Aktuální počasí v ČR - říjen 2009
Moderátor: Moderátoři
-
- Meteostanice: NETKOM 265 NE
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aktuální počasí v ČR - říjen 2009
Zdravím
tak dneska už sníh nejen poletoval v dešti, ale se i usazoval na místech kde tolik nefoukalo. Teploty se také dostaly po bod bod mrazu a to tak že, Tmin -0,5° ve 14:19, Tmax 10:09 1,0°. Max poryv větu 19,7 m/s ve 20:27 vlhkost se celý den pohybuje přes 80% a tlak má velice mírnou sestupnou tendenci 1014,6 hPa. Celý den zataženo a větrno.
tak dneska už sníh nejen poletoval v dešti, ale se i usazoval na místech kde tolik nefoukalo. Teploty se také dostaly po bod bod mrazu a to tak že, Tmin -0,5° ve 14:19, Tmax 10:09 1,0°. Max poryv větu 19,7 m/s ve 20:27 vlhkost se celý den pohybuje přes 80% a tlak má velice mírnou sestupnou tendenci 1014,6 hPa. Celý den zataženo a větrno.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny,
Zima uhodila i tady včera bylo proměnlivo s přeháňkami deště se sněhem a silně větrno.SZ větr 8m/s nárazy 15m/s večer slábnoucí.Teplota ranní 5°C denní ještě 7°C.Srážky do 1mm. tlak 1015hPa.
Dnešní počasí převážně zataženo a silně větrno! Ráno v 8 hodin slabě poletoval sníh u nás!! Takové drobné vločky ale trvalo to cca 15 minut. Teplota ranní 3,6°C denní ani ne 5°C (4,8°C).Větr velmi silný SZ 9-12m/s nárazy i 16-22m/s mezi 12. až 13.hodinou byl větr ještě o malinko silnější a nárazy byly k 25m/s 90km/h.K večeru zvolna slábnul ale ne moc i teď dost fůňá s nárazy 16-17m/s.Krom toho ranního lehkého sněžení srážky dohromady žádné.Pocitově velká zima! Je dobře že příští týden se zase oteplí ,protože to hladno nastoupilo veelmi brzo! Jinak ve městě v ulicích pěkný bordel ze spadaných listů a větví,kterých je taky dost polámaných a ještě přibydů další když má fůkat v noci a ještě zitra.

Zima uhodila i tady včera bylo proměnlivo s přeháňkami deště se sněhem a silně větrno.SZ větr 8m/s nárazy 15m/s večer slábnoucí.Teplota ranní 5°C denní ještě 7°C.Srážky do 1mm. tlak 1015hPa.
Dnešní počasí převážně zataženo a silně větrno! Ráno v 8 hodin slabě poletoval sníh u nás!! Takové drobné vločky ale trvalo to cca 15 minut. Teplota ranní 3,6°C denní ani ne 5°C (4,8°C).Větr velmi silný SZ 9-12m/s nárazy i 16-22m/s mezi 12. až 13.hodinou byl větr ještě o malinko silnější a nárazy byly k 25m/s 90km/h.K večeru zvolna slábnul ale ne moc i teď dost fůňá s nárazy 16-17m/s.Krom toho ranního lehkého sněžení srážky dohromady žádné.Pocitově velká zima! Je dobře že příští týden se zase oteplí ,protože to hladno nastoupilo veelmi brzo! Jinak ve městě v ulicích pěkný bordel ze spadaných listů a větví,kterých je taky dost polámaných a ještě přibydů další když má fůkat v noci a ještě zitra.

Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
- petrklíč
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
na západní frontě klid, tak bych to vystihl. Ani vítr pořádně nefoukal. Většinou bylo skoro zataženo, dopoledne občas poletovaly sněhové vločky, odpoledne už beze srážek. Teplota se pohybovala mezi 1,0 a 4,0 stupni, teď večer je 1,6. Srážky (pro mě) neměřitelné. Takže spíš studený podzim než zima.
na západní frontě klid, tak bych to vystihl. Ani vítr pořádně nefoukal. Většinou bylo skoro zataženo, dopoledne občas poletovaly sněhové vločky, odpoledne už beze srážek. Teplota se pohybovala mezi 1,0 a 4,0 stupni, teď večer je 1,6. Srážky (pro mě) neměřitelné. Takže spíš studený podzim než zima.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahojky,
Hnus velebnosti. Sněžení v noci opět se změnilo do srážek smíšených a naopak. To, co napadalo večer, do rána zmizelo, aktuálně teplota 1 nad nulou, zataženo a mrholí s občasným vletem sněhových vloček. Vítr zeslábl, fouká ze západu až severozápadu, stále ještě i s nárazy.
Takže, jak píše petrklíč, jde spíše o hard verzi chladnějšícho podzimu. Nasněžilo/napršelo za včerejšek dobrých 15-20 mm. Chvílemi padalo docela dost, nyní srážky jsou už slabé. Asi od 350 metrů nadmořské výšky se sníh místy drží a od 400 je již souvislý, cca2-3 cm.
zatím
Hnus velebnosti. Sněžení v noci opět se změnilo do srážek smíšených a naopak. To, co napadalo večer, do rána zmizelo, aktuálně teplota 1 nad nulou, zataženo a mrholí s občasným vletem sněhových vloček. Vítr zeslábl, fouká ze západu až severozápadu, stále ještě i s nárazy.
Takže, jak píše petrklíč, jde spíše o hard verzi chladnějšícho podzimu. Nasněžilo/napršelo za včerejšek dobrých 15-20 mm. Chvílemi padalo docela dost, nyní srážky jsou už slabé. Asi od 350 metrů nadmořské výšky se sníh místy drží a od 400 je již souvislý, cca2-3 cm.
zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
No já stále žádnou sněhovou vločku nevidělAdi píše:...Hnus velebnosti. Sněžení v noci opět se změnilo do srážek smíšených a naopak. To, co napadalo večer, do rána zmizelo, aktuálně teplota 1 nad nulou, zataženo a mrholí s občasným vletem sněhových vloček...

Včera i v noci slabě pršelo a tady na nížinné Hané byly velké srážkové rozdíly. Směrem na V-SV k Oderským vrchům spadlo srážek nad 10 mm za 24h, v Olomouci 8 mm, tady ve městě 4 mm, letiště hlásí necelé 2 mm, Prostějov a Kroměříž zůstaly na suchu...

Vítr byl dost silný (nárazy do 16 m/s), ale slábne.
Tmin dnes ráno +2,5°C.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Tomáš Prouza
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
- Kontaktovat uživatele:
Středeční Tmax +2,8°C, Tmin +0,3°C. Tlak v 15:00 1017 hPa. Během dne zataženo se slabým sněžením, které po poledni dočasně přešlo ve srážky smíšené (krupky s deštěm). Večer opět přechod do sněžení (velcí "kocouři"). U nás v 370 metrech se neudrželo na zemi nic, ráno byla čára sněhu v 420 metrech, během dne vystoupila nad 500 metrů. Na hřebeni Jestřebích hor napadlo k 10 cm sněhu. Zde dole denní úhrn srážek 7,5 mm. Vítr SZ až S, přes den kolem 7 m/s, večer dočasně zesilující až k 12 m/s.
Dnes ve čtvrtek Tmin +0,1°C (tady snad mrznout nebude). Celou dobu stále slabě sněží a sníh se začíná držet na prochlazených místech (střechy, prkna, kamení, vysoká tráva). Od půlnoci spadlo dalších 7 mm srážek. Hranice souvislé sněhové pokrývky je v 390 metrech. Aktuální teplota +1,5°C, tlak 1015 hPa. Zataženo se slabým sněžením, vítr S do 5 m/s.
Dnes ve čtvrtek Tmin +0,1°C (tady snad mrznout nebude). Celou dobu stále slabě sněží a sníh se začíná držet na prochlazených místech (střechy, prkna, kamení, vysoká tráva). Od půlnoci spadlo dalších 7 mm srážek. Hranice souvislé sněhové pokrývky je v 390 metrech. Aktuální teplota +1,5°C, tlak 1015 hPa. Zataženo se slabým sněžením, vítr S do 5 m/s.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Tak od včerejšího ráno nepřetržitě sněží, ale ten sníh se vlivem nadnulových teplot nemá šanci udržet. V noci krapet přituhlo a tak je po ránu bílo s vrstvou od 1 do 5 cm. stálé padá, ale odspodu i odtává. Za včerejšek to dalo 12,4 mm. V Čermné ve Slezsku (550 m.n.m) a výš bylo už okolo 5 ranní přes 10 cm sněhu, zatímco v údolí Moravice po sněhu ani památky. O 50 výškových metrů níž padá sníh s deštěm či rovnou prší, u nás jen sněží, ale je celkem dost bláta. Tento měsíc spadlo již 54,8 mm. Co se týče větru tak u nás včera nárazy které měly s bídou k 10 m/s a vítr spíše k večeru slábnul. Předevčírem byl mnohem silnější vítr.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
Tady od 6 ráno padá déšť se sněhem, a to i v centru. Na zemi samozřejmě nic nezůstane, ale i tak je to dost brzy, zvlášť na Prahu! Zatím spadlo 2,1 mm. Včera jsem se díval na zápas Slováků s Polskem a říkal jsem si, že to sem nedojde, a ono přece...
Dnešek bude vrcholem tohoto hnusu, další dny už bude krapet tepleji, ale srážek bude do neděle dost. Koukám, že JV zatím úspěšně odolává...
Tmin dnes 0,9°C, aktuálně 1,1°C - v centru dle auta 1,5 až 2°C. Takový typický zimní den...

