Umístění čidel - WS 2300 (i jiné)

Informace, dotazy a rady týkající se provozu meteostanice WS 2300

Moderátor: Moderátoři

jirkapocatky
Příspěvky: 257
Registrován: 26 čer 2005, 07:48
Meteostanice: Davis VP2+
Bydliště: Počátky-Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkapocatky » 23 lis 2006, 19:52

Díky za vyčerpávající odpověď jménem všech kutilů :wink:
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"

filip
Příspěvky: 169
Registrován: 02 srp 2006, 17:01
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Velhartice, 612 m n m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filip » 03 pro 2006, 22:08

Tady jsou další postřehy (a úpravy čidel):
Termohygro sensor: O tom, že se mě zbláznilo čidlo na vlhkost už jsem tu psal. Jelikož bylo teď mlhavé počasí a senzor ukazoval 60 - 70 % rozhodl jsem se mu "podívat na zoubek". Rozebral jsem tu plastovou krabičku (4 šroubky) a zjistil, že přímo na čidle seděla muška. Byla zalezlá pod tím černým krytem. Vyhnal jsem ji, ale čidlo stále ukazovalo 60%. Otřel jsem čidlo opatrně technickýcm benzínem a vyzkoušel. Jelikož byl lehký opar a čidlo ukazovalo 92% usuzuji, že to pomohlo. Proto jsem celý senzor vložil do silonky (punčocháče), aby ty mouchy k čidlu nemohly. Čili nyní mám sensor bez toho radiačního štítu, zato v silonce daný do té "kanalizační" trubky s ventilátorem, jak popisoval Jekyll.
Anemometr: Úpravu na miskový kříž jsem už popisoval. Funguje to výborně, ale má to problémy se zamrzáním. Teď jak byly ty mlhy a mrazivo, se mě to celé obalilo ledem a námrazou a zamrzlo to. Máte někdo tip jak to vyřešit? Jak je to řešené u profesionálních anemometrů? Napadá mě akorát vyhřívání ložiska, nebo vhodné kryty, aby se námraza nedostala mezi pohyblivé části. Já tam teď měl ale krystaly 1 - 2 cm dlouhé. Takže netuším jak to udělat, aby se to točilo i za takových podmínek. A vyhřívání by se asi prodražilo.
Velhartice, 612 m n m, WS3600 na Linksys NSLU2 "nonstop", SW: upravený open3600, 1-wire čidla na solár, TPM, teploty půdy
Obrázek

airwavemagic
Příspěvky: 44
Registrován: 29 říj 2006, 18:18
Meteostanice: OREGON WMR 928 NX
Bydliště: Němčičky 254 m n.m. okr. Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Zamrzání

Příspěvek od airwavemagic » 16 pro 2006, 21:13

filip píše:Tady jsou další postřehy (a úpravy čidel):
Termohygro sensor: O tom, že se mě zbláznilo čidlo na vlhkost už jsem tu psal. Jelikož bylo teď mlhavé počasí a senzor ukazoval 60 - 70 % rozhodl jsem se mu "podívat na zoubek". Rozebral jsem tu plastovou krabičku (4 šroubky) a zjistil, že přímo na čidle seděla muška. Byla zalezlá pod tím černým krytem. Vyhnal jsem ji, ale čidlo stále ukazovalo 60%. Otřel jsem čidlo opatrně technickýcm benzínem a vyzkoušel. Jelikož byl lehký opar a čidlo ukazovalo 92% usuzuji, že to pomohlo. Proto jsem celý senzor vložil do silonky (punčocháče), aby ty mouchy k čidlu nemohly. Čili nyní mám sensor bez toho radiačního štítu, zato v silonce daný do té "kanalizační" trubky s ventilátorem, jak popisoval Jekyll.
Anemometr: Úpravu na miskový kříž jsem už popisoval. Funguje to výborně, ale má to problémy se zamrzáním. Teď jak byly ty mlhy a mrazivo, se mě to celé obalilo ledem a námrazou a zamrzlo to. Máte někdo tip jak to vyřešit? Jak je to řešené u profesionálních anemometrů? Napadá mě akorát vyhřívání ložiska, nebo vhodné kryty, aby se námraza nedostala mezi pohyblivé části. Já tam teď měl ale krystaly 1 - 2 cm dlouhé. Takže netuším jak to udělat, aby se to točilo i za takových podmínek. A vyhřívání by se asi prodražilo.
Jelikož je u nás již 4 dny mlha a pod nulou,tak se mi na anometr nabalila pěkná námraza a zamrzl.Proto jsem se včera pěkně nasr... a sundal jsem ho,fénem rozmrazil a osušil,vzal jsem sprey (WD olej na povolování zarezlých šroubků) a celý jsem ho našplíchal.Od včerejší kosmetické úpravy zatím jede bez problémů( doteď je mlha ,mrzne a námraza se stále dělá).Anometr funguje.

