Předpověď počasí na prosinec 2022

Jaké jsou předpovědi počasí pro území ČR i pro ostatní státy? Máte i svou vlastní předpověď dle své zkušenosti? Poskytněte ji i ostatním...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Adi »

Ahoj,
Tak závěr listopadu se zde nesl v předzimním duchu, včera to dalo dokonce ledový den s maximy na necelém -1 při zatažené obloze a ranní mlze. Dokonce to bylo místy ojíněné na stromech i plotech.
Dneska tepleji, ráno -0,7, ledový den již nebude, zataženo.
V dalších dnech furt nemastno-neslano, proudění od JV/V, akorát ne to správně studené. Za týden se to bude lámat a ještě není zřejmé kterým směrem.
Ecák včera nadhodil pěknou zimní situaci, dneškem tam nasázel klubko níží s jižním až jihozápadním profukem ve výsledku, gfs naopak dává studené počasí se srážkami. Ansámbly gfs nejsou však moc přesvědčivé, onen obrat ecáka k soustavě hlubších níží taky ne. Lze tedy pracovat s myšlenkou, že k ochlazení za cca týden dojde, bude záležet na mohutnosti grónské/islandské výše. Ecák původně onu brázdu posouval k východu, nyní ji opět vrací z5.
K dlouhodobějším výhledům dodám, že příští týden rozhodne. První dekádu můžeme z hlediska zimního počasí v podstatě odepsat - ono, pokud se ochladí 8, tak to už je samotný závěr, pak by polovina prosince mohla být ok s výhledem na vánoční oteplení. Ovšem mohla by překvapit i delší zimní situace, ale té dvakrát nevěřím.
Tož toliko
A.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

Máme za sebou 2 mrazivé rána. Včera to kleslo až pod - 5 st.a dnes 1. prosinec také začal mrazivě s minimem na -2,8 st. Také byl zde včera náběh na ledový den ale teplota přeci jen na chvíli vyskočila nad 0 st. přesto i tak pocitově už prostě prosincově. GFS dává postupně zimu v příštím týdnu, Ecák oproti včerejšku oteplil. Osobně si myslím, že pár dní zimního počasí z toho bude a skončí to kompromisem mezi GFS a Ecákem...minimálně ve Skandinávii a S Evropy přijdou nízké teploty to koreluje i s indexy AO a NAO, kdy by se měli držet nějakou dobu hodně v záporu, což tu dlouho nebylo.
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3525
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Všimněte si jak se má vytvořit bazén studeného vzduchu ve východní a sv Evropě... tipnu si, že i bez ohledu na první dekádu bude prosinec se všemi zimními projevy... :D tož vítej zimo!
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

Tak máme za sebou zatím nejchladnější ráno a to s minimem na -5,2 st. Již včera večer byl slušný mráz, no vítr z východních a severovýchdních směrů je prostě znát. Na dnes je tu hlášeno večer nějaké slabé sněžení ale pokud něco napadne bude to mít jepičí život a zítra už se oteplí a zároveň rozfouká mírný vítr. Ten příští týden to vypadá na nějaké srážky, zpočátku budeme spíše v teplejším vzduchu ale postupně sem může zavítat arktický vzduch.
mnej
Příspěvky: 23
Registrován: 14 lis 2022, 08:49
Meteostanice: Gogen ME 3900

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od mnej »

