Oprava kabelu (srážkoměr) - WS 2300

Informace, dotazy a rady týkající se provozu meteostanice WS 2300

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
kelton
Příspěvky: 1
Registrován: 18 dub 2006, 21:05

Oprava kabelu (srážkoměr) - WS 2300

Příspěvek od kelton » 18 dub 2006, 22:23

Ahoj kolegové, na zimu uklízím domů srážkoměr od WS2300 a letos se mi utrhl přívodní kabel. Napište mi prosím, kam připájet žlutý a kam hnědý vodič. Na kterou stranu žlutý a kam hnědý na tištěném spoji z opačné strany jazýčkového kontaktu. Moc díky.

mIc

Pripojeni WS 2300

Příspěvek od mIc » 19 dub 2006, 19:05

Ahojte,
chtel bych se zeptat jak je to s pripojenim teto stanice. Muzou byt cidla pripojena primo k PC a zobrazovaci display vzduchem. Jde mi o to abych mel PC na pude k tomu jakkoli pripojeny cidla a v baraku cca 20m zobrazovaci jednotku pro kontrolu (vzduchem).
Jo a bezi to i pod linuxe? existuji nejaky utilitky??
Dikec vsem!

jirkapocatky
Příspěvky: 257
Registrován: 26 čer 2005, 07:48
Meteostanice: Davis VP2+
Bydliště: Počátky-Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: WS2300

Příspěvek od jirkapocatky » 24 dub 2006, 20:04

kelton píše:Ahoj kolegové, na zimu uklízím domů srážkoměr od WS2300 a letos se mi utrhl přívodní kabel. Napište mi prosím, kam připájet žlutý a kam hnědý vodič. Na kterou stranu žlutý a kam hnědý na tištěném spoji z opačné strany jazýčkového kontaktu. Moc díky.
Ahoj,možná že jdu s křížkem po funuse,ale už dlouho jsem tu nebyl a tak jen pro jistotu odpovídám na tvůj dotaz. Mám li srážkoměr a tištěný spoj v úrovni očí ,tak vedoucí kablík od spodu se rozbočuje do leva-žlutá žíla,do prava černá nebo hnědá žíla-těžko se ta barva rozeznává.
Jirka
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"

jirkapocatky
Příspěvky: 257
Registrován: 26 čer 2005, 07:48
Meteostanice: Davis VP2+
Bydliště: Počátky-Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Pripojeni WS 2300

Příspěvek od jirkapocatky » 24 dub 2006, 20:25

mIc píše:Ahojte,
chtel bych se zeptat jak je to s pripojenim teto stanice. Muzou byt cidla pripojena primo k PC a zobrazovaci display vzduchem. Jde mi o to abych mel PC na pude k tomu jakkoli pripojeny cidla a v baraku cca 20m zobrazovaci jednotku pro kontrolu (vzduchem).
Jo a bezi to i pod linuxe? existuji nejaky utilitky??
Dikec vsem!
Ahoj,no tvůj nápad se mi zdá trochu krkolomný.Neznám tvoje specifické podmínky umístění všech komponentů řetězce,ale takhle bych to asi neviděl moc provozuschopný.Nejvíce budeš pracovat s PC a konzole s displayem je spíš jen tak na občasné mrknutí.Obzvlášť budeš-li mít webovky.Proč raději neprodloužit kabel mezi konzolí a PC(chceš-li mít čidla přes radio)což má ovšem svá úskalí,tu mít v bytě a PC na půdě(ale proč proboha) nebo opačně PC v bytě a konzoli na půdě blízko čidel.Možná že máš své důvody které neznám,ale rozhodně jsem přesvědčený,že čidla přímo na PC asi není možné(aspoň ne oficialně)možná že pro českého kutila NO problem,ale pokud by jsi svedl čidla drátem do PC,asi ti už nepůjde chytat data do konzole přes radio. Jsou to ale jen moje osobní úvahy. Jirka
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"