JeKyLL
Příspěvky: 61
Registrován: 21 srp 2006, 02:30
Bydliště: Kopřivnice 49N36 18E9 336m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JeKyLL » 16 pro 2006, 21:32

Ten WD40 aj do vnútra? Okolo osi? Alebo len tak povrchovo?

airwavemagic
Příspěvky: 44
Registrován: 29 říj 2006, 18:18
Meteostanice: OREGON WMR 928 NX
Bydliště: Němčičky 254 m n.m. okr. Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od airwavemagic » 16 pro 2006, 21:40

JeKyLL píše:Ten WD40 aj do vnútra? Okolo osi? Alebo len tak povrchovo?
Vnitřek ne.Našplíchal jsem vrtulku včetně osky ,celého kruhového chránítka vrtulky a ještě mezeru mezi otáčející se částí (směr větru) a stojící částí anometru .Takže vlastně skoro celý povrch anometru.

filip
Příspěvky: 169
Registrován: 02 srp 2006, 17:01
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Velhartice, 612 m n m
Kontaktovat uživatele:

Re: Zamrzání

Příspěvek od filip » 02 led 2007, 19:06

filip píše:Tady jsou další postřehy (a úpravy čidel):
Termohygro sensor: O tom, že se mě zbláznilo čidlo na vlhkost už jsem tu psal. Jelikož bylo teď mlhavé počasí a senzor ukazoval 60 - 70 % rozhodl jsem se mu "podívat na zoubek". Rozebral jsem tu plastovou krabičku (4 šroubky) a zjistil, že přímo na čidle seděla muška. Byla zalezlá pod tím černým krytem. Vyhnal jsem ji, ale čidlo stále ukazovalo 60%. Otřel jsem čidlo opatrně technickýcm benzínem a vyzkoušel. Jelikož byl lehký opar a čidlo ukazovalo 92% usuzuji, že to pomohlo. Proto jsem celý senzor vložil do silonky (punčocháče), aby ty mouchy k čidlu nemohly. Čili nyní mám sensor bez toho radiačního štítu, zato v silonce daný do té "kanalizační" trubky s ventilátorem, jak popisoval Jekyll.
Anemometr: Úpravu na miskový kříž jsem už popisoval. Funguje to výborně, ale má to problémy se zamrzáním. Teď jak byly ty mlhy a mrazivo, se mě to celé obalilo ledem a námrazou a zamrzlo to. Máte někdo tip jak to vyřešit? Jak je to řešené u profesionálních anemometrů? Napadá mě akorát vyhřívání ložiska, nebo vhodné kryty, aby se námraza nedostala mezi pohyblivé části. Já tam teď měl ale krystaly 1 - 2 cm dlouhé. Takže netuším jak to udělat, aby se to točilo i za takových podmínek. A vyhřívání by se asi prodražilo.
Uvádím další zkušenosti s vylepšenými čidly:
Jekylova kanalizační roura s ventilátorem funguje perfektně - doporučuji všem

