Obsah fóra Amatérská meteorologie v České republice Měření konvenčními přístroji Teploměr - prosba

Teploměr - prosba

Používáte klasické teploměry, barometry, srážkoměry? Máte nějaký problém? Svěřte se zde!

Moderátor: Moderátoři


Příspěvek 15 čer 2006, 23:10
Adi Uživatelský avatar

Příspěvky: 2244
Bydliště: Horní Suchá, 279 m.n.m
Ahojky,

Sháním teploměr, klasický analog, kapalinový s přesností na desetinky stupňů s rozsahem -40 až +50.

Prosím :-)

Díky
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Příspěvek 04 pro 2006, 13:15

Příspěvky: 33
Bydliště: Olbramice u Olomouce 400 m n. m.

Podívej se třeba na http://www.exatherm.cz/ - je to firma, která se výrobou přesných teploměrů zabývá a někteří prodejci meteorologických přístrojů to od této firmy i nakupují aby dále teploměry nabízeli ve svých cenících, pochopitelně dráž. Bohužel i u "prvovýrobce" jsou klasické přesné meteorologické teploměry (tzv. staniční, někdy označované jako "teploměry pro Augustův psychrometr") poměrně drahé. Není divu, je to takřka ruční práce. Záleží hlavně, co od toho očekáváš. Tedy zda skutečně stavíš přesnou meteorologickou budku nebo zda má teploměr sloužit jen ke kontrole digitálního teploměru (umístěného nevhodně na okně) či dokonce zcela jinému účelu. To všechno ovlivňuje potřebný rozsah stupnice. Proč o tom píšu - levněji by vyšel teploměr tzv. hydrologický, který má také velkou přesnost a ač jeho stupnice není pod bod mrazu dostatečná, na cejchování či kontrolu digitálu by stačil. Také by přicházel v úvahu teploměr laboratorní (na chemikálie). Takový by se dal (mimo zakoupení nového) možná sehnat z "pozůstalosti" po zrušené laboratoři v nějakém většího podniku (strojírna, textilka, chemička) či ve škole.
Viktor Olbramice

Re:

Příspěvek 10 říj 2008, 20:52

Příspěvky: 2140
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m
Viktor píše:
Podívej se třeba na http://www.exatherm.cz/ - je to firma, která se výrobou přesných teploměrů zabývá a někteří prodejci meteorologických přístrojů to od této firmy i nakupují aby dále teploměry nabízeli ve svých cenících, pochopitelně dráž. Bohužel i u "prvovýrobce" jsou klasické přesné meteorologické teploměry (tzv. staniční, někdy označované jako "teploměry pro Augustův psychrometr") poměrně drahé. Není divu, je to takřka ruční práce. Záleží hlavně, co od toho očekáváš. Tedy zda skutečně stavíš přesnou meteorologickou budku nebo zda má teploměr sloužit jen ke kontrole digitálního teploměru (umístěného nevhodně na okně) či dokonce zcela jinému účelu. To všechno ovlivňuje potřebný rozsah stupnice. Proč o tom píšu - levněji by vyšel teploměr tzv. hydrologický, který má také velkou přesnost a ač jeho stupnice není pod bod mrazu dostatečná, na cejchování či kontrolu digitálu by stačil. Také by přicházel v úvahu teploměr laboratorní (na chemikálie). Takový by se dal (mimo zakoupení nového) možná sehnat z "pozůstalosti" po zrušené laboratoři v nějakém většího podniku (strojírna, textilka, chemička) či ve škole.


Asi po dvou letech používání těchto přístrojů mohu bilancovat.Koupil jsem několik teploměrů od minimálních,přes maximální,po staniční.Hlavně ty minimální jsem chtěl využít pro měření přízemních teplot ve zdejších mrazových lokalitách.,ale právě s těmito měřidly byl největší problém.Když opomenu reklamaci hned po přivezení zboží-způsobené dopravou jinak perfektně zabalených měřidel,tak minimální teploměry (3 ks) trpěly neustálým trháním lihového sloupce,zasekáváním indexu a tedy měřením nesprávných hodnot.Vykoušel jsem různý způsob naklonění,jak jsem to viděl na meteorologické stanici,ale nic nepomohlo.Občas jsem některý teploměr sklepl a srovnal,brzy se však závada opakovala znova ještě výrazněji,takže minulý týden mi zbyl opět jeden funkční teploměr.Tentokrát bylo roztrhání sloupce u dvou teploměrů tak velké,že jsem musel měřidla výrzně nahřát,pro spojení sloupce.Jeden teploměr bouchl,druhý ukazuje po ztažení sloupce na desetinu přesně-jak dlouho.Už bych si to nikdy nekoupil a posílat to stále na reklamaci,nevím nevím,zvláště když to byly všechny tři kusy.Ostatní měřidla-spokojenost.

