Předpověď počasí na prosinec 2022

Jaké jsou předpovědi počasí pro území ČR i pro ostatní státy? Máte i svou vlastní předpověď dle své zkušenosti? Poskytněte ji i ostatním...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od ovar »

V kontextu s předpověďmi od GFS bych vyzvdvyhl, jak bravůrně pracuje s daty. Kdy při -5°C v 850 hPa, dokáže vykouzli při zemi teplotu -20°C (u nás, příští týden ve čtvrtek). Všímám si toho už už několik dní. A tohle má právo nám kázat, jaký počasí bude :D .
Ani se pak nedivím těm emocím, který může budit na jiných fórech, kde část přispěvovatelů nedokáže tyhle situace vyhodnotit samo. To jsem pak rád, že tady se ty zbytečné vášně nedějí :) .
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Myslíš když nadšení střídá zklamání a tak furt dokola? :D ano jinde to jede dost v emocích.. ale říkám si, to je přesně to co bude probíhat v této době GO. Budou přicházet v záplavě teplých výstupů takovéto sporadicky a lidský údiv bude čím dál rozšířenější pokud bude mít nastat podobná situace jako nyní.. semnou to zatím nic moc nedělá. Jen si představuju jak budu usrkávat horký čaj, uslyším Meluzínu a za oknem dohlednost do 1 km... :D mně i dost překvapuje jak se přikládá velká váha hlavním běhům, ano jsou přesnější.ale já první teda sleduju kam se ubírá průměr ansámblů, respektive sleduju všechny běhy.. ale to je fuk.
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

Tak nyní se lze opět přihlásit ze všech zařízení. :D

Jinak ke včerejšku: Včera odpoledne dorazilo sněžení i zde a večer se vytvořila i 2 cm vrstva sněhu při poklesu teploty až k 0 st., chvílemi sněžilo opravdu pěkně, potom ale v průběhu noci se trochu oteplilo a téměř všechen sníh slezl, protože půda byla teplá a promočená. Nicméně ve středních a vyšších polohách napadlo pár cm sněhu a už tam začala zima.

Dnes ráno a dopoledne se vyskytly nějaké sněhové přeháňky a max. teplota za dnešek 1,5 st.

K situaci k pátku a víkendu: Mám pocit, že to rozhraní modely posouvají s každým výstupem o něco na východ a tak místo průplachu to vypadá, že bude spíše silně sněžit zejména v neděli ráno a dopoledne, ČHMÚ už tam má výstrahu na novou sněhovou pokrývku, pokud tohle vyjde jsem zvědav. Slabé sněžení mi aladin dává i na zítřek a v pátek to bude ještě loterie, každopádně polohy od 500 m.n.m. by mohli dostat už nějaký příděl s tím, že v noci na sobotu by to mohlo přimrznout.
Aidamko
Příspěvky: 2
Registrován: 07 pro 2022, 14:20
Bydliště: Brno-Řečkovice

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Aidamko »

Zdravím všechny

Musím říct, že nadcházející situace mi docela dělá radost. Pro moji oblast na severu Brna to vypadá na pěknou zimní situaci, kdy by mohlo docela dost napadnout. Už zítra se nějaká ta zapomenutá vločka objeví, pak v pátek by něco přechodně nasněžit mohlo, ale to je velká loterie.

Víkend vypadá hezky, ale ještě si do pátečního rána počkám na korekci od modelů, abych moc nejásal předčasně. Taky hlavně počkám co namalují polské modely, které v poslední době rád vzhledem k úspěšnosti sleduji.

Později dodám rozbory k víkendu a výhledu k PV.
Hezký den.
:)
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Nový ECMWF z 06h mi nyní na pátek dává sleet, to znamená smíšené srážky.. takže bahýnko po dnešním slunci kdy to trošku oschlo se obnoví... sobota ještě teplá, a neděle už ryze zimní... kam až se uvidí, náznaky na změnu jsou tam v půlce příštího týdne, před tím řádně přituhne.. původně jsem tipoval v úterý 1-5 cm, pak 10 cm a nyní navyšuji na 15 :D ... ale pořád mi to přijde ještě docela dost času, že může uhnout jedním nebo druhým směrem.
Pája76
Příspěvky: 8
Registrován: 14 lis 2022, 08:50
Bydliště: Konárovice, okr. Kolín, 240 m n.m.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Pája76 »