Tmin dnes 0,9°C, aktuálně 1,1°C - v centru dle auta 1,5 až 2°C. Takový typický zimní den...

- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Já dodám svůj delší report. S těmi výškami je to asi všude podobné. Jeli jsme do Berouna po cestě tam sněžení, od Velkého Meziříčí po Humpolec mírné, bylo tam už 2-3 cm sněhu a -0,5°C. Praha a Beroun beze srážek, zataženo, až +4°C. Cesta zpět trošku horší (ale s dobrou náladou díky zisku 2 bodů), opět z dešťových kapek kolem Prahy po husté sněžení na D1, to už se tvořila na vozovce místy sněhová kaše, kolem -1°C a z okna vozu jsem rozeznal, že je na zemi již určitě přes 5 cm sněhu. Ještě nad Třebíčí 4 cm, ale v Třebíči na okrajích 1 cm, dole jen na autech trochu kaše a teplota +0,3°C. (Výšky na cestě: do Meziříčí do 570 m n.m., na dálnici malinko přes 660 m n.m.). Ráno už bylo malinko běleji, v údolí 1 cm na trávě a autech či střechách. Betony mokré. Okraje města 3 cm sněhu, betony mokré. Stále kolem +0,3°C. Naprosto celou noc sněžilo, a to až mírně. Včera sněžilo, dneska ráno sněží, celkem je to už dobrých 20 hodin sněžení. Kdyby mrzlo, je 15 cm i u nás. Po cestě do Brna úbytek sněhu do Náměště, následně 2-3 cm v Rapoticích (495 m n.m.) a do Zastávky nic, déšť se sněhem. V Brně jsou +3°C, déšť, déšť se sněhem, na okolních kopcích spíše sněží.
Poznámka k vegetaci: To opravdu nevypadá dobře. Na Vysočině již leží ke 20 cm sněhu a na těch stromech to dělá svoje. Nemluvě o horách.
Hohoho, koukám na webky, v Jihlavě je tak 15 cm, Sněžné ve Žďárských vrších asi 25 cm. Třebíč husté sněžení, ale stále spíše mokro než bílo. Škoda....
http://www.trebic.cz/kamera2.asp
Poznámka k vegetaci: To opravdu nevypadá dobře. Na Vysočině již leží ke 20 cm sněhu a na těch stromech to dělá svoje. Nemluvě o horách.
Hohoho, koukám na webky, v Jihlavě je tak 15 cm, Sněžné ve Žďárských vrších asi 25 cm. Třebíč husté sněžení, ale stále spíše mokro než bílo. Škoda....
http://www.trebic.cz/kamera2.asp
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj včera velká oblačnost, občas sněhové přeháňky + sněhové krupky nebo sněžení, odpoledne srážky smíšené, večer postupně zataženo a občas slabé sněžení. Tmax 4,8°C Tmin 2,6°C, vítr Z-SSv 1-6 m/s s nárazy až 12 m/s , srážky do 6h
1,6 mm. Sníh ráno jen na autech apod., postupně při sílícím sněžení bylo něco i na zemi, ale to už o5 odtává. Jinak srážkově máme dnes za říjen splněno (99,7%) + to co spadlo za dopolene taky něco dá, teplota ale stále dost v plusu, i když za současného počasí se to rychle srovná k normálu. U výhledu, ačkoliv jesm to nějak nestudoval, to taktéž tipuji na inverzi zejména pokud se výše posune nad východní Evropu, nahoře se oteplí, ale dole to zůstane nejspíš prochlazené a i díky dostatečné vlhkosti by alespoň u nás neměl být s tvorbou mlh a nízké oblačnosti problém. Na jejich rozpuštění už moc slunce nesvítí a pokud se oteplí rychle, tak tu nejspíš zůstanem nadlouho "pod dekou".
Aktuálně 11:00 zataženo, mírně sněží
℔
1,5°C ℔
SSz 3 m/s

