Předpověď počasí na prosinec 2022

Jaké jsou předpovědi počasí pro území ČR i pro ostatní státy? Máte i svou vlastní předpověď dle své zkušenosti? Poskytněte ji i ostatním...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
libi
Příspěvky: 9
Registrován: 01 pro 2022, 13:58
Meteostanice: Sencor
Bydliště: Chlumec u Ústí nad Labem

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od libi »

Ahoj,
tak dnes přišlo schválení registrace, chvilku potom, co jsem si na konkurenčním webu postěžoval :lol: .
Myslím, že budou příspěvky během této zajímavé situace přibývat, snad se dočkáme sněhové pokrývky i tady v Čechách. Vypadá to zajímavě. Bohužel, nebo bohudík, u těchto situací stačí málo a počasí se překlopí do zimy nebo naopak
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Podle nejnovějšího výstupu ECMWF SEAS5 to vypadá tak, že západ bude mít zápornou odchylku teploty od normálu, východ naopak kladnou.. srážek bude nejvíc v pásu od západní po střední Moravu. Tož tak..
Uživatelský avatar
CtiborV
Příspěvky: 648
Registrován: 21 led 2008, 21:51
Meteostanice: Lacross WS 2350
Bydliště: Řídeč, okr. Olomouc, 300 m.n.m, střední morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od CtiborV »

libi: ano, protože jsem napsal adminovi T. Prouzovi ať to popožene :), když chceme přejít na jeho fórum.
ECMWF mě dává od soboty do úterý okolo 40 cm sněhu, takovej úlet už jsem v modelech dlouho neviděl. No kdyby to vyšlo, tak by to bylo nejvíc od roku 2008, ale mám obavy, že v dalším výstupu tam může být +8 a déšť.
Nám tu hezky zapršelo.. takřka listopadový úhrn - 10 mm, asi po 14 dnech "sucha". Ne že by mě to nějak chybělo, ale v noci ať si prší.
Ochladilo se na 2.8°C, v nízkém Jeseníků nasněžilo, na Vysočině údajně padají stromy, zima se tedy vrátila.
I tak to vypadá na asi týdenní epizodu a pak se bohužel zřejmě převrátí na JZ profuk, protože studený vzduch na východě bude zlikvidován.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
daz_4
Příspěvky: 15
Registrován: 05 pro 2022, 08:28
Bydliště: Ostrava

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od daz_4 »

Zatím to vypadá, že by i víkend tady na SV mohl být zimní. Oproti původním předpokladům bychom měli zůstat ve studeném vzduchu. Modely pak opakovaně slibují až třicet čísel sněhu na přelomu týdnů. No uvidíme, kde bude realita.
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od hanz1 »

Dle ČHMÚ bude prosinec už ryze zimní:

https://www.pribram.cz/clanek/jaky-bude ... .sznhp.box

Tohle mluví za vše https://teletext.ceskatelevize.cz/?p=173-1 minimálně pár dnů se sněžením a na většině území ledové dny.

Jinak teď jsem našel v mobilu fotky ze Štědrého dne před rokem a bylo zde bílo, ikdyž to bylo mokré Vánoce byly vesměs na sněhu. :D :snih:
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Už od cca 13h mi tu taky sype, chvilku padaly smíšené srážky, ale přešlo to brzo do sněhu... teď stále padá, teplota trošku jde dolů. +1,3 °C.. takže se to samozřejmě tady dole nechytá, nicméně nahoře ve Chřibech je již bílo...
vocko.m.
Příspěvky: 2
Registrován: 06 pro 2022, 15:33
Meteostanice: Garni 975, Mobile Alerts
Bydliště: Plzeň - Bolevec 316 m n. m.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od vocko.m. »

Tak toho studeného vzduchu od severu po zadní straně TN nad Skandinávií k nám pronikne nakonec poměrně dost. Půjde převážně o Arktickou vzduchovou hmotu která ponese i nějakou vlhkost, no a to teplotní rozhraní slibuje poměrně dost zábavy a mnoho promarněných hodin u nových a nových modelových výstupů :).
Doizer
Příspěvky: 3
Registrován: 05 pro 2022, 12:48
Meteostanice: Meteostanice Garni 940 v Huslenkách u Vsetína

