První meteorologická stanice

Zajímáte se o meteorologii a nevíte jak začít? Máte nějaký problém při měření a pozorování? Pokusíme se vám poradit.

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Chtěla bych si pořídit svou první meteorologickou stanici :oops: Doufám, že mi poradíte :wink:
Zatím jsem si vyhlédla IROX PRO-EC, ale popisek prodejce "Měří takřka úplně všechno. :-)" lépe nekomentovat.
Bohužel zatím moc nevím, co přesně chci.
Ale vím, že nechci:
1. Krabičku, která je sice vysoce designová, ale jinak jen měří vnitřní teplotu a cokoli z vnějšku si nechává posílat ze satelitu/internetu/nevimodkud. To se můžu rovnou podívat na internet.
2. Krabičku s displejem pro mateřskou školku a panáčky s kulichem nebo panenkami v plavkách.
Naprosto zbytečné jsou pro mne přídavné funkce (kalendář i budík už mám :P ) a zatím i přístup na počítač (jestli k tomu za pět let dospěju, koupím si něco nového).

Pokud jsem vás příliš neznechutila, prosím odpovídejte :D
Tom
Příspěvky: 2040
Registrován: 20 led 2008, 18:26
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Holasice okres Brno-venkov 196 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Tom »

Pokud nepotřebuješ data dostat do PC co třeba toto?
http://www.zbozi.cz/items?q=ws1600&sId= ... &maxPrice=

měří to: vítr(bez nárazů),srážky,teplotu.tlak,wind chill data to ukládá tedy po 3 hodinách moc velká paměť to není ale pokud to chceš jen na podívání data nearchivuješ si myslím že to stačí za tu cenu základní veličiny to měří a jak píšeš za 5 let můžeš koupit něco jinýho.P.S. bezdrátové je jen teplotní čidlo do kterého je káblama sveden anemometr,srážkoměr.

ten Irox taky není tak drahej ten myslím k pc jde napojit....
Uživatelský avatar
ivosum
Příspěvky: 231
Registrován: 06 led 2007, 21:34
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Volary, 760 m n. m., nejvyšší bod okresu 1378 metrů n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od ivosum »

Hodně záleží kolik do toho chceš investovat, dá se sehnat levná stanice třeba za 2500 kč, ale kvalita měření větru je mizerná, u trochu dražších stanic je i měření srážek, ale plocha je tak malá, že výsledky jsou hodně nepřesné. Já osobně bych ti doporučil Davis, ale to je už dražší možnost... ale kvalita je vysoká, to tady na foru může potvrdit každý.

http://www.pocasi-volary.cz - kompletní přehled o počasí na Šumavě, meteostanice Davis Vantage Pro2
Tom
Příspěvky: 2040
Registrován: 20 led 2008, 18:26
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Holasice okres Brno-venkov 196 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Tom »

To jo Davis je Davis ale už podle vybraného Iroxu bude asi jasný že víc jak 5000kč do toho dávat nebude tak je to defakto jedno jestli to bude WS nebo Irox :D.Je pravda že je lepší hned investovat do pořádné stanice a je klid ale bohužel každý nemá 15000 :(
Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Díky za odpovědi, pánové.
Zjistila jsem mezitím, že Irox není k dispozici, takže se podívám na další.
Budu mít stanici, přiznávám se, pro radost. Když bude foukat vítr, vezmu děcko podívat se na vrtuli. O přesnosti měření si nedělám iluze, bydlíme na kraji sídliště. Pokud se odstěhujeme na venkov, můžu si pořídit stanici třeba za padesát tisíc, ale v momentálních podmínkách mi nepřipadá, že by to mělo smysl.

(S radostí bych Davise pořídila na chatu, ale asi by tam dlouho nenechavým ručičkám neodolal :evil:)
Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Jestli sem ještě někdo nakouknete, třeba mi vysvětlíte, co se děje :?

