Předpověď počasí na leden 2023

Jaké jsou předpovědi počasí pro území ČR i pro ostatní státy? Máte i svou vlastní předpověď dle své zkušenosti? Poskytněte ji i ostatním...

Moderátor: Moderátoři

brhel
Příspěvky: 7
Registrován: 06 pro 2022, 09:04
Meteostanice: Zahradní srážkoměr

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od brhel »

Tak nad Prahou se to husté sněžení od Ovara neprotočilo, v Dejvicích jsem teď už s výjimkou zastíěných záhonů bez sněhu, v nejvyšších polohách Prahy (Hvězda) ale stále zůstává 2 cm vrstva "betonového" sněholedu.
Mohu ale už skoro s jistotou ohlásit první ledový den v letošním kalendářním roce 2023, aktuálně -1,5˚C a výš už to dnes asi nepůjde.

Zítra už to v Praze přes den půjde nad nulu, ale začíná se rýsovat o něco vlhčí a relativně chladné proudění od SZ - což by mohlo vylepšit zatím spíše skromné sněhové podmínky na horách (Krušné hory) a při troše štěstí i ve vnitrozemnských vrchovinách (Brdy, Česká Sibiř, Vysočina).

Bude to asi klasická SZ situace, kdy na tom oblast mezi Krušnými horami a Prahou bude teplotně nejvýše a srážkově nejhůře, ale horám ty srážky přeju.

Jo a co se týče zde navrhovaného květnového meteosrazu v okolí České Třebové, také uvažuju o účasti :-)
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od ovar »

Nakonec bylo počasí docela jiné, než předpovědi. Oblačnost se včera neprotrhala a to ani v noci. Minimum tak bylo -4,4°C, až dnes se mraky protrhaly a chvíli i něco jako svítilo. To spíš dnes bude chladněji, už teď jsou -4°C a je jasno...
Vítr se mrňousek šoupnul o pár hodin, foukat začne až v druhé polovině noci a prakticky nonstop má bejt fukejř až do konce týdne :shock: . Začíná mi to počasí vadit, protože jsem už týden zavřenej doma, leží sníh a je zamrzlo, u nás je od pondělka nonstop pod nulou, to upřímně není taky úplně obvyklé s ohledem na mojí polohu/leden/zimy posledních 10 let :D , nejde nic venku dělat :D . A tom ledovým fučáku celý příští týden to nebude o nic lepší, pak jsou náznaky, že se vrátí sice suché a klidné počasí, ale opět mrazivé.
Raději bych ve dne v noci 3°C a celodenní NO, takové to klasice pracovní počasí, kdy špatně táhne kotel.

Jazyky a závěje asi tedy budou jen pro hory a víc srážek spíš už čekám příští týden v Praze, než u nás, to přes Krušný hory aspoň přejde občas nějaká zajímavá přeháňka. U nás je SZ při živém proudění totálně o ničem, to až se vítr uklidní, pak leda může pěkně zasypat z přeháňky u nás, ale to nebude situace příštího týdne. Každopádně živý SZ proudění tu nebylo už pěkně dlouho, konečně nasněží v Krušnejch a obecně na horách!
troll
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2022, 19:52

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od troll »

No na S horách nasněží dost, v těch Krušných to ale není jisté. Lepší by bylo, zejména pro jejich SV část, kdyby to proudění bylo více od S. Tohle je spíše takový Z- SZ a pro tuto oblast bývá nejlepší SSZ. Také zde hranice sněžení bude celkově nejvýše a přechodně kladné teploty mohou být při větru až někam do 800-900 m. n. m. Od pátku to pak smrdí zvláště pro Krušné hory (snad vyjma samotného Klínovce) docela slušnou oblevou. Její délka a síla, stejně jako množství deště které při ní spadne, je však ještě předčasné hodnotit. Jisté to také ještě není, ale momentálně celkem pravděpodobné. SV hory i Šumava na tom i tentokrát budou lépe. Jinými slovy, zima nejen pro nížiny, ale i pro střední polohy, zatím zůstává mimo hru. Smysluplné přibývání sněhu zde v pracovním tdnu až tak cca od 700 - 800 m. n. m. O víkendu pak zřejmě obleva až do horských poloh, tj. ke konci týdne může sněhu i ve vyšších a místy dokonce horských polohách zde na SZ celkově oproti stávajícímu stavu ubýt. Leden vypadá jako celek skutečně o 4 st. teplejší než normál a srážkově v normálu, únor zřejmě o moc chladnější nebude, snad se stane alespoň prvním srážkově nadnormálním měsícem přesně po roce.
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

Tak venku necelých -6 st. kolem půlnoci bylo až -10 st. při jasné obloze, poté se začalo zatahovat. Jinak od pátku do neděle zde byly ledové dny a s velmi slabým sněžením a mírným SV větrem (pocitově opravdu jako v lednu :D ). Nakonec nejchladnější noc byla tahle na pondělí a ne ta nedělní, navíc včera bylo po většinu dne zataženo, až večer se ukázalo na chvíli slunce.

