Aktuální počasí v ČR - leden 2007

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Josef Šitka
Příspěvky: 137
Registrován: 19 říj 2005, 19:36
Bydliště: Drnovice, okr. Vyškov 275m n.m.

Příspěvek od Josef Šitka »

Zdravím z Vyškova,
u nás přešla fronta těsně po půnoci, pád teploty ze 14°C na 8°C, srážek během chvíle 5 mm. Celkově 10 mm/24 h.Vzdálená blýskavice.
Vítr u nás začal sílit navečer po 18:00 za plochou deště. Postupně průměr okolo 10 ms/, nárazy 15-20 m/s, zcela výjimečně a to hlavně na té frontě, do 24 m/s. Na parkovišti před domem se kutálely popelnice, sousedům žuchl 2-metrový dřevěný plot. Škody na porostech si netroufám tady z domu odhadnout, ale žádná tragédie to asi nebude.
Vítr u nás byl teda jen o trochu silnější, něž jaký tady zažíváme zhruba 1*ročně. Podobně silný byl naposledy v listopadu 2004, když spadly Tatry.
Momentálně je skoro zataženo, +7°C, mírný Z. vítr 4-7 m/s, přechodně nárazy 10 m/s. všem se dramaticky vylíčil, co bude a většina lidí to prospala-špatné načasování matky přírody :?
Uživatelský avatar
Tomáš Prouza
AMS
Příspěvky: 2350
Registrován: 22 kvě 2005, 17:45
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Uživatelský avatar
hrdla3
Příspěvky: 1022
Registrován: 24 črc 2005, 20:18
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Loket,430 mn.m/Karlovarský kraj/
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Tak zde to byl v noci také pěkný hukot.Průměrná rychlost větru 80km/h a v nárazech kolem 100km/h.Nejhorší situace u nás byla tak od 20.00-0.00,to foukal asi nejsilnější vítr,do toho bouřka a též záblesky trafostanic.V lese padal jeden strom za druhým a chvílemi jsem se fakt bál o naší střechu.Vydržela.Po půlnoci jsem šel spát a ráno zjistil urvaný okap z baráku,který ležel asi 10m od něj,strženou dvousetkilovou střechu dřevníku,která se válela v lese a polovina popadaných plotů.Jinak kolem půlnoci začal poměrně silně růst tlak a také se začalo výrazněji ochlazovat.Dnes už polojasno až oblačno a k tomu pár přeháněk,Tmin +4,3st.,Tmax zatím +9,0st.,vítr fouká od západu zatím 10-40km/h.Přeji pěkný zbytek dne.
Uživatelský avatar
Flames
Příspěvky: 2140
Registrován: 26 kvě 2005, 14:07
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Tak dnešek jsem věnoval obhlídce škod a hned dopoledne jsem mohl prohlásit,že jsme tu měli orkán s rychlostí zřejmě v nárazech až ke 140 km/hod.Vyvrácené stromy,velký smrk spadlý a téměř zcela zakrývající dům pod ním,zničené-odnesené střechy.Povalené ploty a ohrady,které neudržel ani čtvrtmetrový betonový sloupek-leží povalený a zlomený v půli.Již včera po přechodu fronty se ozývalo kvílení sirén,podobně tomu bylo při orkánu v noci v 1:20 hod.Dnes kolem poledního jsem se šel podívat na Jestřebí hory,ale moc daleko jsem nedošel,protože cesty byly zavaleny spadlými stromy a v lese se čile pracovalo na odklizení popadaného dřeva.Zamířil jsem tedy do lesů okolo Trutnova.Bylo oblačno,slabé dešťové přeháňky,vítr jen mírný,takže nebezpečí při troše opatrnosti nehrozilo.Ta zkáza mi ale vzala dech,to jsem tady dole u nás ještě neviděl.Desítky vyvrácených,nebo zlomených stromů.Další ještě větší část stromů je poškozena-napůl vyvrácena,nakloněna po větru,nebo prasklá na kmenu.Hlavně staré smrkové lesy to schytaly pořádně na hřebenech kopců.Při pohedu z dáli jsem si uvědomil,jak se některé lesy proti včera změnily a jak jsou řidší-co v nich chybí stromů.K největším škodám došlo zřejmě včera v 21:40 na čele fronty,kdy už stromy byly nakloněné mohutným vichrem ze směru jihozápad a do toho přišla doslova tlaková vlna a nápor orkánu od severozápadu.Hlavně nad městem-pro trutnováky známém místě parašuťák,nebo para hřiště jsou škody největší.Zhruba z těchto míst byly včera večer vidět bleskové výboje a lze předpokládat,že tady mohl být živel nejsilnější.
Dnes odpoledne začal vítr zesilovat,tak jsem skončil prohlížení a focení škod.Po 14.hod přešla silná přeháňka a od té doby vítr dále sílí.
Uživatelský avatar
Tomáš Prouza
AMS
Příspěvky: 2350
Registrován: 22 kvě 2005, 17:45
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

No já jsem jel ráno do Úpice, po cestě byly jen olámané větve a v Batňovicích na kraji lesa 1 zlomený strom a dva vyvrácené. Pohled dalekohledem na Jestřebí hory nad M. Svatoňovicemi odkrývá řadu vyvrácených nebo přinejmenším nakloněných stromů při okraji lesa.