Příspěvek 13 říj 2008, 18:30

Příspěvky: 2399
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE

Nejlepší zkušenosti mám s teploměry rtuťovými. Jsem chemik, takže laboratorními všeho druhu, které jsem taky používal k měření teplot na všemožných místech. K spojení přetržených kapalin v teploměru je skvělý kapalný dusík - pravda pro normálního člověka trochu méně dostupný. Teploměr se ale nesmí zmrazit ale jen opatrně podchladit. Líh snese i - 100 °C rtuť jen - 39 °C, pak ztuhne. Teploměr ale nepraskne jak jsem se kdysi dozvěděl v jednom meteopořadu na ČT2 - už jsem se na něj od té doby nedíval - jen prostě přestane měřit. Se známých látek má pouze voda takovou spec. vlastnost, že asi od 4 °C níže svůj objem nezmenšuje ale zvětšuje. No ale k tomu shánění, v Brně je známá drogerie na Orlí, kde mají roztodivné teploměry, ovšem něco to stojí ...

Příspěvek 14 říj 2008, 20:50

Příspěvky: 5
Nedávno jsem i u firmy objednal teploměr, hydrologický plus nějaké další, když už jsem platil dobírku (účtujou přes 120Kč plus DPH) - přestože cena od pošty patrně už DPH obsahuje...
Hydrologický teploměr byl poškozený. Firma na emaily nereagovala, druhý den - údajně daná paní má dovolenou, psala kolegyně z jejího emailu. Po dovolené, opět žádná odpověď, dnes na naléhání odpověděli, že mám zaslat zpět. Takže asi zaplatím za dopravu k nim 150Kč??
Kvalita teploměru - povolená tolerance je údajně jeden dílek, tj. při dělení na půl stupně, půl stupně. Když jsem sečetl rozdíl mezi hydrol. teploměrem a rtuťovým s dělením na půl stupně, tak je rozdíl větší. Tj. kvalita nic moc.
Lékařský teploměr - má DPH 9%, napočetli mi 19%. V celkové sumě jde o pakatel, ale z firmy mám velmi mizerný dojem. Zboží bych doporučil koupit v nějaké jiné prodejně - např. laborator. potřeb. Převzít osobně. Nebo nechat si poslat poštou a zkontrolovat okamžitě na poště. A zjistit si jakou má člověk šanci, když už dobírku zaplatí...

Příspěvek 14 říj 2008, 20:56

Příspěvky: 5
Pokud si chce někdo okalibrovat teploměry, tak je asi nejlepší rtuťový, s dělením na desetinu. A počítat, že se může o desetinu nebo dvě lišit. Hydrol teploměr mi vhodný nepřipadá, pokud ho nechce člověk vidět na vodu. Líh je lépe vidě. Pak je lepší rtuťový teploměr s obarvenou rtuťí, trošku si připlatit. U těch cen ten rozdíl je už malý.
Jinak, starý teploměr bych neupoužíval. Teploměry se musí pravidelně kalibrovat. Staré teploměry mají někdy kapiláru jakoby umazanou od rtuti - stopy zůstávají na stěnách. Lihové teplověry se asi zas snáze trhají sloupce. Takže na kalibraci asi jeden pořádný, ostatní klidně nějaké z číny - okalibrovat si tím přesným. Odečíst lze na dvě desetiny, při dělení na jednotky - tak nás učili ve škole. Takže jde hlavně o kalibraci.

Příspěvek 15 říj 2008, 12:22

Příspěvky: 2140
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m
U teploměrů které jsem si kupoval,jsem si nechal jeden zkalibrovat aby byl absolutně přesný a k tomu je i certifikát.Podle něho porovnávám ostatní teploměry.Všechny měřidla která byly o +-0,2 st mimo jsem reklamoval.Ten kalibrovaný teploměr mám uložen v pouzdru,neměřím s ním a je v rozmezí teplot +20+24 stupně,tak snad mu ta přesnost vydrží.Na teploměrech použivaných venku a prověřované teplotními výkyvy se přesnost nepatrně rozbíhá v řádu desetin stupně,při porovnání s kalibrovaným měřidlem,takže znám odchylku od toho kalibrovaného a vlastně měřím stále stejně přesně,o což mi šlo.