Miskový anemometr funguje také výborně - nyní bez problému vydržel i ten silný vítr (max náraz 28,7 m/s). Když porovnám průběh větrného počasí (vizuálně podobného) např. 12. - 15.11.2006 a nyní o Silvestru (první před instalací a druhý po instalaci) tak je vidět mnohem větší vyrovnanost jednotlivých měření. Stávalo se např že i za větrného počasí jsem měl v některých záznamech nuly.
Velhartice, 612 m n m, WS3600 na Linksys NSLU2 "nonstop", SW: upravený open3600, 1-wire čidla na solár, TPM, teploty půdy
Obrázek

Maple

Příspěvek od Maple » 04 led 2007, 22:23

A co mráz? Taky ti ten předělaný anemometr zamrzá, nebo ne? Mně ten originál zamrzne, jakmile je teplota chvíli pod nulou a je vlhko.

JeKyLL
Příspěvky: 61
Registrován: 21 srp 2006, 02:30
Bydliště: Kopřivnice 49N36 18E9 336m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JeKyLL » 30 led 2007, 10:25

airwavemagic píše:
JeKyLL píše:Ten WD40 aj do vnútra? Okolo osi? Alebo len tak povrchovo?
Vnitřek ne.Našplíchal jsem vrtulku včetně osky ,celého kruhového chránítka vrtulky a ještě mezeru mezi otáčející se částí (směr větru) a stojící částí anometru .Takže vlastně skoro celý povrch anometru.
Ja som nakoniec použil silikonový olej v spreji. Ukazuje sa to lepšie ako WD40. Pri použití WD40 sa predsa len vločky čiastočne "lepili" na anemometer. Silikon sa mi zdá efektívnejší. Stačí ho trochu nastriekať "po vetre" na anemometer.

filip
Příspěvky: 169
Registrován: 02 srp 2006, 17:01
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Velhartice, 612 m n m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filip » 30 led 2007, 21:50

Maple píše:A co mráz? Taky ti ten předělaný anemometr zamrzá, nebo ne? Mně ten originál zamrzne, jakmile je teplota chvíli pod nulou a je vlhko.
Nezamrzá! A jsem s ním nadmíru spokojen a bez sebemenších problémů přežil i Kyrila :-) Nevadí mu ani husté sněžení. Zatím zamrzl jen jednou někdy před Vánoci, kdy bylo pod nulou a pršelo, celý se obalil ledem a dlouhými ledovými krystaly (jehlice). Ta původní vrtulka je úplně k ničemu. Měří rychlost jen pokud fouká stálý vítr z jednoho směru (bez výkyvů), možná někde u moře, ale ne u nás ve vnitrozemí. Jakmile se malinko mění směr, vrtulka se točí velice nevyrovnaně. Prostě se jejím údajům nedá absolutně vůbec věřit.
Velhartice, 612 m n m, WS3600 na Linksys NSLU2 "nonstop", SW: upravený open3600, 1-wire čidla na solár, TPM, teploty půdy
Obrázek

filip
Příspěvky: 169
Registrován: 02 srp 2006, 17:01
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Velhartice, 612 m n m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filip » 07 bře 2007, 10:34

O umístění a detailech čidel je pěkná prezentace na http://www.chmi.cz/meteo/opss/ojez/pristroje.html
Velhartice, 612 m n m, WS3600 na Linksys NSLU2 "nonstop", SW: upravený open3600, 1-wire čidla na solár, TPM, teploty půdy
Obrázek