U nás ve vsi je největší škodou naprosto srolovaná a zdemolovaná střecha tělocvičny, která je vyplavená a krom střechy je tak zničená i podlaha. Dále jsem viděl dva vyvrácené dřevěné ploty, značky otočené jako korouhev po směru větru a utrženou část střechy skladu při bývalém obchodě Jednoty. V Malých Svatoňovicích pod nádražím byl povalen drátěný plot kolem novostavby, vlak měl ráno zpoždění přes 120 minut.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Uživatelský avatar
dobrmanek
AMS
Příspěvky: 1469
Registrován: 30 lis 2006, 20:57
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Bydliště: Větřkovice 380 m.n.m - 550 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Škody, zde na vítkovsku jsou malého rozsahu. Na 1 ha plochy připadá asi 7 - 20 stromů ojediněle i více, záleží především na lokalitě.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Orlová

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Takže včera večer fučelo nejvíce, okolo 11 večer přešla bouřková fronta s poměrně vydatným deštěm a nárazy větru, pak bylo na dvě tří hodiny dokonce bezvětří! Blesková či hromová aktovita vzledem, že se jedná o zimní období byla taky slušná, za zmínku stojí teploty - před frontou 12, za ní někde mezi 4 až 5, přičemž se neskutečně pročistil vzduch . Vonělo to jako po letní boužce.
Škody, v lesích mnoho vývratů, mimochodem vlaky taky nejezdily kvůli
převráceným stromům přes koleje, srolované střechy .. a výpadky elektřiny. U nás to jde po kabelech, takže OK, akorát v okolí, kde to šlo po sloupech ... bylo tma.

Asi tak

Dnešek vítr jen mírný západní až severozápadní teď navečer opět se stáčí k jihozápadu. Na obloze převládalo oblačno a nad ránem jedna, poté ještě pár dalších přeháňěk, zejména odpoledne.
Srážky cca 10 až 15 mm, spíše k těm 10.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Uživatelský avatar
Michal Geryk
AMS
Příspěvky: 2011
Registrován: 22 srp 2006, 17:35
Bydliště: Přerov - centrum, 209 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

No jak to nejen tady čtu (a slyším), tak mám štěstí, že bydlím na přerovsku. Ve městě jsem nenašel jedinou škodu - jen na zemi pár větví... Během roku tady bývají často silnější poryvy než ten noční (a ranní).

Možná jiné to bude v okolních kopcích, zejména v Oderských a Hostýnských vrších. Nevím...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Skype: geryk.michal
supercela
Příspěvky: 111
Registrován: 29 kvě 2005, 14:03
Meteostanice: Watson W - 8681
Bydliště: Habartov,okr. Sokolov, 525 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od supercela »

Zdravím!
Tak tady na západě to nejhorší co se týče větru už večer. Nejvyšší náraz 102,6km/h krátce po 19 hodině. Jinak slušné průměry i kolem 70 km/h mimo nárazy. Hučelo to tady jak v úle.Srážky za 24 h celkem 14 mm což může a nemusí být o pravda, vzhledem k tomu že kapky se asi nedostaly dovnitř srážkoměru. 3kody úpatrné snad na každém kroku. Po městě se válí kusy krytin ze střech, větve, sklo. V lese jsem ještě nebyl ale zvuk lámaných stromů byl slyšet až domů. Jo a výpadky proudu byly až do rána, ale krátké. Odnesl to můj počítač, tak doufám že zachráním data z meteostanice. :(
Uživatelský avatar
Flames
Příspěvky: 2140
Registrován: 26 kvě 2005, 14:07
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m

Příspěvek od Flames »

Aniž bych chtěl strašit-myslím,že včera toho bylo dost,vítr nám stále sílí,jak bylo v předpovědi správně podchyceno.Nyní je vítr již silný,v nárazech až bouřlivý,možná i více.Už to zase hučí a jednotlivé dunivé nárazy jsou velice prudké.
Dobře to vystihuje Sněžka,kde po dnešním dopoledním "sklidnění" vichru ke 100 km/hod,začal vítr sílit na večerních více než 170 km/hod.
Srážky za včera,do dnešního poledne 27,5 mm,ale jistě byly alespoň částečně ovlivněny větrem podobně jako ty současné.
Uživatelský avatar
fractal
Příspěvky: 2399
Registrován: 05 led 2007, 08:33
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Denní přehled

Příspěvek od fractal »

Vpodstatě bych chtěl už upřesnit jen jednu věc a to jsou srážky, celkem napršelo jen pohodových 3,7 mm. Taková klasická lednová přeháňka, i když je pravda, že jsem si u ní skoro nadělal do gatí. Jinak momentálně je stabilních 10,0 °C. Průměrná rychlost větru za 15 min. je 13 m/s a je skoro jasno. Minimum 7,8 °C v 17:06 maximum pak 17,5 °C v 0:43.
Uživatelský avatar
TomasBurt
Příspěvky: 76
Registrován: 06 led 2007, 18:23
Bydliště: Nejdek (Krušné hory) 584 m n.m.

