Aktuální počasí v ČR - březen 2006

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Ada

jaro

Příspěvek od Ada »

Ahojky,

Jaro se neodvratně blíží, a je to vidět i na sněhu - ve městě je sněhová pokrývka již jen z poloviny, mimo město tak asi 3-čtvrtiny povrchu. Stále někde je do 30 cm, v mnou zmíňovaném lese sněhu asi moc neubylo.
Na rozdíl od Vás, kde padaly první desítky, jsme měli v posledních dnech max 4, snad 5 stupňů, předvčerejškem 3, včera pouhý jeden stupeň při občasném a slabém sněžení, z kterého nebyl ani poprašek.
Rána a večery jsou stále pod nulou, posledně 3 dny po sobě vždy lehký mráz -2 až -1, tataženo St, odpoledne jasné a především i večery, krásně svítí Orion nad JZ obzorem .-) a poět mráz.
Dnešní ráno vyšlo díky sušším SV proudění jinak - polojasno vysokou oblačností a -4. Zítra a možná i v sobotu bude ráno chladné, pak deset nad nulou bude i u nás.
Chtělo byto potom nějaké srážky, neboť březen byl spíše na srážky chudý, od začátku měsíce asi 25 mm, což je bída.

Doufám tedy, že nebude teplé a suché jaro, což by byl i průser, řekl bych.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Příspěvek od Adi »

Předešlý příspěvek byl samozřejmě ode mně :-)
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Kross
Příspěvky: 336
Registrován: 24 kvě 2005, 10:11
Bydliště: Most, 270 m.n.m.

Příspěvek od Kross »

Hezký den z Mostu! Tak pěkné slunečné počasí pokračuje, po včerejším ránu se sněhem, 2 cm. Sníh včera však rychle zmizel, díky sluníčku, teplota šla k +6 st. C. Dnes je situace jiná, od rána slunečno, jen ten vítr ze SV, okolo 3 m/s. Většinou polojasno nebo skoro jasno. Teplota jde dnes o něco výš, aktuálně kolem +7 st. C. Teď jsem koukal na stav počasí ve 13:00 v ČR, a tady na SZ nejtepleji. Most-Kopisty +6, Doksany +6, ÚL +5, Tušimice +5. Ostatní části republiky do +5 st, jen Plzeň +6. Co se týče přírody, trávníky se už začínají krásně zelenat, místy již 2 cm nad zem, stromy mají nalité pupeny k prasknutí, stejně jako zlatý déšť. Po víkendu bych viděl,že už budou první květy. Ale to uvidíme! Zdárek!
Most-místo měření 270 m.n.m., nadmořská výška Mostu 205-415 m.n.m.
Uživatelský avatar
Yves
Příspěvky: 1186
Registrován: 01 led 2006, 09:25
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Po delší době vás opět zdravím, teď už z jarní Třebíče. Teploty v předešlých dnech byly u nás jedny z nejvyšších v celé republice, což definitivním způsobem poznamenalo sníh. Máme už jen nesouvislou pokrývku do 10 cm, okres do 35 cm. Tání se zatím nepromítlo na řece Jihlavě, která zvýšila průtok z 4,5 m3/s na neškodných 6,5 m3/s. Předpověď přináší průtok 8 m3/s, čili zatím naprosto v pohodě.
Dneska máme krásně skoro jasno a na sluníčku i příjemně teplo. Život znepříjemňuje jen čerstvý a studený S až SZ vítr 3-7 m/s. Tmin -5.1, Tmax +3.3 (zatím dost nízké). Tlak 1014 hPa. Příští týden nás už doufejme čeká konečně pravé jaro a teploty snad už nepůjdou v noci tak hluboko pod nulu (možná nepůjdou pod nulu vůbec :wink: ). Tak nashle
josefsitka
Příspěvky: 19
Registrován: 26 zář 2005, 13:32
Bydliště: Drnovice 236, okr. Vyškov

svátek

Příspěvek od josefsitka »

Předem přeju všem všecko nej k našemu dnešnímu svátku :)
U nás ve Vyškově už nějaký ten den jen s nesouvislou pokrývkou, průměry jsou ale hóóódně pod normálem furt. Dnešek slunečný s čerstvým SV větrem do 8 m/s, okolo +5°C. Ráno MIN -1,5°C, prakticky každý den je mrazový.
Včera ráno a dopoledne na Hané slušně zapršelo, no spíš šlo o smíš. srážky, míchaly se do teho ledové krystalky a kdoví co. Ojediněle se mohla tvořit i ledovka.
Směrem dál na Hanou ke Kroměříži je stále i v nejnižších polohách sníh spíše souvislý, podobně i když de člověk výš do Drahan - na hřebenech pořád eště okolo 30 cm.
Zdá se, že po víkendu bud epořádně horúco :D
Uživatelský avatar
Tomáš Prouza
AMS
Příspěvky: 2349
Registrován: 22 kvě 2005, 17:45
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Změna

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Takže dnešním dnem končí má pozorování v Brně, ale konečně pořádně rozjedu pozorování doma ve Svatoňovicích, s kvalitnější výbavou. Na obzoru je konečně obleva a příchod jara a co víc, pomalu ale jistě se blíží začátek bouřkové sezóny.