Pěkný večer kolegové, staré fórum v troskách, sice někteří tam sem tam píšete, ale já se tam už 14dnů nemohu přihlásit, stále error 500, nechápu, proč se komplet nedomluvíme a nesídlíme již zde. Chápu, že zvyk je železná košile, ale takhle už to dál nejde. Všechno jednou vždycky skončí.....
Listopad nám skončil tak neslaně a nemastně takovou vlezlou fujtajbl zimou s vysokou vlhkostí. Průměrná teplota byla rovných 5st., tedy kladná odchylka je 1,3st. nad průměrem se dá označit jako nevýrazná. Srážek spadlo 22mm. První relativně teplou polovinu měsíce, vystřídala temná a místy i zimní atmosféra. Dnes jsem mluvil s jedním kolegou, co má ve zdejší lokalitě FVE už od roku 2009 a ten říkal, že letošní listopadová výroba je třetí nejnižší od počátku výroby. Z toho usuzuju, že letošní listopad byl na slunce za 13let třetí nejhorší. Sám to vidím na své FVE, výroba stojí za starou belu. Loni to bylo podstatně lepší. Abych však nebyl takový pesimista, tak jsem toho kolegu ptal, který rok byl celkově na výrobu nejslunečnější, a k mému překvapení mi řekl, že právě letošní rok, což mne docela posadilo na zem, takže asi budou výrobně horší roky než ten letošní....aspoň nebudu příští rok překvapen horší výrobou.
Dnes jsem celou dobu nadával na nechutně vlezlou zimu, aby najednou začaly okolo 15h sem tam padat drobné vločky a večer se rozesněžilo docela fest. Na asfaltu to při -0,5st ještě taje, neboť zem je ještě teplá, ale v zahradě aktuálně máme 1,5cm vysokou sněhovou pokrývku a stále poctivě chumelí. Tedy první zimní pozdrav je tu. Bude mít však jepičí život, neboť zítra při +4st bude všechno rychle pryč. Ale zimní idylka při rozsvěcení vánočního osvětlení byla pěkná.
Od neděle by se do pátku mělo oteplit do intervalu 4-8st., z čehož nejteplejší by měla být právě ta neděle. Další ochlazení by mělo dorazit o příštím víkendu, ale to se může ještě změnit. V poslední době modely furt dávaly teploty okolo 8st, ale inverze zde udělala své a teploty se s bídou došoupaly na +4st.
Je zvláštní, jak v dnešní době technických vymožeností, je stále NO pro modely tak nevypočitatelný jev, že se v jejím odhadu často mýlí. A tak nastávají situace, kdy místo slunce je tma a někdy místo tmy slunce. První jev však převládá více než-li ten druhý. Být to opačně vůbec bych se nezlobil. CIAO.
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od ovar »

Ahoj, my jsme za dnešek na 5 mm, vše ve sněhu při záporné teplotě (ledový den). Neměřil jsem to, ale vizuálně to typuju na vrstvu do 5 cm. Padaly drobné vločky, vrstva ač je prachová, tak je tuze hutná.
Zítra nás čeká krásný zimní den, kterých je poslední zimy jako šafránu, zasněžená zahrada má své kouzlo.

Modely se v delším horizontu utrhly ze řetězů, asi to nemá moc cenu komentovat, ale z toho mrazu jsou vykouzlený níže a rozhraní, vše bez výraznějších mrazů, značka tedy ideál, ale to jsou jen pohádky.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Adi »

Ahoj,
I včera ledový den,maxima někde na půlstupni pod nulou.
Nedalo mně to a vyběhl jsem využívaje svého volna na Lysou. Krásně prázdno, jen pár turistů, o víkendech tam bývá "Václavák" ... :| Ve středních polohách křehké, pěkné námrazové jevy při mlze, sníh se začal ukazovat, pokud pominu poprašek dole, v Ostravici, až někde nad 800 metry. Inverzní oblačnost končila na hladině asi tisíce metrů, nad ní průzračný luft, kde bylo vidět na Jeseníky, na druhé straně zasněžené skalisté vrcholy Tater. Dole hutné oblačné moře, směrem na Polsko to vypadalo úchvatně. Na kopci sněhu jen do 10 cm. Holt na srážky chudá povětrnostní situace. Po návratu doma -1, navečer začalo i zde drobně sněžit, ovšem... jak je letos zde v kraji zvykem, záhy přestalo a výsledkem je jen poprašek, ani ne půl centimetru snad. Za letošek máme pouhé dvě třetiny běžného srážkového úhrnu.
Výhledy, no, nechci napsat, že jsou přímo rozpačitné, rozhodně však nejsou zimní. I příští týden zimu do nížín nepřinese. Stále více to padá spíše na teplejší mód, zdá se, že budeme převážně na přední straně onoho komplexu níží, na jeho zadní straně se ani "neohřejeme", v podstatě dálniční průtah níží od jihu až jihozápadu, což nevyhnutelně přinese teplo. Co je pozitivní, konečně se na ansámblech zubatí srážky, ovšem je otázkou zda nebudou nakonec ve formě deště nakonec i na horách. Snad až v další prosincové dekádě se prosadí více vliv výše nad Islandem a Grónskem, tedy osa brázdy níží konečně odkvačí k východu a konečně dorazí stálejší zimní cirkulace se sněžením i podnulovými teplotami.
Tož toliko
A.
Ps. Aktuálně zataženo, -1, slabý V vítr, poprašek sněhu
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od ovar »