Tento týden čeká hory a vyšší polohy výraznější sněžení, ve středních a nižších polohách se to bude střídat ale tohle SZ proudění si mnozí přáli, samozřejmě může být i mnohem studenější. Zde mi hlásí předpovědi až do pátku výhradně sněžení, no uvidíme ale tentokrát je zem promrzlá takže první dávka sněžení dnes by se měla držet.

Jinak ano nuda v počasí byla, nicméně být sněhová pokrývka každý by byl rád za lehce mrazivé počasí a to může přijít jen od pevniny SV.
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od ovar »

Tak nakonec jsem se špatně na situaci podíval a skutečně jdou srážky i vítr víc ze západu než SZ, to znamená že i u nás srážky vypadávají, silné pásma nás tedy přeskakují, ale sem tam sněžení dorazí i sem, čiže je se občas na co z okna dívat.

Ještě zajímavěji vypadá situace ve středu a ve čtvrtek, aladin vykresluje třeba pro vrcholky Krkonoš do čtvrtečního rána metr (100 mm) ve sněhu, a docela bych tomu věřil. Ale jak koukám, tak i vrcholky Šumavy to taky pěkně zasype a dost možná někde třeba na Karlovarsku by to mohl být i sněhový vrchol zimy..
U nás se má teplota pohybovat nad nulou, tak nějaké hody neočekávám, spíše trochu doufám, že to roztaje :lol: . Ale malinkej zářez máme, poprvé od minulé středy, se teplota před chvílí vyhoupla nad nulu, konečně :) .
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

No tohle fórum funguje a stejně je zde příspěvků pořád méně než na na 50 % fungující vedlejší diskuze, dnes třeba vedlejší fórum opět funguje...

Jinak teplota na 0 a sněhová přeháňka, přes noc nasněžily cca 2 cm sněhu ale srážky vždy rychle přeletí, neboť je silný vítr a proudění.

Výhled na příští týden je otázkou, ale čím dál tím více to vypadá na studenější variantu a kontinentální SV proudění alespoň na chvíli. Ještě pořád je šance na cca týdenní studenou zimní situaci i když třeba s ne moc velkou sněhovou pokrývkou. No uvidíme.
daz_4
Příspěvky: 15
Registrován: 05 pro 2022, 08:28
Bydliště: Ostrava

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od daz_4 »

Tak GFS se nám trochu zasnil, nicméně bych si spíš vsadil, že si do své sbírky přidá další blamáž. Ty rozdíly oproti třeba UKMO jsou velké už na 96h. Uvidíme co Ecák.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na leden 2023

Příspěvek od Adi »

Ahoj,
Čeká nás zajímavé počasí :) Předně systém, který měl přecházet v sobotu, přejde již v pátek, kde navíc již v sobotu se dostaneme do studeného luftu a od neděle se dá hovořit dokonce o vpádu arktické vzduchové hmoty skorem s tím, že to nějakou dobu zde vydrží.
On Ecák taky dává chladnější mód, řekl bych, že to má velkou šanci vyjít. Jistě, jsou vždy možnosti, jak se to může podělat, ansámbly vypadají však velmi dobře.
Nyní máme severozápadní proudění, kde chvílemi je i západnější složka. Jak zde již někde zaznělo, tak pro naší oblast ideální je SSZ, resp. čistý sever. SZ taky ujde, ovšem se sklonem k západu je zde již srážkov ý stín Jeseníků, chytáme jen okraje pásem, celé vše musí jít více ze severu, pak si zde chrochtáme. Za včerejšek nasněžilo 2,1 v přeháňkách, ovšem bylo nad nulou, takže na umrzlé zemi se vytvořil zmrzlý poprašek do 1 cm, který dnes zmizel. Starý sníh v nesouvislé vrstvě však drží, je na cca 75 procentech plochy do cca 5 cm. Aktuálně mokře sněží, jsou dva stupně, sem tam v tomlectom jsou kapky deště, pevná složka však převažuje. Opět se zvedá vítr, fučí aktuálně od JZ, je čerstvý.
Ještě zítra bude tak nějak podobně, maxima vystoupí ke 3 stupňům, ve čtvrtek chladněji a v pátek okludující frontální systém, který otevře bránu severnímu, studenému proudění. Zde na východě velká část srážek by mohla být ve sněhu, pro Čechy Aladin tam má teplý sektor s až 7 nad nulou. Již v noci na sobotu chladnější vzduchová hmota a během ní sněhové přeháňky. Na horách napadnou mezitím kvanta sněhu, což je jen dobře.
Zdá se, že první polovina února může být nakonec nejchladnější periodou této zimy.
Uvidíme.
Přeji krásný večer
A.
Ps. Stran srazu, chtělo by to zde udělat akketu, ať se ví, kolik lidí je ochotno přijet a především taky kdy. Napadají mně dny 19-20.5, resp. 26-27.5 což splňuje podmínku druhé poloviny května. Osobně bych bral termín 19-20.5
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Odpovědět

Zpět na „Vaše předpověd pro ČR i zahraničí“