Aktuální počasí v ČR - březen 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Janek

Re: Aktuální počasí v ČR - březen 2009

Příspěvek od Janek »

Takže 2. bouřka roku. :D Výboj cca 5 km od domu, takže slušná rána. Přeháňka byla o něco kratší než ta první, zato v ní padalo více krupek. A přijde asi ještě jedna přeháňka...
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
Typek

Příspěvek od Typek »

Jj takové pěkné úterní potěšení :) když se podívate na radar z 19:30 tak v tom místě kde je to nejintenzivnější já bydlím :D takže spokojenost maximální.. na celou bouřku mě uporoznil blesk který udeřil nejspíš do nejbližšího kopce (cca 600m - soudím podle rámusu a směru záblesku) :D takže sezona zahájena parádně a doufám že bude vinikající a bude letos více extrémního počasí jako například loni 15.8 :)
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Právě se nad námi přehnala, a vlastně stále přehání, celkem slušná dešťovo sněhová húlava, sněhu ale bylo minimum spíš takové sněhové krupky či jak bych to nazval. Větřisko až 10 m/s od severu, srážky, hukot až jsem se lekl. Ale bez výbojů. Konečně letos nějaké vzrůšo ;-) Aktuální teplota 7,7 °C a padá dolů, maximum 10,2 °C. Celý den zataženo, občas i deštík (1,3 mm), odpoledne i oblačno a občas prosvítalo slunko. Aktuální déšť ještě nedotekl do srážkoměru.

Edit 21:42: Tak na radaru z 20:30 SEČ to u nás pěkně zhoustlo (tedy kousek od nás :lol: ) a dokonce jsou tu i nějaké výboje - na Slovensko - Českém pomezí . Já nic ale neviděl a v tom hukotu deště ani nic neslyšel. Navíc to bylo cca 20 km od nás.

Co kolega z Dubňan, ten by to měl mít o něco blíž?
Naposledy upravil(a) fractal dne 17 bře 2009, 21:45, celkem upraveno 1 x.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.
Vichr

Příspěvek od Vichr »

To je všechno zajímavé, co píšete :) Bouřky, ranní teploty pod nulou, dokonce sněžení...Skoro bych tomu nevěřil :shock: U nás je prostě jen mírně teplý a upršený březen. Doposud nepršelo jen ve dvou dnech - v sobotu a dneska. Asi jediné dny, kdy můžu očekávat sněžení a slabý mráz, nastanou mezi čtvrtkem a sobotou. Doufám, že to přejde rychle :(. V sobotu jsem byl na zahradě (560 m.n.m.) a docela jsem se divil, jak to jaro postupuje. Půda nic moc studená, žížaly velmi aktivní a k tomu lehce nakvetlé petrklíče (zdravím na Klatovsko :D ). Nyní je venku kolem 6 st., polojasno až oblačno.

Přeji hezké dny bez ohledu na počasí
Vichr
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Já se přidám u nás také silná přeháňka ale přiznám se ven jsem nevylezl jen jsem slyšel crčící silný proud z rýny chvíli pauze teď opět prší jo před příchodem přeháňky vítr k 7 m/s dalo to zatím do 2mm.Dle radaru jsme spíš v té díře kde jsou o něco slabší srážky.P.S. v 22.30 už jsme zas ve srážkovém pásmu takže prší a prší :o) a v nárazech jsme také již na 10 m/s jen informativně v předpovědi na stanici mě to skočilo na sněžení žeby? néé je to jen informativně s deštěm se docela citelně ochlazuje :D
dubnany 189
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubnany 189 »

Odpoledne bylo polojasno večer přechodně i skoro jasno,ale po 22.hodině se přehnalo několik prudkých přeháněk a navít to bylo doprovázené větrem o síle vichřice,neskutečná divočina teď pozdě večer.Teplota je 3,9°C a nyní čerstvý SZ větr s nárazy 15m/s.Ale před hodinkou to byl větr o síle až 12m/s a nárazy až ke 22m/s možná byl i jeden náraz vyšší,prostě dost hukot.Tlak 1022hPa silný pokles.Srážky za dopoledne 3mm a ty večerní napíšu až zítra. :P 8)
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
dubnany 189
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubnany 189 »

Ještě můžu dodat že v 23.20 jsem zahlédl na J straně 2 slabé výboje bouřky co byla za českýma hranicama tedy už na Slovensku.Hřmění samozřejmě nebylo na tu pravou bouřku si ještě nějaký čas počkám.Byla to vzdálená slabá blýskavice. :?
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

tak přes den zataženo, až oblačno, párkát slabý déšť a mrholení, odpoledne se postupně vyjasnilo na skoro jasno, večer jen přechodně zvětšená oblačnost. Tmax 10,9°C Tmin 2,9°C vítr nárazový Z-Sz 2-7 m/s s nárazy až 13 m/s

Aktuálně 00:10 skoro jasno ObrázekObrázek 4,5°CObrázek Sz 2 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Koukám, že jsou na různých meteo-fórech popsané spousty stránek o včerejších bouřkových a jiných zážitcích, ale tady se nedělo vůbec nic zajímavého. Přerov se přesně trefil do mezery mezi přeháňkami (bouřkami) na SV a na JZ ( http://hydro.chmi.cz/hpps/main_rain.php ... 2009031800 ) a v noci tu stále svítily hvězdy (viděl jsem pouze 2 velmi vzdálené výboje). Nespadla ani kapka, vítr byl slabý... :?