Tak jsme se dnes vzbudili do zcela zimní krajiny, vše obalené sněhem. Naměřil jsem 4,5 cm, přitom vodní hodnota je 5 mm, takže opravdu hutná vrstva.
Nejchladněji bylo po půlnoci a to -1,1°C, ale celý den se po desetinkách oteplovalo a před půlnocí to stihlo vyskočit na +0,3°C, takže ledový den nebyl ani jeden.
Více méně se to dá považovat "úspěch" ve prospěch zimy, aladin měl oteplení mnohem dříve a čekal jsem, že dnešek spíš bude břečkovej den. Což se nestalo, celý den bylo pod nulou. Takže jsem vyhlásil den volna a práci venku odložil, až to sleze :D . Aladin naznačuje, že by se to přeci jen mělo od JV profouknout odpoledne i u nás a teplo vydrží i přes noc, tak si držme palce :) . A v pondělí odpoledne další noční můra se sněžením, ale mělo by zůstat nad nulou, tak doufam, že nebudu překvapen.

Jinak u nás stále malá část stromů nese listy, nemůžu tomu uvěřit, tohle se ještě nikdy nestalo, ale třeba naše duby stále listy nepouští. Žluté jsou už nějakou dobu, ale ne a ne opadat. Je to docela problém, běžně s nimi v půlce listopadu zimujeme jiné rostliny (banánovníky), teď nám díky tomu možná i zmrznou :D . Ale listy neshodily ještě i nějaké jabloně, hybridy meruňky mají ještě všechny listy zelené a při pohledu do krajiny sem tam se najde nějaký punk strom.
Obrázek

Obrázek
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Pěkně zasněženo, o tom se nám zatím letos může jen zdát. Zde aktuálně mlha a mlha, teplota se motá okolo nuly, v noci pod ní, nyní lehce nad. Pod Beskydama sem tam i fénuje, jablunkov má +11, jinde pod horama je i +8, zde však zatím drží inverzní dekl.
Po shlédnutí dnešních výstupů, je to lepší, než včera, aspoň ve střednědobém horizontu, tedy počasí od příštího pátku dále. Vypadá to aspoň na krátkodobé ochlazení v řádu několika dní, kde by mohla ležet i nějaká sněhová pokrývka.
K nejbližším dnům - sněžení na studené frontě je pravděpodobnější v Čechách, přeci tam zateče chladnější vzduch, zatímco V je více v teplém luftu.
Zde by nás mohla v úterý zasáhnout svými srážkami frontální vlna, což kvituji z povděkem, ve středu postupně výběžek VT - zde doznívání srážek, kde by sníh mohl ležet od středních poloh, možná něco propadne i níž,a le nemyslím si, že by to zde drželo. Ve čtvrtek výše, v pátek onen profuk, průplach, o kterém píše vedle Rosťa a víkend je otevřen. Zatím to padá na mírnou zimu a snad i nějaké sněhové srážky, než se opět nasune nevýrazná oblast VT a dál je situace otevřena, byť s velkou pravděpodobností postupného otevření Atlantiku dotěrnými nížemi
Tož toliko
A.
Ps. S tím listím to je opravdu zajímavé. Místy v Havířově jsou rovněž ještě říjnově olístěné stromy, přičemž už byly celodenní mrazy, byť slabé a nějaký ten sníh.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3525
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Adi: Já už tam kdysi dávno psal.. ale asi jsem skončil, nesednu si se všemi diskutujícími... proto jsem se rozhodl, že už tam nic nenapíšu.. A zaplevelovat diskuzi jen dohadováním se s jedincem to mi za to nestojí.. Její plus je, že je diskuze živější než jinde, ale je tam spousta příspěvků o ničem, kde se nekomentuje nic jiného než aktuální hlavní běhy, a vlastní přání, nadšení střídá zklamaní a pořád dokolečka. Někteří ti starší píší věcně a přidají i zajímavé věci, ale většina ani nestojí za to číst.. Jediné v čem chci pokračovat (do smrti:-)) je psaní do aktuálního počasí... to mě baví i tak nejvíc, navíc jsem si začal dělat zápisky z některých synoptických stanic, po hodinách, zapisuji všechny prvky, které jsou veřejně dostupné. Dělat si zápisky to mám jako takovou drogu...