Něco k mé dnešní cestě z Brna (kromě toho, že mě díky výluce v Týništi n. O. ujel v HK přípoj :? ) - odjezd z Brna v 11:30 - teplota okolo +5°C, skoro jasno, silný studený SZ vítr, sníh takřka žádný. Blansko okolo 15 cm sněhu, vytáté plochy exponované na J-Z. Svitavy a Česká Třebová 30 - 40 cm, souvislé plochy. Poté úbytek až do Hradce Králové, tam okolo 10 cm + opět vytáto na plochách obrácených na J-Z. Směrem na sever přibývání sněhu, od Jaroměře souvislá vrstva 20+ cm. Všechny vodní toky měly pohledově normální vodní stavy. Velké Svatoňovice mezi 25 - 70 cm sněhu dle expozice terénu + ovlivnění větrem (závěje x vyfoukaná místa). Sníh vespod zmrzlý, navrchu velmi hrubý firn. Odpolední maximální teplota +3,0°C

Aktuální stav 22:30 = - 6,5°C, jasno, bezvětří, 1020 hPa. Čekáme na oblevu...
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Uživatelský avatar
Flames
Příspěvky: 2140
Registrován: 26 kvě 2005, 14:07
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Připadáme si tady u nás jako v jiném světě a skoro ani nemohu věřit,že už se to někde může zelenat.To my tady budem příští týden asi plavat...
Dnešní ranní minimum slabě pod -8 st,přes den slunečno se studeným větrem a maximem +2 st.Sice tálo,ale jen na hodně osluněných plochách se to projevilo.Ve stínu nepovoluje ledové sevření.Ve městě se u domů z jižní strany objevují první malá místa beze sněhu,ale jinak i ve městě je v průměru 40 cm sněhu,v okolí města kolem 60 cm.Severní svahy do 75 cm zmrzlého sněhu a tady to sleze až někdy v dubnu.Momentálně je jasno,silně mrzne -6 st.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj ve spolek.dnes Tmax+4,1 Tmin-2,7 Tpříz-5,5 Tvečer-1,3.Po ránu skoro zataženo Cs+ci oblačností,dopoledne nějak vymizela a tvořila se oblačnost Cu,v termínu 14h mi vyšla výpočtem kondenzační hladina cca1200m,ale Cu už byly v rozpadu,celkově polojasno,odpoledne další vyjasnění a ted jsem tam vrazil jasno.Z jevů se vyskytlo jíní,do rána jsem tahnul ledovku ze včerejšího večera.Srážek za včera 0,6mm,poprašek sněhu,celkem 10cm,ale už ne na celém povrchu,ale víc jak z půlky a zprůměrováno.Vody ve sněhu taky v průměru téměř ještě 50mm,takže dost na odtok.Promrznutí půdy dokud bude sníh se moc nehne a drží se na 38cm.Vítr dnes převládal slabý JV.Tady si taky ještě na zeleno dlouho počkáme.Zdary
Uživatelský avatar
Tomáš Prouza
AMS
Příspěvky: 2349
Registrován: 22 kvě 2005, 17:45
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Poslední záchvěv zimy?

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Tak ta potvora se opravdu nevzdává :? .... Dnešní ranní minimum -12,6°C = nejnižší teplota v 3. březnové dekádě od roku 1996 (dosavadní minimum okolo -7°C). Sice už svítí slunce, ale teď v 8 hodin je ve stínu pořád -7,7°C, takže přes den tu těch inzerovaných +7°C určitě nebude :x . A změna se zatím fláká někde u hranic Německa a Francie. Docela mě jímá děs při představě aplikace poučky o zpoždění jara oproti Brnu o 1 měsíc - aby kolem 20. dubna roztával poslední sníh - to je tak pro Horní Maršov, ale ne pro nás...
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Zima ...

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Dnešní minimum -8, maxima očekávám kolem 3 snad 4 stupňů nad nulou.
V OV je sníh hodně nesouviský, kolem Orlové jsou to stále 2 třetiny povrchu. Ve stíno do 30 cm, na sluníčku od 0 do 10, firn.
Přesto jsem už viděl rašit vedle sněhových kup první sněženky :-)
Předjaří přesně podle knížek naších předků - asi tehdy podobné zimy byly daleko častější.
Jinak stále jasná obloha, kouřmo, ráno nějaké jinovatky a námrazy. sníh na sluníčku taje, ve stínu je po celý den "tuhý".

Zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Josef Šitka
Příspěvky: 137
Registrován: 19 říj 2005, 19:36
Bydliště: Drnovice, okr. Vyškov 275m n.m.

pravé jaro za dveřma

Příspěvek od Josef Šitka »

Zdravím od Vyškova!
Dnešní ráno v republice fakt mrazivé, v Jizerkách až -15°C. U nás "jen" -5,3°C, protože celou noc nepřestalo foukat od Moravské brány a teplota spadla až k ránu, kdy se přes nás převalila anticyklona směrem k Ukrajině. Odpoldne vývoj Cs na oblačno, teplota +7,1°C, JV vítr 3-7 m/s.
Sní je ve Vyškovské bráně už zhruba týden nesouvislý, ale hodně se to mění. Už se dají najít plochy 500*500 m, kde není sníh vůbec. Směrem nahoru to ale přibývá - v lesích ještě i okolo 30 cm. Podobě směrem na Litenčickou pahorkatinu, kde je na severních svazích ještě souvislá pokrývka i ve 300 m. Líp to taky vypadá směrem na Přerov.
Teplotně je březen se svou odchylkou zcela srovnatelný s lednem - zatím 3°C pod normou. V příštích dnech se ale toto číslo dost zredukuje, protože UHODÍ JARO :P Už se nám to vaří ve Francii, kde je okolo 15°C. Srážkově je březen tak akorát.
Jak vždycky vydává ČHMÚ měsíční předpověď, tak zas nám plánujou teplotně podprůměrný duben. Mě se to ale nezdá.
Uživatelský avatar
Flames
Příspěvky: 2140
Registrován: 26 kvě 2005, 14:07
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Dnešní den byl dnem dvou ročních období-zimy a jara.Ráno arktické s minimem -12 st,odpoledne už slušné a pod cirovitou oblačností až k +5 st maximum.Večer zase mrzne,ale už slabě,tak jarně.Jsem docela zvědav,jak rychlé to bude další dny.Jsou hlášeny vysoké denní i noční teploty,ale sněhová vrstva je také hodně silná a objemná,ledová,zmrzlá a dole je to také promrzlé.Přesto se nebojím,že by sníh nějak nekonečně dlouho vzdoroval,protože tyhle deštivá,výrazná oteplení,spolu s koncem března už umí vyhnat teploty pěkně vysoko.
Výhled na teplotně podnormální duben mně ani nepřekvapuje-spíše je to podle očekávání.Když poslední dva roky velká většina měsíců je teplotně podnormální,tak není důvod,proč by to najednou mělo být jinak...i když uvidíme.Každopádně si myslím-očekávám po tomhle výrazném oteplení,vpád a ještě nějaké zalaškování zimy.
Uživatelský avatar
Yves
Příspěvky: 1186
Registrován: 01 led 2006, 09:25
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Zdárek,
tak dneska po veleveledlouhé době neklesla teplota pod nulu Tmin +0.2 stupně. Máme zataženo, občas slabě prší a je kouřmo. Máme zatím +1.1 stupně. Sněhová pokrývka téměř zmizela a její zbytky do 10 cm jsou už jen na severních svazích. Jak naznačuje http://www.kviztrebic.cz na okolních kopcích je sněhu stále dost a dost, navíc se přidá i déšť a průtok se má během dvou dnů zvýšit z 6 na 14 m3/s.
Sněhovou pokrývku 30 cm v blízkém okolí Třebíče potvrdila i včerejší cesta do Brna přes Velmez (po cestě polohy 500 - 600 m n.m.). Zatímco u nás jsme se po celý den plácali okolo 4 stupňů, v Brně se teplota vyhoupla až na 8 stupňů. Doporučuji http://www.webcams.cz i když to jistojistě znáte. Tak chus
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Teplo

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Nastalo počasí, které ze všeho "musím" nejméně - tající sníh, skoro zatažená obloha, poměrně silný JZ vítr, který přes pár symbolických kapek deště zvedá prach, špína a hnus.
Včera ještě klid, odpoledne oblačné vysokou oblačností, max 4, možná na chvíli i 5, večer ještě nula, pak to spadlo dokonce k -1.
Dnes ráno skoro zataženo, jak jsem již nadepsal pár kapek deště a stupně dva. Po poledni stupňů 7.
Takže vydržet pár týdnů až se to zazelená a technické služby snad odklídí všudypřítomný posypový materiál - mletou strusku, která se postupně drolí do jemného prachu - a zároveň i částečně obrušuje asfalt. Takže když zafouká - škoda slov.

Zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Uživatelský avatar
Flames
Příspěvky: 2140
Registrován: 26 kvě 2005, 14:07
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Dnes mně napadlo jen jediné přirovnání dnešního počasí-vánoční obleva.Zataženo,mrholení,déšť,mlha,čvachta.Teploty hodně zaostaly podle očekávání,ale bylo ještě chladněji,než jsem čekal-maximum +4 st,jen chvíli kolem poledne,navečer už +2 st.Vcelku bezvětří,klid,sychravo.Zcela jiné počasí Hradec Králové,kde profukuje,poprchává,nebo občas sprchne.Sněhová pokrývka nestojí ve městě až na pár zbytků za řeč,ale hned za městem slabá nesouvislá sněhová vrstva,přechází v souvislou směrem k Jaroměři.Poté stoupáním na Výšinku už rostou sněhové duchny a u nás zavaleno.
Tak zdalipak jste dnes využili dne otevřených dveří v pobočkách ČHMÚ.Já už byl podruhé v Hradci Králové,ale chystám se také jednou do Prahy do centra.Co takhle se jednou v budoucnu setkat třeba na dni otevřených dveří v Praze...alespoň my zdejší "tvrdé jádro" :)
Zamčeno

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2006“