mIc

Příspěvek od mIc » 28 dub 2006, 22:17

Mozna jsem se blbe vyjadril. Chci mit na pude jenom "prijimac" dat v podobe stareho PC (idealne s linuxem), ktery je pichnuty primo do routeru a posila data do databaze. Nechci to mit doma v byte pac by me to votravovalo. Konzolku, ale doma chcu mit abych mohl koukat na aktualní počasí, teploty a tak, srdce by vsak melo být on-line.
BTW: Uz mam stanici doma a zjistuju ze idealni bude to propojit kominem nahoru dolu a do routeru....budu muset sekat do zdi ... (8s versus 128s)
Co ty aplikacky v linuxu? Nebyly by alespon komunikacni protokoly, nechce se me to scanovat a lustit primo z portu.
Diky
mIc

jirkapocatky
Příspěvky: 257
Registrován: 26 čer 2005, 07:48
Meteostanice: Davis VP2+
Bydliště: Počátky-Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkapocatky » 18 kvě 2006, 17:45

mIc píše:Mozna jsem se blbe vyjadril. Chci mit na pude jenom "prijimac" dat v podobe stareho PC (idealne s linuxem), ktery je pichnuty ......
Co ty aplikacky v linuxu? Nebyly by alespon komunikacni protokoly, nechce se me to scanovat a lustit primo z portu.
Diky
mIc
zkus se mrknout sem http://www.wetterfreaks.de/ws2300_matrix.php
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"

pv
Příspěvky: 8
Registrován: 19 zář 2006, 08:33
Bydliště: Praha, stanice Roztoky u Prahy
Kontaktovat uživatele:

Předpověď nejen pro WS 2300

Příspěvek od pv » 29 zář 2006, 16:00

Hezký den,

zprovozňuji WS 2300 (data na web pres open2300) a rád bych tam měl i předpověď počasí na základě vývoje tlaku. Tato stanice má však jen 3 stavy předpovědi, což je dost málo oproti jiným. Tedy by se předpověď dala doprogramovat na web podle vývoje tlaku. Jenže jak se to počítá ? Například zvolit si předpovědi typu Jasno, Polojasno, Zataženo, Déšť, Sníh, ale jak je nastavovat ? Přepnout na vyšší/nižší předpověď za každé 3 hPa pohybu tlaku ? Vzít v úvahu směr větru ? (předpokládám, že východní vítr moc mraků nepřinese, nebo je to blbost ?)

To je otázek :-)
_-pv-_

jirkapocatky
Příspěvky: 257
Registrován: 26 čer 2005, 07:48
Meteostanice: Davis VP2+
Bydliště: Počátky-Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď nejen pro WS 2300

Příspěvek od jirkapocatky » 29 zář 2006, 19:21

pv píše:Hezký den,

zprovozňuji WS 2300 (data na web pres open2300) a rád bych tam měl i předpověď počasí na základě vývoje tlaku. Tato stanice má však jen 3 stavy předpovědi, což je dost málo oproti jiným. Tedy by se předpověď dala doprogramovat na web podle vývoje tlaku. Jenže jak se to počítá ? Například zvolit si předpovědi typu Jasno, Polojasno, Zataženo, Déšť, Sníh, ale jak je nastavovat ? Přepnout na vyšší/nižší předpověď za každé 3 hPa pohybu tlaku ? Vzít v úvahu směr větru ? (předpokládám, že východní vítr moc mraků nepřinese, nebo je to blbost ?)