Aktuálně 11:00 zataženo, mírně sněží

Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Tak u nás sněžení ani dešt. srážky defakto žádné.Teplota ráno okolo +3C teď +4C vítr trochu zeslábl oproti včerejšku je to poznat( průměrně foukalo včera 21 km/h) .dnes fouká od SZ 4-7m/s nárazy do 10 m/s je zataženo.

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- fractal
- Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
dnes v Brně jsem viděl první vločky, pěkný zážitek
. Doma očekávám, že to bylo podobné. V noci velice nepříjemný vítr, v domě to hučelo praskalo a sténalo. Jak v hororu. Od 2h mě to neustále budilo. Dlouho už nepamatuju takovéto dlouhodobě větrné počasí. Data ještě dodám večer. Jinak zataženo, ráno 3,2 °C, teď 3,7 °C, pocitově kolem -5 °C. Pro info zasílám záznam větru za posledních 24 h. Ani se mi to nevejde do grafu...musím večer změnit měřítko 
20:38: Tak teplota se dnes vešla do pozoruhodně úzkého intervalu 3,2 - 4,2 °C. Zajímavé, vítr už trochu ustává, aktuálně kolem 4 m/s, dnešní náraz (resp. spíš včerejší, přišlo to kousek před půlnocí) byl 19 m/s, to už je tady na naše nížinné poměry celkem dost. Taky nám napršelo 1,3 mm ale vše ve formě vody i když pár vloček letělo také.
Co jsem viděl dnes ve zprávách je opravdu dost maso. Už se těším zítra do Jeseníků, tam to bude taky asi celkem drsné.
dnes v Brně jsem viděl první vločky, pěkný zážitek

