Bouřková činnost 23. - 24. května 2005

Informace o výskytu bouřek a konvektivních jevů na území ČR, jejich předpověď a hodnoty meteorologických veličin, které jste v bouřkách naměřili

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Projevily se u vás bouřky 23. května 2005 nějak extrémně?

Anketa končí za 07 čer 2005, 09:11

ANO
0
Žádná hlasování
NE
5
100%
NE, bouřka se zde nevyskytla
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů: 5

Uživatelský avatar
Tomáš Prouza
AMS
Příspěvky: 2349
Registrován: 22 kvě 2005, 17:45
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Bouřková činnost 23. - 24. května 2005

Příspěvek od Tomáš Prouza »

V průběhu včerejšího dne zasáhla od západu území České republiky zvlněná studená fronta, která s sebou přinesla bouřky s přívalovými srážkami a později s trvalým deštěm. Tyto bouřky způsobily na mnoha místech lokální zaplavení a následně škody i za několik milionů korun.

A jak se tyto bouřky projevily u Vás? Přinesly jen mírnou vláhu nebo ničily přívalovou vlnou?

V Brně jsem v průběhu dne zaznamenal 4 bouřky. Ta první dorazila již o půl třetí ráno. Byla velmi zajímavá, přestože byla relativně slabá, poněvadž po celou dobu jejího trvání ji podvětloval od západu Měsíc téměř v úplňku. Při této bouřce téměř nepršelo. Ale jak se říká alespoň u nás v Podkrkonoší, noční bouřka se během dne zase vrátí. A také že ano.

První bouřka odpoledne byla jen osamělým cumulonimbem, ze kterého dvakráte zahřmělo a nespadla ani kapka. V tomto okamžiku však již rozhodně na "západní frontě" klid nepanoval. Mohutný pás bouřek postupoval pomalu přes Vysočinu a do severovýchodních Čech. Po 19. hodině se objevilo hrozivé černé mračno na jihozápadním obzoru v Brně. Ve stejné chvíli přinesly zprávy informaci o plovoucích autech v Pelhřimově, takže jsme byli zvědavi, co se bude dít zde. Čelo bouřky dorazilo ve 20 hodin, ale srážkově nebyla tato bouřka příliš silná. Vítr taktéž nebyl nijak destruktivní. Zato blesků bylo dost a byly nádherné, čárové i blýskavice, CC i CG a ten rachot... Tato bouřka odezněla po 21. hodině, ale již v tuto chvíli se na jižním obzoru objevila 4. bouřka, která však město daleko minula a byla pozorovatelná pouze jako zášlehy na obzoru a vzdálené dunění.

Pak se již vše uklidnilo a tak je tomu dosud. Uvidíme, zda dnešní den přinese ještě nějakou bouřkovou činnost
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
kVítek
Příspěvky: 54
Registrován: 24 kvě 2005, 18:55
Bydliště: Hluk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kVítek »

Já mám pocit že mne všecky bouřky obcházejí. Akorát ty velké chodí přes náš dům... Včera mírně sprchlo2,5mm, vítr slabý do 20km/h a bouřka šla severně od nás v půl jedenácté večer. Pár blesků a hromů nad lesem a nic víc. Teď už hezky svítí Slunko. Během 20 hodin stoupl tlak z 1011 na nynějších 1022 a bude hezky. ne? Určitě ano, abych mohl zabetonovat díru na střeše.
kojan
Příspěvky: 8
Registrován: 24 kvě 2005, 23:07
Kontaktovat uživatele:

Predpoved pro Prahu...

Příspěvek od kojan »

No me to pripadalo, ze zase delali predpoved pro Prahu... jak jsem slysel predpoved, tak uz jsem se tesil, ze neco prijde a pak me to (Karvina, u Ostravy) jenom "lizlo" Jsem akorat pozoroval v daaaaalce par plosnych blesku a jinak nic:-(
A to jsem jeste kamosovi hasicovi psal na ICQ, ze jak by byl v noci vyjezd at vola...
RAM
Příspěvky: 9
Registrován: 23 kvě 2005, 19:33
Bydliště: Ždánice
Kontaktovat uživatele:

Re: Bouřková činnost 23. - 24. května 2005

Příspěvek od RAM »

Ve Ždánicích to taky docela slušně bouřilo. Prošla tudy (nebo blízkým okolím) čtyři bouřková jádra, jedno bylo docela nevýrazné, jedno zase výrazné až moc :-) Jeho příchod se projevil silným větrem (trvajícím asi pět minut v kuse bez prodlev) a silným deštěm s velkými kapkami. Pro mě nejzajímavější byl ale jeden blesk, jaký jsem dosud neviděl. Určitě jste někdy viděli, jak kanálem projel jeden blesk a za chvíli stejným kanálem projel blesk druhý (teď nemyslím jen takové to "mihotání"). Tak tady jedním kanálem projelo přbližně 9 blesků (přesný počet nevím, protože jsem na to nebyl připravený) v asi půlsekundových intervalech. Celková doba trvání určitě přesáhla 5 sekund. Opravdu krása.
Uživatelský avatar
Slovakia
Příspěvky: 25
Registrován: 01 čer 2005, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slovakia »

U nas na Slovensku neboli extremne, za to bol riadny lejak a mnoho IC bleskov s poriadnymi hromami
Odpovědět

Zpět na „Bouřky a jiné konvektivní jevy“