Jinak bylo včera zataženo se sněžením, v poledne se slabým deštěm, postupně i s kouřmem a až večer se vyjasnilo.
Teď ráno je skorojasno s dobrou dohledností a vítr je stále slabý.

Tmax včera pouze +5°C (oproti zbytku ČR).
Tmin teď +1°C.
Srážky za 24h 1 mm.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Bobr
Meteostanice: NETKOM 265 NE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobr »

Včerejší počasí u nás na vysočině lze naprostoo jednoznačně hodnotit jako Velmi větrné - Max náraz větru :shock: 22,1 m/s. Prudká změna nasatla mezi 23:30-24:00 kdy teploty spadly prodce dolů, vlhkost vyskočila hodně nahoru a rychlost větru dosahovala v té době max. hodnot.

maximální teplota = 7.1°C 17 16:45
minimální teplota = -0.5°C 17 23:57
max. vlhkost = 88% 17 23:57
min. vlhkost = 61% 17 23:13
max. tlak = 1034.4 hPa 17 00:14
min. tlak = 1026.0 hPa 17 21:47
max. rychlost vetru = 14.9 m/s 17 23:34
max. poryv vetru = 22.1 m/s od 338°(NNW) 17 23:34

graf je možné vidět zde www.truhlmark.cz/meteo/wd/20090317.gif

dne se zatím teploty pohybují od -0,6 přes 2,9 k současným -0,2. Vítr je okolo 10 m/s ze SV, vlhkost 75% a tlak má stoupající tendenci 1029,3 hPa. Srážky zatím kromě lehkého sněhového poprašku zatím žádné.
Tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes je pěkně slunečno dohlednost výborná díky nočnímu dešti a větru právě vítr ale pěkné počasí kazí je dosti větrno od SZ v nárazech okolo 12 m/s. t.min. ráno +2C aktuálně +4C vlhkost 60% tlak 1020 hpa
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Tak včera to mělo ještě pěknou dohru, pomalu při hukotu větru a bušení deště do oken usínám, naráz světlo a zahřmění. Byl jsem už dost v polospánku, tak nejsem schopný přesněji určit vzdálenost ale řádově to byly kilometry (cca 23 h). Napršelo celkem 4,2 mm.

Dnešní ranní teplota klesla až na 2,5 °C, teď je jasno a pomalu to roste, aktuálně 4,2 °C, vítr SZ kolem 6 m/s.
Tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

[quote="dubnany 189"]

Jen pro zajímavost máte nějaký graf či záznam pro zobrazení nárazu nad 22 m/s né že bych nevěřil ale rád bych viděl nějaký záznam z meteostanice jak to s větrem u vás bylo.... P.S. co vlastně máte za stanici?:D
Já to mohu doložit tímto grafem jak foukalo u nás:
Obrázek
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Bouřky se včera SV Čech vyhnuly. Bouřilo na Liberecku a pak až u Ostravy. Zato vítr si tu zařádil. Když jsem v 16:30 odjížděl do Trutnova, bylo skoro jasno a slabý JZ vítr. Zatímco jsme koukali na hokej (pro zajímavost Trutnov - Děčín 5:1 :clap: ) přešla fronta, na které byly pak na Moravě a ve Slezsku bouřky. Tady na ní ani nijak výrazně nefoukalo, ani nepršelo. Z hokeje jsme odcházeli v 20:25, přičemž svítily hvězdy a vítr byl slabší než odpoledne. Silnice byla v Trutnově skoro suchá, mokro bylo jen v Poříčí u elektrárny. Pak se ale začalo přibližovat druhé srážkové pásmo. Jeho blízkost (nakonec nás minulo svým západním okrajem) se začala projevovat prudkým zesilováním větru k 15 m/s a stáčením směru na S. Těsně před 23. hodinou začal proletovat sníh a vypadalo to na mohutnou přeháňku. Nakonec z toho nebylo nic, viz. záznam výše. Vítr ale dále sílil, kolem půlnoci přesáhl v nárazech přes 20 m/s. Zůstal pak silný do rána, i když časem slábl.

V 7:00 byla teplota + 2,0°C. Nyní v 9:45 je teplota +4,7°C, tlak se drží stále vysoko na 1025 hPa (už 24 hodin stejný - je vidět jak vítr vzniká stacionárním tlakovým gradientem, ne rychlým přesunem tlakových útvarů). Máme zcela jasno, dohlednost je v desítkách km. Vítr S 10 m/s, v nárazech přes 15 m/s.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Ahoj, v Brně poměrně dramatický přechod té fronty, či co to bylo. Byl velmi silný vítr, nárazy musely šplhat k 20 m/s. Pršelo se sněhem i krupkami. Na autech se držela slabounká vrstva rozbředlé kaše. Bouřková činnost se nekonala. Dneska už je moc pěkně, skoro jasno, ale chladno a nepříjemným větrem kolem 12 m/s, nárazy 20 m/s (ale to jsou Tuřany, tady ve městě to budovy tlumí). Teplota kolem +5,5°C.
Naposledy upravil(a) Yves dne 18 bře 2009, 11:12, celkem upraveno 1 x.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“