Stanice mi fungovala celkem bez problémů s občasným výpadkem příjmu z venkovního čidla. Pak byl výpadek podezřele dlouhý, zkusila jsem vyměnit baterie a zase se to chytlo, bohužel se mi přitom na kanál 2 naladilo cosi, co ukazuje teplotu -1,5°C, vlhkost 88%, pak teplotu -14.3 °C, vlhkost 84%, pak příliš nízkou teplotu, nakonec příliš vysokou teplotu a zase dokola. Co to je a co s tím?
Tom
Příspěvky: 2040
Registrován: 20 led 2008, 18:26
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Holasice okres Brno-venkov 196 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Tom »

Zkusil bych vypnout hl. konzoli a dát teplotní čidlo co nejblíže k hlavní konzole aby se to mohlo znovu zaregistrovat.Výpadky jsou asi způsobené rušením frekvence zkusil bych to pak dát na jiné místo.
Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Ale ono mi to "moje" čidlo po výměně baterií normálně našlo. Jen mi na druhý kanál přibylo něco, co tam předtím nebylo. (Já na druhém kanálu nic nemám.)
Pardon, pokud blbě chápu radu.
Tom
Příspěvky: 2040
Registrován: 20 led 2008, 18:26
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Holasice okres Brno-venkov 196 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Tom »

Mě to kdysi také dělalo u jedné levnější stanice na druhém kanalé bylo třeba -40C. Vdělal jsem ze všeho baterky a pak se to chytlo.

Zkuste z toho čidla co máte i z konzole vydělat baterky a znovu to zapněte podle návodu jako poprvé když jste vybalila stanici z krabice.Ať je vše blízko sebe při restartu.Pak bych to venkovní čidlo nedával tolik od stanice aby nedocházelo k výpadkům pak může docházet k tomu že to háže nesmyly.Co máte za stanici a co to má?
Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Mám na zdejší fórum asi takový lowcost. Má to vnitřní teplotu, vlhkost, tlak, vnější teplotu, vlhkost, miskový anemometr a srážkoměr.
Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Díky za radu! Chtělo to vážně jen na chvíli odpojit hlavní panel.
Tom
Příspěvky: 2040
Registrován: 20 led 2008, 18:26
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Holasice okres Brno-venkov 196 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Tom »

Aha já myslel že je to jen obyč. s teplotním čidlem.Každopádně bych to takhle udělal a hlavně to teplotní čidlopokud to vypadává příblížil ke stanici.Snad to pomůže.
Uživatelský avatar
Katy
Příspěvky: 18
Registrován: 08 pro 2009, 19:39

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Katy »

Teplotní čidlo je v jednom s anemometrem, takže s ním moc hýbat nemohu, ale kdyžtak poputuje stanice za čidlem jak hora za Mohamedem.
Zatím to ale vidím spíš na problém s baterkami. V nadšení z doručené stanice jsem tam vrazila první, co byly po ruce a těžko říct, jak byly nabité.

Každopádně díky za rady a obdivuju čas, který zde trávíte. Musíte být vážně velký fanda.
Uživatelský avatar
fractal
Příspěvky: 2399
Registrován: 05 led 2007, 09:33
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
na baterkách rozhodně nešetřit. Kupuju nějaké lepší alkalické a vydrží akorát tak rok, pak už to začne zlobit (stanice WS3650). Stejně se divím, že to například v -15 °C funguje. A co třeba tak u kolegů, kteří mají i pod - 20 °C :D, to už ten elektrolyt v baterkách musí být tuhý jak štolverk .
Tom
Příspěvky: 2040
Registrován: 20 led 2008, 18:26
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Holasice okres Brno-venkov 196 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: První meteorologická stanice

Příspěvek od Tom »

Jo tak to potom jo jestli jste tam dala slabé baterky je to jasný.No moc bych si netroufal tam dat použité každá může být jinak vybitá a mohly by se tam roztýct.Takže opatrně s použitýma baterkama :D .V práci mám většinou čas tak sem vždycky mrknu :D
Odpovědět

Zpět na „Otázky a odpovědi“