Jsem pozitivně naladěn, tak zde po listopadové registraci první příspěvek... :D
Za listopad u nás srážky přes 40 mm, tedy nadprůměr, o vláhu na zimu postaráno a spokojenost.
Díky silnějším srážkám včera, kdy spadlo 17 mm a 2.12., kdy to bylo 6 mm, tak za měsíc prosinec zatím 23 mm a k nadprůměru je i tento měsíc našlápnuto pěkně.
Co víc, tak včera spadla většina srážek i zde u Kolína při teplotě kolem +0,5°C v mokrém sněhu a vytvořila se jeho cca 5 cm vrstva s vysokou vodní hodnotou. Během dne to pak šlo k +3°C a do rána teplota neklesla pod +2°C - ráno tedy již nesouvislá pokrývka, ale jako předvoj toho, co snad dorazí za pár dní, to bylo dobré. Vláha super :wink:
Dnes již klasický podzimně-zimní den v Polabí s oblačnou oblohou a denní teplotou kolem +4°C.
Ohledně výhledu:
První pásmo srážek v pátek 9.12. se nás asi týkat nebude. Neděle a pondělí (11.-12.12.) již vypadá nadějněji a i s poklesem teploty pod 0°C + zesílením větru to vypadá na pravou zimní atmosféru a (bohužel) i kalamitu na silnicích, resp. v dopravě obecně.
No každopádně bude teď pár dní zase co sledovat což jsem rád a i mi zimofilové se snad dočkáme studeného pozdravu od severu. Jestli to nevyjde, tak to nebude poprvé a ani naposled a navíc, i když se nám ještě ani neochladilo, tak v modelech začíná (...klasicky) "prosakovat" možnost velice rychlého oteplení nebo minimálně inverze hned v druhé polovině příštího týdne a tedy NE příliš velká stabilita té předpokládané zimní situace na přelomu tohoto a příštího týdne.
Uvidíme :?: Když to dopadne do zimy, budu mile překvapen a zase po 2 letech půjdu konečně na půdu pro sněhové hrablo...
Zdravím všechny a přeji pěkné adventní období.
Uživatelský avatar
Adi
Příspěvky: 2295
Registrován: 25 kvě 2005, 14:27
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od Adi »

Ahoj,
Tak vypadá to dobře i pro mou oblast. Ono obával jsem se smíšených srážek, teda velké části srážek v onom "sleet". Zdá se, že kromě pátku tohle nehrozí, možná během časného nedělního rána, než přejde hlavní pásmo srážek. Ecák dává hojné srážky rovněž v pondělí, stejně tak i GFS, tedy nelze vyloučit i sněhovou vrstvu okolo 30 cm. Pak to patrně při výběžku vysokého tlaku zmrzne. Takový ecák se s tím enmáže a dává zimní počasí, byť ke konci říznuté inverzi - do konce svého výhledu, kde v podstatě nezaostává za modelem GFS.
A
Ps. za včerejšek připadlo 3,1 mm srážek, za prosinec máme tedy 12,4. Aktuálně je polojasno, přimrzlo při zemi, jsme v závětří, tedy je pěkná šance vidět zákryt Marsu Měsícem zítra ráno. :) Nyní krásně šajnuje do oken a načervenalý Mars je kousíček vedle.
No uvidíme
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od ovar »

Tak a je to, ze srážek je jen torzo, která v Čechách přinese sníh jen na hory. U nás, leč vše ve sněhu pravděpodobně připadne jen poprašek. Aktuálně bych byl radši i za nic, než poprašek, aby se krajina neprochlazovala při vyjasnění. Respektive buď 40 cm, nebo raději ani vločku.

Horší je, že se rozhraní posunulo kamsi na východ a dost možná sníh nebude ani na Moravě, kde těch 30 cm bylo reálnějších. Vypadá to, že z obydlených oblastí ČR si sněhových závalů užije leda tak Adi a Rosťa :) .
U nás to i přes absenci sněhu vypadá na minima snad do -13°C, vzhledem k absenci sněhu a teplotě -12°C v 850hPa, by to snad níž jít nemělo. Horší je, že na zazimování zahrady máme poslední den, od zítra už začne mrznout i přes den a může cosi padat :? , ale jak mam vědět, jak bude za týden :? .
troll
Příspěvky: 12
Registrován: 13 lis 2022, 19:52

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od troll »

Tak si na V a tam, kde leží sníh už nyní, užijte v dalších dnech pěkné zimní počasí se slušnými sněhovými příděly a tvorbou závějí. My si do něděle musíme vystačit s teplotami převážně nad nulou a počasím prakticky beze srážek. Pak, zejména v pondělí a v úterý, by mohlo něco málo napadnout snad i zde, nicméně na více než pár cm to nevypadá. Vyšší polohy mají šanci na cca 10, max. 20 cm. Celá ta níže bude východněji, než to vypadalo včera, a to pro nás není dobrá zpráva. Ani to následné S sněhonosné proudění nás asi moc nezasáhne, takže vydatné sněhové srážky budou padat hlavně od Jizerek na V. Následovat bude zřejmě v příštím týdnu několik ledových dnů. Po polovině týdne je tam šance na další TN od jihu. Jinými slovy, na V, SV, J a Vysočině budete mít cca týden zimní idylku. SV a V hory dostanou na první půli prosince dosti nadprůměrnou nadílku, zatímco naše SZ hory budou opět spíše paběrkovat, bohužel. Chladno bude samozřejmě i zde, ale rozhodně už jsem zažil lepší prosincové zimní epizody.
Pravděpodobnost oteplení kolem 20.12. roste, a podle všeho by se to mohlo zvrtnout v docela slušnou oblevu i pro hory. Nicméně nemusí to trvat nijak dlouho, uvidíme. Vánoce bych tedy z hlediska zimy a sněhu zatím určitě ještě neodepisoval. Prosinec má tak šanci teplotně směřovat k podprůměru, pokud to poslední dekáda nezkazí. Bohužel na další podprůměrný měsíc to zatím vypadá i z hlediska srážek. Letošní rok by měl v takovém případě zde na SZ místy ve vyšších polohách šanci stát se podobně suchým či sušším než 2003, 2015 nebo 2018. Dle mapy na CHMI jsou na tom koukám podobně špatně skoro celé Jeseníky i některá další místa na V, zejména ta výše položená.
daz_4
Příspěvky: 15
Registrován: 05 pro 2022, 08:28
Bydliště: Ostrava