To je otázek :-)
Ahoj,docela chápu tvé pohnutky k dotažení možností stanice k "absolutní dokonalosti",ale myslím si, že je to trochu pohyb po tenkém ledě.Nemá asi cenu tady dalekosáhle probírat proč je to nerealizovatelné.Zkus o tom sám trochu popřemýšlet.Jen na základě trendu tlaku vzduchu můžeš snad jen pro vlastní potřebu ,přestože vezmeš v úvahu mnoho dalších indicií(pozorování směru větru,vlhkosti,teploty rosného bodu,oblohy případně satelitních snímků)předpovědět nějakou změnu.Určitě nedokážeš přesně určit bude-li tato změna druhý den nebo až ten další.A tuhle nejistou prognozu chceš prezentovat s aktuálními hodnotami stanice?Myslíš že to bude v dnešní době kdy lidé slyší průběh i předpověď počasí během dne ze všech možných médií každou chvíli někoho zajímat?
Řekl bych že to spíš může vrhnout stín neserioznosti na tvoje aktuální data ze stanice a tím zcela degradovat tvoji snahu.Soustřeď se raději o co nejdokonalejší,průběžný a pokud možmo automatický popis momentálního stavu počasí v tvé lokalitě a návštěvníci tvých stránek ti zůstanou věrní.Věř mi.Nesnaž se nosit dříví do lesa.
Jirka
614 m.n.m. stanice VP2+, WS2300,soft WD 24/7 non-stop Obrázek
Skype jméno " jirkapocatky1"

supercela
Příspěvky: 111
Registrován: 29 kvě 2005, 14:03
Meteostanice: Watson W - 8681
Bydliště: Habartov,okr. Sokolov, 525 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od supercela » 30 zář 2006, 23:05

Nazdárek!!!
Chtěl jsem požádat o pomoc. Vhtěl bych rozchodit Open 3600 ale nevím jak na to. Pomůže někdo? moc děkuji.

pv
Příspěvky: 8
Registrován: 19 zář 2006, 08:33
Bydliště: Praha, stanice Roztoky u Prahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď nejen pro WS 2300

Příspěvek od pv » 03 říj 2006, 19:41

jirkapocatky píše: Ahoj,docela chápu tvé pohnutky

[...]

Nesnaž se nosit dříví do lesa.
Jirka
Díky za moudrá slova, když nad tím přemýšlím, musím Ti dát úplně za pravdu. Nakonec stanici jsem si koupil jako hračku a zajímá mě, jestli na zahradě prší a proč mám polámané kytky od větru, protože osobně jsem tam fičák ještě nezažil, takže bych tam dal tohoto hlídače. No a data na web proto, protože je nejjednodušší si je tak číst, odkudkoli. A když už to tam bude, můžou se koukat i jiní zahrádkáři. Je fakt, že předpovědi jsou už mimo tento účel.
_-pv-_

pv
Příspěvky: 8
Registrován: 19 zář 2006, 08:33
Bydliště: Praha, stanice Roztoky u Prahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pv » 03 říj 2006, 19:48

supercela píše: Chtěl jsem požádat o pomoc. Vhtěl bych rozchodit Open 3600 ale nevím jak na to. Pomůže někdo? moc děkuji.
Ahoj, a co je za problém ?

- někde to rozbalit (nejlépe v /usr/local/src)
- make
- nakopírovat vzniklé binárky do /usr/local/bin
- nakopírovat open3600.conf do /usr/local/etc
- poeditovat ho, zejména který sériový port bude použit
- případně nastavit práva na tom portu (např. chmod 666 /dev/ttyS0)
a je to.

Když tak napiš, co konkrétně ti není jasné nebo co nefunguje. Nebo písni na jabber pedro7@jabber.cz
_-pv-_

supercela
Příspěvky: 111
Registrován: 29 kvě 2005, 14:03
Meteostanice: Watson W - 8681
Bydliště: Habartov,okr. Sokolov, 525 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od supercela » 03 říj 2006, 21:09

pv píše:
supercela píše: Chtěl jsem požádat o pomoc. Vhtěl bych rozchodit Open 3600 ale nevím jak na to. Pomůže někdo? moc děkuji.
Ahoj, a co je za problém ?

