

A jen co jsem to dopoledne dopsal, začalo sypat, spadla teplota a sníh stále přibývá :lol: . Aladin L O L .
libi
Příspěvky: 9
Registrován: 01 pro 2022, 13:58
Meteostanice: Sencor
Bydliště: Chlumec u Ústí nad Labem

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od libi »

Zde na SZ je skoro jaro, teplota 5,5°C, ona je někde zima? Vypadá to skutečně tak, že GFS střízlivý, zřejmě se teď každým výstupem budou přibližovat s Evropským modelem. Naštěstí na pohádky nevěřím, to co GFS nabízel bylo až moc idylické, ale dobře se na to koukalo. Zítra brzo ráno možná pár vloček i zde dole, aby to rychle přešlo ve všech polohách do deště. Odpoledne a večer už by mohlo na horách sněžit, jinak do konce týdne se bude pozvolna ochlazovat. Dále uvidíme, co nám modely nakonec nachystají.
brhel
Příspěvky: 7
Registrován: 06 pro 2022, 09:04
Meteostanice: Zahradní srážkoměr

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od brhel »

Včera ve večerních hodinách jedna z přeháněk "přeskočila" bariéru Krušných hor a zamířila to k JZ přes Prahu, mohu tak zahlásit první únorové srážky (4mm), chvilku bylo skupenství srážek sněhové - poprašek.
libi: Je teď docela výrazný pokles teploty s výškou a myslím si, že při SZZ je v podhůří Krušných částečně "fénový" efekt, který ten rozdíl ještě stupňuje. Krušnohorský Cínovec / Zinnwald aktuálně hlásí 30cm sněhu ...
libi
Příspěvky: 9
Registrován: 01 pro 2022, 13:58
Meteostanice: Sencor
Bydliště: Chlumec u Ústí nad Labem

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od libi »

Ano, Cínovec je přes 900m vysoko a vzhledem k tomu, že v neděli tam bylo cca 20cm, tak to s přírůstkem do dnešního dne je dost slabota. V neděli říkali, že připadne na horách každý den cca 20cm. Nějak to nesedí. Vím, jinde na horách je to jiná písnička.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od Adi »

Ahoj,
Tak dnes pomalu nejtepleji v tomto týdnu, teplota stoupala až k +5, přičemž ve výšce bylo pod -5. Asi i nějaký pseudofén závětří Jeseníků, jinak si tak vysokou teplotu neumím moc vysvětlit, odpoledne padaly pak sněhové krupky, pak přešla slabá přeháňka se sněhem, až nyní je trochu chladněji, teplota klesá na 2.8 aktuálně.
Zítra ráno asi trochu přimrzne, pak rychlý přechod FS, v sobotu zde by mělo být již okolo nuly, resp. pod ní. Něco málo zde nasněží.
Ano, byl jsem příliš optimistický, přeci jen výše se nasune v studeném luftu nad SE a v závěru týdne budeme na zadní straně .. Bohužel. Nicméně tak či tak z toho vychází krásný, zimní týden s celodenními mrazy.
Aspoň něco v této pseudozimě. Venku ještě leží zbytky sněhu i mimo nahrnuté hromady, ovšem nedá se už ani mluvit o nesouvislé pokrývce
Tož toliko...
A.
Ps. Vytvořil jsem anketu stran srazu - viz link níže. Vytvářím ji zde, na vedlejší fórum se nedá přihlásit. Ti, co mohou ať rozšíří info i vedle :) Díky
viewtopic.php?p=45382#p45382
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
daz_4
Příspěvky: 15
Registrován: 05 pro 2022, 08:28
Bydliště: Ostrava

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od daz_4 »

Dopadlo to podle očekávání. Další čtyři dny zima a ledové dny. Se sněhem to bude bída. Od půlky týdne pak už nejspíš polezeme nad nulu. Snad aspoň bude nějaké slunko. Je ho letos extrémně málo. Modely si pohrávají s možností SSW kolem 20.2., co mě moc netěší. Druhá půlka února je tedy otevřená.
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na únor 2023

Příspěvek od ovar »

Předpovědi to nakonec značně rozředily, i tak není vyloučeno -10°C v pondělí a úterý po ránu a to na holé zemi. Naštěstí to dle předpovědi aspoň vypadá dokonce na několik dní s celodenním sluncem. Je pravda, že tuto zimu bylo už snad vše, od arktických mrazů, kalamit, jarních teplot, ale ještě nebyly prosluněné klidné zimní dny. A ty nás čekají příští týden.
Trochu noční můra pro exotičtější, hlavně stálezelené dřeviny, takovej menší očistec :D .

Jestli dobře počítám, tak od půlky února má slunce stejnou sílu, jako v půlce listopadu, tedy aspoň u nás to je přelomový termín, kdy slunce a délka dne dokáže rozpustit NO. Čiže sluneční hodiny by měly brzo naskakovat už sami a tahle další temná část roku bude jen čtvrt roční seriál, který budeme dělat, že se nestal...
Odpovědět

Zpět na „Vaše předpověd pro ČR i zahraničí“