Obsah fóra Amatérská meteorologie v České republice Měření konvenčními přístroji Měření barometrem

Měření barometrem

Používáte klasické teploměry, barometry, srážkoměry? Máte nějaký problém? Svěřte se zde!

Moderátor: Moderátoři


Příspěvek 05 pro 2010, 14:14

Příspěvky: 3
Dobrý den,
pořídil jsem si barometr spíše jako zajímavost a doplněk do bytu. Nastavil jsem jej podle údaje nejbližší meteorologické stanice ale barometr tuto hodnotu ukazuje pořád stejně (několik dní) a nemění se, změny tlaku meteorologické stanice sleduji na netu. Chci se tedy zeptat: musím umístit barometr ven či do bytu? je možné že barometr nefunguje tak jak má? Jedná se o nový ale laciný barometr (500Kč) Děkuji.

Příspěvek 05 pro 2010, 14:33

Příspěvky: 2270
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2

Vzhledem k tomu, že zrovna v posledních dnech je tlakové pole dosti dynamické (změny v řádech desítek hPa), něco asi opravdu není v pořádku. Umístění v místnosti není rozhodně na závadu, vzhledem k tomu, že na hodnotu tlaku má vliv i teplota okolí (tj. čím je stabilnější, tím lépe).

O jaký typ barometru se vůbec jedná? Klasický mechanický nebo digitální?
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na WEBOVÉ IRC na kanál amsos - najdete mě pod jménem Verthandi

Příspěvek 05 pro 2010, 14:59

Příspěvky: 3
Zdravím, jedná se o klasický mechanický barometr, výrobce No name, zakoupen byl na českém e-shopu s potřebami pro meteorologii.

Příspěvek 05 pro 2010, 16:06

Příspěvky: 2270
Bydliště: Velké Svatoňovice, okr. Trutnov, 370 m n.m.
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2

Tak do něj se člověk těžko podívá. Leda mě napadá, jestli v něm nemůže být aretace z důvodů přepravy - ale to by muselo být někde v návodu, stejně jako popis nastavení. Já mám doma nějakých 15 let celokovový a na něm není co nastavit (plášť je komplet uzavřený).
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na WEBOVÉ IRC na kanál amsos - najdete mě pod jménem Verthandi

Příspěvek 05 pro 2010, 19:33

Příspěvky: 3
Tak jsem jej ještě jednou prozkoumal a žádná aretace, nastavení taky velmi prapodivné velice špatně se nastavuje, působí na mne jako nefunkční čínský šmejd, půjde vrátit.

Příspěvek 12 srp 2011, 10:42

Příspěvky: 4
Bydliště: Přibyslavice u Třebíče , Vysočina , 420 m.n.m.
Zdravím všechny přítomné a prosím o radu . Mám sice v meteostani s 3 ks čidel na teplotu i čidlo na tlak , ale chtěl bych koupit klasický a kvalitní ručkový barometr, co se dá přesně nakalibrovat . Poraďte, prosím .
Jarda

Příspěvek 14 srp 2011, 19:29

Příspěvky: 257
Bydliště: Počátky-Vysočina
Meteostanice: Davis VP2+

Obávám se že budete těžko shánět v našich hodinářstvích kvalitní ručkový.Jednou jsem viděl v obchodě klasický rtuťový velký asi 70cm se skleněnou kapilárou a myslím že ten by mohl pracovat dobře .Jeho cena ale byla myslím okolo 3 tisíc jestli si dobře vzpomínám.Jinak obecně jsem pár tlakoměrů viděl ve svém okolí,ale jejich činnost vykazovala značnou nepřesnost a "lenost".Osobní názor je,že elektronický reaguje pohotověji tudíž poměrně dobře kopíroval změny tlaku uváděných ČHMÚ.
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"

Příspěvek 17 srp 2011, 07:13

Příspěvky: 4
Bydliště: Přibyslavice u Třebíče , Vysočina , 420 m.n.m.
Tak jsem prolezl NET a nic pořádného za přijatenou cenu jsem tam nenašel . Díval jsem se doma do dvou barometrů ; ruský - asi 35 let starý, má ručku přidělanou na stočeném plíšku který je napnutý mezi výztuhou a vlnovcem . Ten druhý , asi německý ,má od vlnovce páčku a ta přes ozubený pastorek pohybuje s ručkou . Oba sice měří ale jejich přesnost je špatná; pokud je nastavím na současný tlak , tak při změně sice ukazují ale dost rozdílně . Tak nevím , nevím ...

Jarda

Příspěvek 26 srp 2011, 21:23

Příspěvky: 2140
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m
Shodou okolností mám doma,jak ruský barometr,někde z roku 1982,tak barometr z Německa 1985.Tlak ukazují rozdílný,protože jsou určeny do nadmořské výšky do 200 metrů.Tak je to uvedeno v návodu.Tímhle jsem si už prošel a tlak je nutné přepočítavat,nebo si časem udělat tabulku...hodnoty na barometru si ocejchovat v tabulce skutečnými hodnotami jak na nejnižších,tak nejvyšších hodnotách a zbytek rozpočítat.
Z toho co píšeš,máš jistě také barometr do nadm.výšky 200 metrů.

Příspěvek 15 zář 2011, 13:38

Příspěvky: 4
Bydliště: Přibyslavice u Třebíče , Vysočina , 420 m.n.m.
Zdravím, nevím, jestli mám barometr do 200 m , není to na něm napsáno ; jsem 420 m.n.m. nastavil a ocejchoval jsem ho a pracuje zatím docela přesně -jasně , na digital to nemá .
Jarda

Příspěvek 17 zář 2011, 17:33

Příspěvky: 2399
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE

Nejlepší je klasická trubice se rtutí ... Jako děcko (nějakých 15 mi bylo) jsem si jeden dělal a paráda. Momentálně máme pěkný v práci v laboratoři, tak se jím občas chodím kochat. Má tu výhodu, že se tam nemá co pokazit, ukazuje pořád dobře. Jinak co mám elektronický na meteostanici, tak ukazuje také velice uspokojivě.


Zpět na Měření konvenčními přístroji