Co se týče výhledu: Původně měl být teplý celý příští týden, nicméně se to komplikuje a nebude to tak jednoznačné jak se zdálo. Možná uvidíme sněhové vločky zde na východě již v úterý, i když bude nad nulou... více zatím, tipovat nebudu. Ranní ecák i jeho ansámbly byly chladnější postupně s příštím víkendem, ansámbly GFS naopak teplejší... tak je to zatím ve hvězdách. Dnes +8 v maximu a takto teplo už tu asi dloho nenaměřím... zítra již bude o stupínek chladněji, zřejmě.

Edit 18:04: Ecmwf i GFS si trvají na sněhových orgiích příští víkend.. otázka týdne zní: Vydrží jim to?.. :D
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Ten závěr týdne, kdyby vyšel, bylo by to maximální :) Ovšem k tomu cestá daleka jest. Jsou tam vydatnější srážky, sníh, ochlazení, vše, co aktuálně je potřeba :)
Včera jsem ještě sadil cibule narcisů do země, - jen vlhká a to do hloubky, žádné mokro. Krtci ryjí jak o život, asi vědí, že se blíží voda. tak snad to klapone, konečně. jedna třetina deště chybí plus převažující nadnormál teplot.
I to útery/středa vypadá lépe. No, zatím na jásot to není, ale konečně se něco začíná dít :)
Zde dekl, mlha mlhoucí, jen pár desetin nad nulou aktuálně, pokud se to neprofoukne, v noci i ráno to zřejmě bude namrzat.
Uvidíme
A.
Ps. Ono inpocasí není zcela moje krevní skupina - přesně jak píšeš, mnoho plků o ničem, ovšem některé info je zajímavé. Jelikož je tam toho hodně, tak se tam dá dobrat k zajímavým věcem, ovšem na úkor informačního balastu.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
troll
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2022, 19:52

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od troll »

Tak počátek prosince byl ve znamení cca normálních teplot přelomu podzimu/zimy, bohužel se nám opět už několik týdnů vyhýbjí významnější srážky, ale na bílý páteční večer s popraškem sněhu to stačilo. Sobota již ráno bez sněhu a dnešek s teplotou až 8 st. Zataženo, ale nic nepadá.

Na modely se nyní kouká celkem dobře s ohledem na roční dobu. Ještě zítra teplo, od úterý pár vloček od středních poloh s tím, že toho ale moc nespadne, tak do 2-3 cm. Šance na trochu více sněhu by za určitých okolností mohla přijít v pátek a sobotu, bude záležet na přesné poloze rozhraní. Dle Němců by to mohlo být i kolem 5 cm možná i v nížinách. Dostatek sněhu pro hory a střední polohy z toho ale nejspíše nebude a pokud někde na horách v okolí bude koncem týdne 10 cm, byl by to veliký úspěch. Jinými slovy sucho pokračuje, i když teploty se před pol. měsíce patrně dostanou na nějakou dobu pod normál s možností ledových dnů i v nížině. V dalekém výhledu mám ale obavy, že před Vánoci opět dorazí výrazné oteplení, aniž by bylo spojeno s větším množstvím tolik potřebných srážek, protože to patrně nebude teplo spojené s přechodem výrazných frontálních systémů od Z, SZ, JZ, ale nějaká forma inverze a proudění po přední straně TN na Z či TV na V, bohužel. Silné Z-SZ proudění se srážkami alespoň pro hory na SZ zatím není ve výhledu praktiky vůbec, o nějakém "sněhovém monzunu" od SZ - S nemluvě vůbec.

Vyšší polohy Ústecka jsou letos zatím jen na ubohých cca 50-60 % celoročního srážkového normálu, přičemž více než třetina tohoto množství navíc spadla v lednu/únoru 2022. Od března do listopadu tak nespadla ani polovina obvyklého množství a je to vidět. Co se týče potoků a podzemní vody, jsme snad na nejhorší úrovni co začátkem prosince pamatuji. Vyšší polohy by potřebovaly v prosinci alespoň 100 mm v dešti a pak dalších 100 mm ve sněhu, aby se to trochu zlepšilo a následně na sníh bohatou zimu. Nic takového ale zřejmě nepřijde.
Uživatelský avatar
CtiborV
Příspěvky: 648
Registrován: 21 led 2008, 21:51
Meteostanice: Lacross WS 2350
Bydliště: Řídeč, okr. Olomouc, 300 m.n.m, střední morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od CtiborV »