Příspěvek 15 říj 2008, 13:21

Příspěvky: 5
Já jsem koukal, kolik kalibrace stojí, přijde mi, že je dražší než samotné zboží. U teploměru na desetinu může být odchylka o jeden dílek, tj. desetinu - dle normy. Pro běžné účely není rozdíl desetiny podstatný. Předpokládám, že laboratorní či meteor. teploměr bude v normě, tj. lišit se o ten jeden dílek a ne více.
Podle tohoto teploměru lze pak porovnat teploměry ostatní, tam pak znát odchylku. Měření, kde záleží i na té jedné desetině, takových pro běžného uživatele je málo. Rozdíly jsou pak i další - u měření venk teploty např. vliv budovy, nebo měření, kdy není plný ponor (měla by se spočítat korekce apod.). U měření venk teploty lze porovnat např. s oficiálním údajem, který je dostupný - měří se na určitých stanicích. Jistě, kalibrace měřidla je nejlepší. I když i ta má svoji odchylku - ale ta je stanovena normou a je daleko lepší než u měřidla nekalibrovaného.
Jinak - reklamace, zdá se, že vyřizuje už dobře. Nicméně tím, jak jsem reklamoval u firmy a ne na poště, tak vůči poště jsem ztratil nárok - nutno do 3 dnů. Nejlepší zkontrolovat hned na poště.

Příspěvek 16 říj 2008, 20:21

Příspěvky: 2399
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE

Co se kalibrace týče, můžete si ji udělat zdarma doma. Chce to jen nějakou nádobu, led (nejlépe drcený), dešťovou vodu a zajistit míchání. Pokud smícháte led s vodou (tak 1:1 objemově) a do této směsi vložíte předepsaným způsobem teploměr (některý se má ponořit př. 40 mm další třeba celý ale nemyslím si, že to hraje nějakou výraznou roli), tak tato směs má přesně 0,0 °C. Na okolním tlaku skoro nezáleží a pokud máte destilovanou (či dešťovou) vodu, tak teplota sedí s přesností na 0,1 °C. Pokud ale chcete udělat kalibraci kvalitnější, chtělo by to proměřit i další bod(y), bod varu vody už ale silně závisí na okolním tlaku a navíc je dost vysoko, takže mě nic vhodného nenapadá. Nicméně si myslím, že i kalibrace s pomocí jednoho bodu není k zahození.

Teoreticky stačí aby ve vodě plaval i malý kousek ledu a při dobrém míchání a izolaci bude mít tato směs vždy 0,0 °C (fázový přechod) ale jelikož nic není ideální doporučuju výše uvedený poměr. V zimě jsem si často pro kontrolu teploměrů vystačil s vodovodní vodou a sněhem a myslím, že i v s těmito podmínkami dosáhnete určitě přesnost +-1 °C a lepší.

Příspěvek 16 říj 2008, 20:30

Příspěvky: 2140
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m
Pravda-jak jednoduché a prosté..a jak člověk snadno zapomene základní věc ze školy.Docela jsem zvědav na ty destinky přesnosti.

Příspěvek 17 říj 2008, 09:20

Příspěvky: 5
Děkuji za zajímavý podnět, voda s ledem mě taky napadla, nevěděl jsem ale ty další věci kolem. Např. co bude vzít led z mrazáku (-20st) a dát do vody z vodovodu. Voda bez více příměsí - dobrý podnět, i když nevím, nakolik běžná tvrdost ovlivní, jestli má vůbec význam. Zřejmě by postačila i převařená voda, kde se část tvrdosti odstraní. Ona i deštová voda není chemicky čistá látka, leda snad po delším dešti. Ale asi ano, namíchat to a mít to smíchané delší dobu. Ona jinak v přírodě může být i voda přechlazená.
Problém je, u málo přesných teploměrů i stupnice. Tj. jestli odpovídá kapiláře a není dělení o trochu jiné. Ale u kvalitnějších teploměrů by nepřesnost měla být spíše v kalibraci, tj. otázka, kde daný bod je a kapilára a stupnice by si měly odpovídat. Druhý bod - to zpravidla nejde. Teplotu varu mají jen některé teploměry, např. laboratorní, ne meteorologické nebo pokojové apod. Navíc, teplota varu se liší podle atmosférického tlaku - skutečného, tj. toho přepočteného na hladinu moře plus té odchylky, která se odečítá. Jeden bod ale bude myslím postačující. Druhý bod by mohl být srovnáním vůči lékařskému teploměru. Ty mají dělení na desetinu, povolená odchylka bude taky asi max desetina. Zde přesnost myslím bude, ze zkušenosti vím, že více teploměru ukazuje skoro stejně, rozdíl je tak 2 desetiny dílku, tj. setiny. Tady asi bude chtít měřit delší dobu, nějakých 10 min, aby se oba teploměry dobře prohřály vč. kapiláry. Nevím, jaký rozsah má lékařská rychloběžka, na ní bude odečítat teplot více, možná i vyšší pokojová teplota, tj. v létě kolem 30 st. Takovému teploměru jde myslím docela věřit, měření v teplé místnosti navíc bude optimálnější než měření tělesné teploty v podpaží.

