Tak já se hlásím do klubu.
Mám UV Monitor nějaké čínské značky

, porovnával jsem měření s kolegou, který má přístroj jiné značky, máme minimální odchylky.
To ovšem neplatí o měření chmi.cz. KOntaktoval jsem je mailem, pouižívají brewer a dobson spektrometr (mimochodem nevíte, kde bych tyto nástroje sehnal???) a jejich výsledky jsou prý naprosto OK. Odpověď mě neuspokojila, poslal jsem jim další dotaz, jakmile budu mít lepší vyjádření, podělím se o info.
Co se týká toho rušení, nedá se vyloučit nic..., ale na druhou stranu se mi to nezdá. Pokud by to rušení bylo tak moc markantní, měřil bych vždy vysokou hodnotu, i kdyby bylo pod mrakem... A já pod mrakem měřím naprostá minima, stejně tak, když čidlo zastíním třeba slabou vodní vrstvou, folií, plastem, sklem (vše čiré), tak dojdu k hodnotám 0-1. Chování odpovídá detekci UV. Dnes 11.7., jasná obloha, jsem měřil hodnoty mezi 9 - 11. hod. od 7 do 9, jak kdy. Čidlo vždy mířím přímo na slunce, jakákoli odchylka způsobuje pokles naměřené hodnoty. Chmi tam mělo hodnoty něco kolem 2,5 = vsjo v poriadku

.
Takže jsem poslal dotaz ohledně metodiky měření a uvidíme, co dostanu za odpověď. Třeba to měřím špatně, čidlo má směřovat od slunce, má se měřit někde ve stínu apod.

. A nebo jsou výrobky měřící UV index šmejdy. A nebo nás někdo pořááádně tahá za nos, konspirace jakok prase.