Mě z toho vychází teplejší východ, chladnější západ. A také vlhčí západ, sušší východ. Např. v listopadu zde pouze 16 mm. U Ovara 70.
Předpověd se furt mění jako ponožky, furt nevíme, co z toho vyleze. Prozatím modely hodně ztlumili z fénování a vyšších teplot. Na západě už se vlastně ode dneška bude jen ochlazovat...
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
wenzel
Příspěvky: 7
Registrován: 14 lis 2022, 20:51
Bydliště: Rakovník, 320 m. n. m.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od wenzel »

Taky definitivně přesídlím sem, vedle jsou stálé problémy s přihlášením.
U nás napadly 4 cm sněhu v noci na sobotu, sníh roztál až ( už ) dnes. Odpoledne začalo foukat od JV a teplota šla hned na +5 st. Uvidíme, co bude v noci na úterý. Asi přejde opět déšť ve sníh, ale tady se nejspíš držet nebude. Já bych si celkem vsadil na slušné srážky v pátek. Tam bude přes střední Evropu přecházet TN, teplotní rozhraní bude asi někde nad námi. My na západě máme pochopitelně větší šanci, že budeme v chladnějším vzduchu, ale rozhraní může být víc na západ. Jeho poloha se ještě bude upřesňovat. O víkendu to vypadá na vznik samostatné TV nad střední Evropou ve studeném vzduchu, tedy celodenní mrazy s možností silnějších mrazů v noci při vyjasnění. Problémem je nejistota modelů. Výhledy nad 4 - 5 dnů se často mění, také CHMI v tom lítá jak nudle v bandě. Zítra asi výrazně přitvrdí s teplotami na víkend, pokud modely zase neotočí. Víkend zatím vidím jako dost nejistý. Z toho důvodu je zcela otevřené počasí po víkendu.
Přesto si zkusím zaspekulovat. Možná se nám překopává synoptická situace na delší dobu. Grónská TV je mohutnější, než v posledních zimách byla, ale zatím ne dost, aby k nám poslala opravdu hodně studený vzduch od severu. Její vliv možná po několik dalších týdnů??? bude stačit na stáčení TN na jižnější dráhu. Ty pak k SV budou přecházet přes střední Evropu, nikoli přes západní, jak to často v tuto roční dobou bývalo. Pak by západ republiky byl často chladnější, než východ. Je to jen spekulace, ale modely něco podobného naznačují.
Rakovník
Doizer
Příspěvky: 3
Registrován: 05 pro 2022, 12:48
Meteostanice: Meteostanice Garni 940 v Huslenkách u Vsetína

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Doizer »

Zdravím přátelé.
Je docela smutné sledovat umírají web odkud jsme téměř všichni přišli.
Meteorologická situace se zdá být každým výstupem zajímavější. Jak už psal kolega na vedlejším webu, čímž mě naprosto vykradl můj zamýšlený příspěvek, :D tak bude hodně záležet na tom, kam až na jich TN nad Skandinávií pošle tento studený vzduch. Vypadá to, že modely jí dlouhou dobu podceňovali, a proto se až teď z toho klube, tak zajímavá situace. Sice je to až za týden, ale myslím si, že TR bude někde nad Slovenskem, spíše na západním. Při správném postavení TN by z toho mohly být hromady sněhu pro Moravu, a nějaké ty zbytky pro Čechy, tak jak již u těchto situací bývá zvykem. Avšak to hodně předbíhám. Teď nás čeká 3 dny studenějšího počasí s teplotami kolem 0 i c maximech. posléze 2-3 denní profuk, následovaný cca týdenním ochlazení. S tou hlubokou TN zablokovanou u Biskaje to vidím následovně taktéž velice pravděpodobně. A bojím se že by to zimu mohlo přerušit i více jak na týden. Z těchto situací, je pak těžká cesta ven.
Tož ahoj.
PS: Registrace mě zabrala cca 3 minuty, potvrzení bylo pouze na mailu.
Odkaz na meteostanici: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/huslenky/
392 m.n.m v údolí u řeky.
Odpovědět

Zpět na „Vaše předpověd pro ČR i zahraničí“