20:38: Tak teplota se dnes vešla do pozoruhodně úzkého intervalu 3,2 - 4,2 °C. Zajímavé, vítr už trochu ustává, aktuálně kolem 4 m/s, dnešní náraz (resp. spíš včerejší, přišlo to kousek před půlnocí) byl 19 m/s, to už je tady na naše nížinné poměry celkem dost. Taky nám napršelo 1,3 mm ale vše ve formě vody i když pár vloček letělo také.
Co jsem viděl dnes ve zprávách je opravdu dost maso. Už se těším zítra do Jeseníků, tam to bude taky asi celkem drsné.
- Přílohy
-
- vws1766.jpg (67.56 KiB) Zobrazeno 5705 x
Naposledy upravil(a) fractal dne 15 říj 2009, 20:41, celkem upraveno 1 x.
- CtiborV
- Meteostanice: Lacross WS 2350
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, ráno jsem se probudil do bílého. Kolem baráku pocukrováno sněhem, sjel jsem dolů do vesnice o 20m níže, a sníh už nikde nebyl. Ranní TMin 0,6, přes den TMax 2,7. Za dnešní den mám dalších 14mm. Za celý říjen je to neuvěřitelných 68,3 mm, a to furt ještě prší. Hranice mezi sněžením a deštěm je nyní u nás v přibližně 400 metrech.
Aktuálně 1,8 stupně C. Byl jsem se projít trochu v lese nad barákem, a listnáče tohle počasí docela smetlo. Všechny stromy prohýbané, a naštestí to tálo a padalo dolů, ovšem od přibližně 500 metrech je už kolem 0 a tam to musí být masakr.
Tady je pár fotek z výjezdu na Ecce hommo nad Šternberkem, výška přibližne 500 m.n.m : http://chip77moto.rajce.idnes.cz/Zima_v ... nou/#album .
Aktuálně 1,8 stupně C. Byl jsem se projít trochu v lese nad barákem, a listnáče tohle počasí docela smetlo. Všechny stromy prohýbané, a naštestí to tálo a padalo dolů, ovšem od přibližně 500 metrech je už kolem 0 a tam to musí být masakr.
Tady je pár fotek z výjezdu na Ecce hommo nad Šternberkem, výška přibližne 500 m.n.m : http://chip77moto.rajce.idnes.cz/Zima_v ... nou/#album .
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
To, co jsem zahlédl ve zprávách ze Vsetínska a severovýchodních oblastí, byl docela horor
. Zaplaťpánbůh za mírný jih a jihozápad. V okolí Č. Budějovic sníh neleží (zatím ani na okolních kopcích dosahujících cca 550 m). Srážky jsou velmi slabé, převážně sněhové, ale i déšť se sněhem. Dopoledne občas dokonce prosvítalo slunce. Ale ty cesty na kole do práce proti větru, ty stojí za to. Stejně jako u Tomáše Prouzy, ani tady mráz zatím žádný nebyl, ranní minima se drží slabě nad nulou, odpolední maxima dnes už jen 3,5 st,. Patrně nejchladnější den. Kytky jsem zakrýval zbytečně, budou to potřebovat až příští týden, a to jen v případě, že by nebyl stratus
Měl jsem dojem, že extrémy letos nefrčí
Už minulý týden to přestřelilo s teplotami nad 25 stupňů, teď je skoro o 25 méně. Mám rád říjen a proto se mi vůbec nelíbí, jak je vytěsňován nejdřív létem a pak zimou
Nejdřív nechtějí ani stromy žloutnout a pak tahle neskutečná sibérie
Mám-li to brát pozitivně, aspoň se na několik let dopředu snižuje pravděpodobnost, že něco podobného uhodí. Srovnatelný úlet se ovšem odehrál na přelomu října a listopadu roku 2006. Na přední straně tlakové níže téměř letní den na konci října, na zadní straně sníh a celodenní mráz. Pak nastal podzim trvající do Tří králů, kdy přešel rovnou v jaro. Letos ale takovému vývoji moc nevěřím, počasí nechodí stejnými cestami.
/i]
Zdravím
Vichr

Měl jsem dojem, že extrémy letos nefrčí

/i]
Zdravím
Vichr
Zdravím všechny z Trutnova.Ráno první letošní sníh.Bylo 1-2 cm sněhu,hlavně střechy,tráva spíše břečka,ale okolní kopečky bíle jako v zimě.I malý výškový rozdíl města 420-460 m byl na sněhu velice znát.Odpoledne sníh výjiměčně zbytky ve městě,nad městem sníh i stromech,od 500 metrů sníh častým jevem,tady nahoře bylo ráno asi kolem 5 cm.To však nic - o dalších 100 metrů výše již kolem 30 cm sněhu.Přes den sníh pomalu mizí,slábne i sněžení.Navečer i večer stále slabě sněží,teplota +1 st,stejně jako ráno.
Hory tam je to mazec,ale příliš brzy a i tam to až na nějakou závěj sleze.Přijít to tak o 3 týdny později,mohlo to být mnohem zajímavější (pro ty co holdují zimním sportům)
Hory tam je to mazec,ale příliš brzy a i tam to až na nějakou závěj sleze.Přijít to tak o 3 týdny později,mohlo to být mnohem zajímavější (pro ty co holdují zimním sportům)