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Doizer »

Zdravím.
Ačkoliv se již téměř 4 týdny nacházím v Kambodži, tak počasí u nás, bedlivě pozoruji. O to pro mě větší pech, že nejspíš, jednu z nejvydařenějších zimních epizod, co nás čeká, neprožiju. Podle webkamer u nás začalo sněžit před cca 2mi hodinami, s tím, že poslední hodinu se začíná sníh chytat, dle meteostanice teplota spadla na 0,5 tak je to jasné. To nejhlavnější pásmo, nás ovšem čeká během večera a noci. Myslím si, že by mohlo napadnout kolem 3 cm do rána, během zítřka možná další 2 z přeháněk. Celkově zimní vývoj na přelomu měsíce, do budoucna hodnotím i v našich končinách, jako velmi potencionálně vydařeně, jen když se zpětně podívám na předpovídané teploty během tohoto týdne, bylo tam i 9 stupňů. Nyní není v předpovědi více jak 2 C. Myslím si že TN bude ještě malinko odsunuta na V a drtivá většina srážek i na V spadne ve sněhu.
Do Česka se vracím 20. prosince, tak doufám, že ten podnební kontrast, bude stát za to :D
Odkaz na meteostanici: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/huslenky/
392 m.n.m v údolí u řeky.
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

No, GFS nestroškaří... a těch níží sem cpe ponděkud více. Další přibyla i na příští víkend. Samozřejmě zatím brzy psát, o tom, že je to jistota. Ale 110 mm během týdne v modelech vídám spíš v letní sezóně. Uvidíme, kolik toho spadne ve sněhu, moje oblast bude často dost na hraně. A můžou z toho být i dešťové kapky.. Na západě klasika, srážek méně, ale větší šance, že budou ve sněhu. Z velkých měst si tipnu, že nejvíc sněhu dostane Brno... tak z toho třeba bude pěkná kalamita. Já si přeju jediné-aby zamrzlo. To všudypřítomné bláto, kdy člověk jen čeká kdy mu to podjede.. už mě trošku štve. Ale voda je potřeba.

Nyní s večerem se oteplilo a sníh přešel v déšť.. zatím dnes 8,8 mm..
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Uvidíme. Ty sněhové sumace GFS vypadají nádherně, to by postupně celá republika byla pod peřinou :)
Vypadá to až moc hezky, aby to byla pravda :) Jadranky, severní proudění, nakonec výše nahoře a zima zakonzervovaná na dlouho. Ranní Ecák má ve sněhu pro nás skoro 30 - což by 40 cm mohlo hodit s přehledem.
I onen čtvrtečně -páteční profuk je prakticky vymazán, naopak je tam více srážek a už v pátek ochlazení, kde by to zde během noci na sobotu, pak v noci na neděli byl sníh už ve všech polohách. Ovšem bude se to měnit, snad ten "pás ideality" setrvá nad námi co nejdéle.
Zatím
Jinak zde za noc napršelo 9,3 mm srážek, přes den v přeháňkách ještě 3 mm navrch, to jsou dary nevídané zde už dlouho, v zásadě od září nebyl zde tak velký jednorázový úhrn.
Sněhové sumace GFS, když jsou atdy zmíněny
https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPME12_168_25.png
https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPME12_324_25.png
Uvidíme, může se to podělat velmi rychle a skončit třemi chladnými dny s tvrdým JZ, protože níže od jihozápadu. Vše bude záležet na síle onoho výběžku výše, zasahujícího od Islandu a Grónska. Pokud vydrží a protáhne se více nad Z Evropu, je šance zimy delší. Zatím tu zimu modely vaří dost z vody, je tam ostré rozhraní, které zatím dávají žádoucím směrem, ovšem je tam několik zádrhelů, které to mohou celé domotat.
Ostatně večerní ecák něco takového i naznačuje
Tož toliko
A.
Ps. Aktuálně zataženo, +1,5 nad nulou, zdá se, že něco začne padat. A gratuluji k pěkným úhrnům i sněhové pokrývce :)
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
wenzel
Příspěvky: 7
Registrován: 14 lis 2022, 20:51
Bydliště: Rakovník, 320 m. n. m.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od wenzel »