Příspěvek od TomasBurt »

Tak konečně nám jde proud - u nás v okrajové části Nejdku po asi 28 hodinách. Jinak celé osmitisícové město bylo bez proudu od čtvrtka 20 hodin do pátečních 18 hodin. Studená fronta nás přešla zhruba ve 21:30 - na ní se objevilo pár přírodních blesků, ale jinak to byl ohňostroj jisker sršících z elektrického vedení - ze všech stran silné záblesky trvající často přes 10 vteřin a oslňující celou oblohu jako blesky za letní bouřky. Četnost někdy až 1x za minutu v průběhu nejsilnější vichřice od 21:20 do 23:00. Nechápu, jak to mohli energetici stihnout opravit během 24 hodin - vedení bylo zpřetrhané na stovkách míst na trase z Karlových Varů do Nejdku (17 km). Horské vesnice jsou ale ještě dnes bez proudu a některé budou určitě až do zítřka.
Srážky jsem nečekal nijak extrémní, protože bydlím v částečném srážkvém stínu hor, ale přesto pro mě byly trochu zklamáním - za 24 hodin do 19.1. 07 00 jenom 16,6 mm (z toho 10 mm vypadlo z bouřky na studené frontě). Maximální teplota tady byla jako u většiny z vás těsně před studenou frontou (9,0°C), v průběhu noci se postupně ochladilo na 3,5°C.
storm_ice
Příspěvky: 5607
Registrován: 16 čer 2006, 21:09
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včerejší den spočátku spíše zataženo až skoro zataženo, občas přeháňky nebo slabý déšť, odpoledne postupně oblačno, jen přechodně až zataženo. Později večer skoro jasno. Vítr nejčastěji Z-ZSz 4-9 m/s s nárazy 8-13 m/s, přechodně v noci a k večeru 8-12 m/s s nárazy 15-20 m/s Tmin 6,7°C Tmax 11,7°C jinak ofic. stanice ČHMU má mnohem víc jak já .. bohužel fronta a sní vítr šel tak že srážkoměr byl celkem ve stínu, jinak to vypadá že tu bylo kolem 15 mm za 24 h, ono tu také z nedalekého hřiště teklo dost vody. Dnes už je spíše inverzní počasí, zataženo až skoro zataženo, zpočátku občas slabý déšť. aktuálně 14:25 zataženo T 8,7°C vítr Sv 1 m/s tlak 1010,8 hPa vlhkost 87%
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Uživatelský avatar
ivosum
Příspěvky: 231
Registrován: 06 led 2007, 20:34
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Volary, 760 m n. m., nejvyšší bod okresu 1378 metrů n.m.
Kontaktovat uživatele:

řádění uragánu na Prachaticku

Příspěvek od ivosum »

něco o řádění ničivého živlu na www.meteo-volary.snadno.eu v sekci zajímavosti...
Petr
Příspěvky: 200
Registrován: 27 kvě 2005, 20:03
Bydliště: Turnov (277m.n.m.), Liberecký kraj

Příspěvek od Petr »

Trochu opožděně k té situaci u nás.Mezi 18 a 21 hodinou velmi časté výpadky el. proudu.Vítr zesiloval, ale zatím nezpůsoboval žádné škody.Ve 21:02 se celé naše město ponořilo do tmy.Oblohu často osvěcovaly záblesky ze trafostanic a později se k tomu všemu přidala i bouřka, která by se v klidu mohla porovnávat s bouřkou v letním období.Samotná fronta přecházela zhruba ve 21:20, protože v tuto dobu jsme zaznamenávali největší nárazy větru a také krupobití po dobu 4min.Ale ani po přechodu fronty nebylo klidno, vítr se sice trochu uklidnil, ale po půlnoci opět zesiloval a jeho rychlost byla jistě vyšší než při přechodu fronty.Téměř celou noc v našem městě nešel proud až teprve ráno po 6h byly dodávky el. energie obnoveny.V okolních obcích však proud nešel ještě po celý včerejší den, někde ještě i dnes.Celkově nám na frontě napršelo 18mm srážek.
Dnešní počasí:zataženo až skoro zataženo, ráno s trvalejším dešťem večer také, teplota ráno +7°C, přes den TMAX:+10,9°C, snad už poslední takhle nebývale teplý den.Pěkný večer
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2007“