V Č. Budějovicích počasí trvale vhodné tak na zimní spánek

Zataženo (nevím, kdy naposled bylo něco jiného), vzduch se nehne, teplota téměř také ne. Dnešní den patřil k nejchladnějším v lednu, stejně jako včerejší. T min. -7,8, Tmax. -5,5 kolem druhé odpolední. Následné ochlazování se zastavilo na teplotě -6,2, už několik hodin se to drží. Víkendové teploty v naší oblasti předpověděl Aladin přesně. Jsem zvědav, jestli tu přesnost udrží při přechodu srážkového pásma od západu (nejspíš v noci na úterý a během úterý), nebo bude opět tepleji, což bych intuitivně předpokládal. Středeční ráno může být nejchladnější v této zimě, pokud se skutečně stihne vyjasnit. Další možnost je ještě v noci na čtvrtek před frontou od SZ. Prozatím bylo u nás minimum v prosinci -16,9, v lednu -13.
V zimě roku 2006 byly teploty ještě podstatně nižší než letos, ale snášel jsem to mnohem lépe, protože takřka pořád svítilo slunce. Dokonce se mi to líbilo, ač normálně nemám rád mráz. Na řekách byl led a po únorovém oteplení pluly mohutné kry. To byla úžasná podívaná. Letos je jenom studená šedá nuda, sníh zledovatělý po oblevě a přituhnutí, led na řekách žádný. Nepamatuji si snad vůbec protivnější zimu. I ten leden 2007 s průměrnou teplotou +4,5 mi byl příjemnější. Nic nenadělám, aspoň že někde jinde ta zima vychází lepší
Zdravím
Vichr