Vedle se zase nemůžu přihlásit, ach jo.
Zdá se, že do cca neděle či pondělí je situace již nalajnovaná. Bude se to měnit spíš v desítkách km, tedy hranice sněžení/deště. Modely tu níži, která nás ovlivní od neděle, dávají poměrně hlubokou, zejména když se posune severně od nás. Sníh bude patrně prašanový, při větru budou velké komplikace v dopravě ( pokud to tak bude ). Množství sněhu v jednotlivých částech republiky je pochopitelně dost nejisté. Zatím vůbec není jasné, jak se to vyvrbí kolem poloviny příštího týdne. Ecák šel teď do tepla, což ale v tuto chvíli nic neznamená.
Rakovník
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od ovar »

Vočko to hezky shrnul :) .

A taky si říkám, že se na to z pohledu sněhofandy dívá až moc dobře, na to, aby to byla pravda :D . To co tam má GFS pro nás by znamenalo přepisování historických rekordů a to opakovaně, upřímně si nemyslím, že by to šlo až tak snadno.
Pro mě a mojí profesi jsou zimní projevy v prosinci noční můra, nejkratší den, slunce bez síly, ale co no, x let už silný mrazy v prosinci nebyly, jednou se to protočit musí.
Teď jen bedlivě vyhlížíme, jestli nebude pod -13°C, to by pro nás znamenalo obří zimovací zátěž. A upřímně s každým dnem ta šance dost stoupá. Nejvíc blbě to vypadá na příští týden od úterka, kdy tu bude pravděpodobně ležet sníh a pokud se v tom ledovým vzduchu jednu noc vyjasní, bude mela. Aktuálně to vypadá na teploty kolem -11°C v 850 hPa :? .
mnej
Příspěvky: 23
Registrován: 14 lis 2022, 08:49
Meteostanice: Gogen ME 3900

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od mnej »

Ahoj, tak to vypadá, že naše přesídlování začíná konečně nabírat na obrátkách a diskuze se pomalu ubírá správným směrem. Mám opět radost vidět staré známé ve větším počtu. Je jeden takový postřeh ve srovnání se starým fórem je ten, že tady je to takové útulné, skoro by se dalo říct "veřejnoprávní", kde není tuna reklam. I když nerad bych to zakřikl.
Zde byl dnešek opravdu výživný. Dnes totální tma, připadal jsem si jak na Špicberkách. Nemít hodiny, tak nepoznám, kdy je ráno, poledne a večer. Maximální hodnota slunečního záření 54,6 W/m2 je v ročním grafu dle mé meteostanice letošní nejnižší nevyšší hodnotou. Nižší jsem ještě letos neviděl. To samé denní průměr, který byl ve výši 5,6 W/m2.
Dnešní relativně výživný déšť dal 7,9mm. Ani vločku jsme nezahlédli, neboť teplota byla zabetonovaná okolo +2st.
Už loňský prosinec vypadal slibně, letos je vývoj do zimy ještě slibnější. Zdá se, že pokud se něco nepokazí, tak příští týden bude mít docela zimní grády. Ovšem proudění čistě od severu po zadní straně TN (jak zmiňoval již kolega vocko) v této roční době ještě může mít nějaké limity, se kterým modely moc nepočítají. Balt má stále teplotu od 3-8st., očekávám minimálně v přízemní vrstvě korekci teplot trochu směrem nahoru. Ten arktický vzduch by musel být opravdu hodně studený, aby vyvážil vliv ještě teplého Baltu. Hory by však mohly dostat tutový nášup tolik potřebné sněhové pokrývky. CIAO.
Doizer
Příspěvky: 3
Registrován: 05 pro 2022, 12:48
Meteostanice: Meteostanice Garni 940 v Huslenkách u Vsetína