Valtr
Příspěvky: 36
Registrován: 17 úno 2007, 13:18

Příspěvek od Valtr » 14 bře 2007, 21:30

Zdravím, mám takový dotaz, trošku jsem si tady zase početl, našel jsem i rubriku, kde píšete aktuální počasí v takové teplé dny, jako bylo 13. 3. 07. Když jsem si porovnal hodnoty v tento den zjistil jsem, že co se týče maximální teploty, jsem na 23,4 °C v 16:40 hod. Připadá mi to docela dost. Je pravda, že umístění čidla jsem moc nepromýšlel, prvotní záměr byl jen aby nebylo na slunci a aby okolo mohl proudit vzduch, což splňuje místo na komíně na střeše, asi 20 cm nad štítem. Pod čidlo jsem namontoval 7cm polystyrén tak rozměru 15x10cm, aby nedocházelo k ovlivňování od komína. Ten je stejně ještě vyvložkován a vložka izolována. V daný čas teplota vyšplhala na výše uvedenou hodnotu pouze v uvedenou dobu (tj. 16:40) a 10 minut před a 10 minut po se zaznamenala o 2°C teplota nižší. Vůbec se netopilo a bylo bezvětří a to bezvětří trvalo 20 min. před a 60 min. po naměření této hodnoty 23,4 °C. Myslel jsem na to, že by mohlo sálat teplo ze střechy a domu, ale to by přece při bezvětří nesálalo jen v daný krátký časový okamžik. Máte někdo vysvětlení? Stejně ve štítě domu je půda, odizolovaná od obytných prostor, tak že ovlivňování od domu si myslím při této měřené teplotě není veliké. Je mi jasné, že místo na měření není ideální, ale jelikož bydlím na samotě a bez plotu, nemohu si dovolit darovat romské komunitě jen tak kus meteostanice :D
Obrázek
___________________
meteostanice WS 3600 non-stop

filip
Příspěvky: 169
Registrován: 02 srp 2006, 17:01
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Velhartice, 612 m n m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filip » 15 bře 2007, 09:44

Valtr píše:Zdravím, mám takový dotaz, trošku jsem si tady zase početl, našel jsem i rubriku, kde píšete aktuální počasí v takové teplé dny, jako bylo 13. 3. 07. Když jsem si porovnal hodnoty v tento den zjistil jsem, že co se týče maximální teploty, jsem na 23,4 °C v 16:40 hod. Připadá mi to docela dost. Je pravda, že umístění čidla jsem moc nepromýšlel, prvotní záměr byl jen aby nebylo na slunci a aby okolo mohl proudit vzduch, což splňuje místo na komíně na střeše, asi 20 cm nad štítem. Pod čidlo jsem namontoval 7cm polystyrén tak rozměru 15x10cm, aby nedocházelo k ovlivňování od komína. Ten je stejně ještě vyvložkován a vložka izolována. V daný čas teplota vyšplhala na výše uvedenou hodnotu pouze v uvedenou dobu (tj. 16:40) a 10 minut před a 10 minut po se zaznamenala o 2°C teplota nižší. Vůbec se netopilo a bylo bezvětří a to bezvětří trvalo 20 min. před a 60 min. po naměření této hodnoty 23,4 °C. Myslel jsem na to, že by mohlo sálat teplo ze střechy a domu, ale to by přece při bezvětří nesálalo jen v daný krátký časový okamžik. Máte někdo vysvětlení? Stejně ve štítě domu je půda, odizolovaná od obytných prostor, tak že ovlivňování od domu si myslím při této měřené teplotě není veliké. Je mi jasné, že místo na měření není ideální, ale jelikož bydlím na samotě a bez plotu, nemohu si dovolit darovat romské komunitě jen tak kus meteostanice :D
Doporučuji si udělat ventilované čidlo podle Jekylova návodu. Opravdu to není těžké ani drahé a výsledky jsou perfektní. To za prvé.
Za druhé bych rozhodně čidlo nedával nad střechu, protože ta se zahřívá a příliš ovlivňuje teplotu i vlhkost. Já mám čidlo také na baráku (zatím), ale je připevněné na severní stěně asi 70 cm od zdi a ventilované. Pokud to jen trochu půjde zkus to přendat někam na severní stranu alespon 50 cm od zdi.