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od daz_4 »

Tak srážky jsou neustále redukovány, takže kdoví, kolik tady na SV napadne. Já to vidím tak na 10, max. 15 cm.
hanz1
Příspěvky: 24
Registrován: 14 lis 2022, 07:43

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od hanz1 »

Ahoj,

Tak ještě dnes relativně tepleji na druhou stranu zde hodně srážek (dle mého názoru se bude střídat všechno skupenství s tím, že v noci na sobotu by mohlo i něco nasněžit). Zítra tedy poměrně klidné počasí a v neděli již vzpomínaná níže, akorát mi přijde že srážky spíše přijdou od JZ než od JV jak bylo hlášeno a zasáhnou celé území a na vysoké úhrny zde to nevypadá i tak napadne na většině území nějaká vrstva sněhu a zima může začít. Jinak s těma srážkama jsem měl trochu pocit, že budou redukovány jak modely postupně posouvaly rozhraní spíše na Slovensko i tak si myslím, že těch 15 cm může v pohodně napadnout.

Co se týká výhledu: Zdá se, že studené počasí i se srážkami se protáhne i do příštího víkendu a zažijeme sérii ledových dnů za sebou.
paja
Příspěvky: 9
Registrován: 04 pro 2022, 18:39

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od paja »

Modely to rády dělají - deset dní před významnou situací navnadí a pak to dva tři dny před co nejvíce zredukují.
Uživatelský avatar
kapr
Příspěvky: 3536
Registrován: 15 bře 2009, 11:09
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2+. Srážkoměr Stratus
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od kapr »

Já už sníh neřeším.. jaký taky :D spíš se nemůžu dočkat okamžiku, kdy konečně zamrzne a bude se dát bezpečně vkročit na zahradu aniž bych se vrátil zablácený jako svinče..

Gfs umazal i poslední desetiny co tam ještě na neděli měl.. Aladin je optimista ještě.

No výhledy, mráz může vydržet jak to má gfs a nebo se oteplí příští týden, těch teplých běhů tam několik je. Je to tak půl na půl spíš.. a Vánoce tipují již tradičně na blátě.. :D tak uvidíme. Ono za současné situace to není složité takto tipovat..
ovar
Příspěvky: 53
Registrován: 13 lis 2022, 18:41
Meteostanice: Ventus 830

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od ovar »

To ano, Aladin je podezřelý optimista, že i já si začínám myslet, že z toho nasucho nevyjdeme. Má oblast je samozřejmě přesně na pomezí, ale aspoň ze začátku bychom mohli škrtat. Obzvlášť jestli pofučí od východu a níže se bude přetáčet. Protože budeme prostě návětří. Dokonce to nevypadá už tak bídně pro věčně suchý SZ.
Ale ty mega závaly sněhu jsou tytam, ovšem plošně na Moravě 10-20 cm, není taky situace co by byla každý rok.
Pokud tedy vyjde aladin, tak v některých oblastech začne dnes sněžit a přestane pravděpodobně až v úterý :) . Osobně si myslím že největší masakr bude na Vysočině, kde se k trvalému sněžení přidá ostrý a ledový vítr. Tam bude zima jako malovaná..
Uživatelský avatar
CtiborV
Příspěvky: 648
Registrován: 21 led 2008, 21:51
Meteostanice: Lacross WS 2350
Bydliště: Řídeč, okr. Olomouc, 300 m.n.m, střední morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď počasí na prosinec 2022

Příspěvek od CtiborV »

Bohužel rozhraní bude nakonec docela daleko. Zde budu v závětří a k tomu tu bude silný SV vítr s nárazy do 15 m/s. Očekávám tedy slabý poprašek nebo holou zem, bude padat asi něco drobného a bude to nekompromisně odváto pryč. Mám obavy, že si to opět slíznou meteorologové, až budou lidé očekávat metrové závěje a přitom z toho nebude nic.
Tato situace nahrává spíše Opavsku a také Adimu na Ostravsku, ten může mít určitě slušnou nadílku. A jak píše Ovar, na návětří klidně může spadnout překvapivé množství sněhu.
Každopádně příští týden bude ryze zymní, ledové dny a slušný mráz v noci.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Odpovědět

Zpět na „Vaše předpověd pro ČR i zahraničí“