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Doizer »

Zdravím přátelé.
Myslím, že nastal ten pravý čas, pokusit se zhodnotit páteční situaci, tedy páteční přechod TN který bude svým okrajem zasahovat zejména na území Moravy.
Ačkoliv je tato dílčí část celé této epizody nejblíže, tak ani zde si modely pořádně neví rady.
Model ECMWF
Tento model dává východní části Moravy společně s GEM nejvíce srážek až 20mm, avšak je to na úkor velice blízkého rozhraní a rizika velkého množství kapalných srážek na krajním V/JV. V pevné skupenství vidí srážky na celém území až po 18 hodině, kdy většina srážek již bude ustávat.
Obrázek
Model GEM
Tady je situace z pohledu sněhových srážek poněkud depresivnější, model očekává teplotní rozhraní až k jižním Čechám. Srážek by mohlo být na krajním V taktéž až 20mm, většinou však 10-15 mm avšak vše v podobě deště.
Obrázek
Model GFS
GFS Podle GFS, by téměř všechny srážky na České straně mely být hlavně sněhové. Tento "dar" je však vykompenzovaný vzdálenější pozicí TN a teplotního rozhraní mnohem východněji. Srážek očekává kolem 10mm avšak vše ve sněhu.
Samozřejmě u všech modelu platí při této situaci, čím více na západ, tím méně srážek, a to už tak i nejspíš zůstane.
Obrázek
Model ICON
Icon je v téhle situaci nejzdrženlivější, TR má jen na velice přechodnou dobu u jižních hranic s tím, že přechod srážkové oblačnosti téměř neočekává. Srážky má odsunuté až nad hranice Maďarska a Slovenska. Srážky většinou sněhové jen na krajním V do 5mm.
Obrázek
Model UKMO EU.
Pomyslnou třešničkou na dortu, tuhle pětici modelů uzavírá Ukmo, který líčí páteční situaci pro milovníky sněhu, jak film pro dospělé. Očekává, že teplotní rozhraní by nemělo přejít hranici. Taktéž má nejvíc plošné a vydatné srážky až 25mm. Drtivá většina by měla být jen při velice mírně kladných teplotách ve 2m, na horách samozřejmě sněhové vše.
Obrázek
Málem bych zapomněl na chudáka Aladina
Aladin, no nevím co k tomu říct, ten z mého nepochopitelného pohledu, vidí srážky před přechodem TN sněhové, mimo jižní Moravu, kde očekává teploty kolem 2-3C. A následně po přechodu TN, vidí srážky na většině Moravy, jako srážky dešťové i při zápornějších hodnotách. Jsem z něho zmatený.
Obrázek

Dle mého názoru, by mohla být nejblíže prognóza Ecáku s tím že těch srážek by mohlo být cca 10mm. Na většině území Moravy samozřejmě méně, s tím, že kladné teplotní rozhrání se dočasně dostane i za hranice a 1/3 srážek na krajním východě by mohla být v dešti i na horách.
Následující děj, je zatím pro mě v říši fantazie, ale korekce srážek dolů je již docela viditelná.
Tož tak, mějte se :)
Odkaz na meteostanici: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/huslenky/
392 m.n.m v údolí u řeky.
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Ahoj Mneji, já měl v pondělí max solární radiaci 28 W/m2.. nekecám, to bylo něco.

Jinak k výhledům, hlavní běhy na srážkách poněkud ubraly. Asi dle očekávání. Já to tipnu, že tu bude v úterý kolem 10 cm. Tu výšku co udávají někteří na in-počasí se mi zdá nereálná, musím brát v potaz, že v pátek bude pršet a před očekávaným sobotním sněžení nebude zmrzlá půda.. V příštím týdnu od cca čtvrtka i nadále přibývá teplých běhů. Tak je možné, že se začne zase oteplovat.
Odpovědět

Zpět na „Vaše předpověd pro ČR i zahraničí“