Příspěvek 21 říj 2008, 17:23

Příspěvky: 5
Tak jsem zkoušel to vodu s ledem - u teploměru, kde jsem předpokládal, že nebude posun se potvrdilo. Ještě si s tím vyhraju víc, taky až mi dojde teploměr s jemnějším dělením. U rtuťového teploměru, kde u 20st. byl posun asi 0,6 st., tak na nule byl rozdíl daleko menší. Tj. stupnice by měla mít jinou velikost dílků, což mě překvapuje u tyčinkového teploměru. Myslel jsem, že bude přesnější.
V každém případě děkuji za radu. Při nákupu běžných teploměrů se docela osvědčilo sledoval jich více, kolik ukazují, u velkého rozptylu asi radši nekupovat nic. A vybrat hodnotu, která je uprostřed. Není to stoprocentní, ale při dodržení určité odchylky od výrobce (např. plus minus jeden dílek - povolená chyba) by takto měl být vybrán relativně přesnější teploměr.

Příspěvek 21 říj 2008, 20:23

Příspěvky: 2140
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m
U kupovaných teploměrů mám stejnou zkušenost.V obchodě prohlížím jednotlivé teploměry a každý ukazuje jinak i o více než 1 stupeň.U levných to nepřekvapí,ale u dražších třeba max-min teploměrů je to docela překvapení.Domluvil jsem si,že si jeden vyberu-koupím-nerozbalím ho a ozkouším,jak je přesný a případně,pokud bude odchylka nevyhovující ho vyměním.Vzal jsem teploměr domů ,který ukazoval nejnižší hodnoty.Při porovnání s přesným kalibrovaným teploměrem hodnoty téměř seděly.Jinak mám dojem,že prodávané teploměry(většina měřidel) ukazují většinou poněkud vyšší teplotu.

Příspěvek 31 říj 2008, 16:22

Příspěvky: 2399
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE

Jen jako perličku sem dávám fotku teploměru co máme v laboratoři. Měří od 15 - 25 °C, má cca 75 cm na délku, s nejmenším dílkem na 0,01 °C, okem se dá odečítat na 0,005 °C. To je holt výhoda analogových přístrojů. Jaká je ale skutečná přesnost tohoto teploměru je ovšem ve hvězdách. Odečítat se na něm moc nedá, protože jen se člověk přiblíží, teplota hned začne růst a setinky rychle naskakují :wink: , vpravo pak jen pro ilustraci je starý rtuťový barometr (určitě předválečný) se stupnicí na které se odečítá "šuplerovým" způsobem, tedy na 0,1 mm Hg. Minulé dny rtuť létala nahoru a dolu jako blázen. Obrázky jsou trošku barevně horší kvality, je to foceno většinou bez blesku, žluté zabarvení od zářivkového světla je odstraněno na PC.

Teploměr a barometr:
Obrázek
Obrázek ve vyšším rozlišení zde: http://fractal.xf.cz/data/tepbar.jpg

Teploměr detail: (22,58 °C - lépe vidět ve vyšším rozlišení)
Obrázek
Obrázek ve vyšším rozlišení zde: http://fractal.xf.cz/data/tepdet.jpg

Barometr detail: (stupnice není nastavena na konec rtuťového sloupce ale ukazuje 737,4 mm)
Obrázek
Obrázek ve vyšším rozlišení zde: http://fractal.xf.cz/data/bardet.jpg


Zpět na Měření konvenčními přístroji