To je u vás tolik cikánů, že máš strach, že ti utrhnou čidlo? :o)
Velhartice, 612 m n m, WS3600 na Linksys NSLU2 "nonstop", SW: upravený open3600, 1-wire čidla na solár, TPM, teploty půdy
Obrázek

Valtr
Příspěvky: 36
Registrován: 17 úno 2007, 13:18

Příspěvek od Valtr » 15 bře 2007, 13:37

Mně totiž nepřipadá dost nelogické ta teplota před a po 10 minutách. Kdyby ten dům tolik ovlivňoval, musela by se ta teplota udržet déle, ještě k tomu, když nefoukalo. K těm cikánům, bohužel jo. Oni se je komunisti snažili vyhnat co nejdále, a já koukám na hranice z okna. Už mi lezli několikrát i po střeše bohužel i v domě. Od té doby co jsem veřejně prohlásil, že každého koho načapu v domě zastřelím, je pokoj :lol: Mám i zabezpečovačku, jó to jsou ta úskalí nejseverněji měřených míst v Česku. Ale jinak je tu nádherně, Žitavská nížina sem vane teplý vzduch, tak jsem celkem zvědav na teplotní maxima v létě.
Ono jak psal někde pěkně JIRKA, jsme jen amatéři a ta měření o něčem vypovídají, i když ta čidla nejsou úplně zrovna super umístěná. Právě s tím nechci moc manipulovat, neboť data od prosince bych mohl zahodit. Čidlo je taky na severu a hlavně okolo proudí stále vzduch, tak to asi tak nechám. Pokud bych to čidlo chtěl dát opravdu 1m mimo dům, potřeboval bych všechny kabely prodloužit o 10 m a to se mi moc nechce. Ještě se podívám na ten nápad JEKYLA, zatím čau a dík :wink:
Obrázek
___________________
meteostanice WS 3600 non-stop

Valtr
Příspěvky: 36
Registrován: 17 úno 2007, 13:18

Příspěvek od Valtr » 18 bře 2007, 20:11

Teď ještě takovou informaci pro ostatní. Teprve teď jsem si uvědomil, že kotel se mi řídí taky podle venkovní teploty. Čidlo je taky na severní stranu a zakryté proti zapadajícímu slunku. Teploměr digi s odchylkou +- 0,1 °C. Párkrát jsem si ho nakalibroval podle meteostanice, do hodiny se údaj liší. Někdy o desetiny, někdy i o 4°C!!! A je jedno, kalibruji-li za bezvětří nebo při větru. Čidlo kotle je asi 8m dále (severněji) a o 4m níže než-li čidlo meteostanice. A co je hlavně divné, většinou je na něm po čase teplota nižší, než na čidle WS 3600. Tak si s tím asi nelámejte hlavy :roll:. A dnes, kdy fouká celý den vítr v nárazech i 70 km/hod. jsou údaje celý den podobné.
Obrázek
___________________
meteostanice WS 3600 non-stop

JeKyLL
Příspěvky: 61
Registrován: 21 srp 2006, 02:30
Bydliště: Kopřivnice 49N36 18E9 336m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JeKyLL » 18 bře 2007, 22:14

Valtr píše:Teď ještě takovou informaci pro ostatní. Teprve teď jsem si uvědomil, že kotel se mi řídí taky podle venkovní teploty. Čidlo je taky na severní stranu a zakryté proti zapadajícímu slunku. Teploměr digi s odchylkou +- 0,1 °C. Párkrát jsem si ho nakalibroval podle meteostanice, do hodiny se údaj liší. Někdy o desetiny, někdy i o 4°C!!! A je jedno, kalibruji-li za bezvětří nebo při větru. Čidlo kotle je asi 8m dále (severněji) a o 4m níže než-li čidlo meteostanice. A co je hlavně divné, většinou je na něm po čase teplota nižší, než na čidle WS 3600. Tak si s tím asi nelámejte hlavy :roll:. A dnes, kdy fouká celý den vítr v nárazech i 70 km/hod. jsou údaje celý den podobné.
Tiež mám kondenz. kotol s čidlom, ale to čidlo je dosť nepresné. Odchýlka NTC čidla dosahuje aj 15%-20% (Honeywell aj Siemens udávajú výraznú toleranciu pre NTC). Tomu kotlu to zase nevadí. Okrem toho - je dosť ovplyvnené samotnou stavbou. Ja som to upravil 30mm podložkou z Mirelonu - to dosť pomohlo. Samostatný kryt sa mi nechce vyrábať.
Rozdiely medzi "kotlom" a WS sú stále výrazné

Odpovědět

Zpět na „Meteostanice WS 2300“