- někde to rozbalit (nejlépe v /usr/local/src)
- make
- nakopírovat vzniklé binárky do /usr/local/bin
- nakopírovat open3600.conf do /usr/local/etc
- poeditovat ho, zejména který sériový port bude použit
- případně nastavit práva na tom portu (např. chmod 666 /dev/ttyS0)
a je to.

Když tak napiš, co konkrétně ti není jasné nebo co nefunguje. Nebo písni na jabber pedro7@jabber.cz

Ahoj a dík za zájem!
Ale na mě musíš česky. :shock:
Nevím co znamenají tvoje zkratky, něco jsem si už někde přečetl, ale nedostal jsem se ani kousek dál. Takže nejlepší bude asi začít od začátku, ne?Prostě nemám nic, co k tomu potřebuju. Ani Apache,PHP atd, jo?
Ptal jsem se na E-počasí,když už mě tam na to nalákaly, ale na tyhle věci jsem prostě slabej.
Takže jestli se ti do toho chce, tak hezky česky a pomalu.
Dík. :arrow:

pv
Příspěvky: 8
Registrován: 19 zář 2006, 08:33
Bydliště: Praha, stanice Roztoky u Prahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pv » 04 říj 2006, 09:56

supercela píše: Ale na mě musíš česky.
Nevím co znamenají tvoje zkratky, něco jsem si už někde přečetl, ale nedostal jsem se ani kousek dál. Takže nejlepší bude asi začít od začátku, ne?Prostě nemám nic, co k tomu potřebuju. Ani Apache,PHP atd, jo?
Jo, zkusím to. Ani apache ani PHP nepotřebuješ. Open2300 (open3600, je to téměř stejné) poskytují zhruba tyto funkce:

- čtení aktuálního počasí ze stanice, jeho zápis do XML souboru, do textového souboru nebo do SQL databáze
- vynulování minimálních/maximálních hodnot uložených ve stanici
- přímo posílá stav počasí do sítí jako je weather underground
- čte a zapisuje data přímo z nějaké adresy meteostanice

a to je zhruba všechno. Takže není primárním úkolem toho balíku open3600 zobrazovat data na webu, ale dostat je z meteostanice do podoby, která bude použitelná pro další zpracování.

Skript weatherstation.php, který je v balíku podle mně jaxi navíc jako bonus, nedělá nic jiného, než že zobrazuje na webové stránce aktuální hodnoty, které právě přečetl z meteostanice. Je to jen pár čtverečků v tabulce s těmi hodnotami, nic víc. Pokud bys toto chtěl, k tomu už potřebuješ php a nějaký web server, který umí s tím php nějak spolupracovat. Apache je nejspíš ideální volba ;-).

Momentálně mám stanici v Praze na balkóně a sbírám data do databáze PostgreSQL. Až jich bude dost a budu mít na to čas, napíšu nějaký soft, který to bude zobrazovat hezky s grafy za den, týden, měsíc a rok, nebo tak nějak. Na cílové místo na zahradu stanici přestěhuju nejspíš až po zimě, znamená to mít tam počítač a mobil a jelikož se zahradní chaty přes zimu dost vykrádají, asi není optimální ji tam stěhovat teď.

Data se budou ukládat do databáze na jiném počítači. Taky bych chtěl aktuální stav počasí na jabber server, který zrovna zprovozňuju.

Soft dám samozřejmě volně k dispozici, ale kdy to budem fakt nevím. Mám těch zájmů a činností nějak moc.

Tak si ujasni, co bys od toho vlastně chtěl a ptej se.
_-pv-_

supercela
Příspěvky: 111
Registrován: 29 kvě 2005, 14:03
Meteostanice: Watson W - 8681
Bydliště: Habartov,okr. Sokolov, 525 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od supercela » 05 říj 2006, 21:04

Ahoj!!
Takže má stažený ten program Open 3600. Vytvořila se mi samostatná složka C/:Program files/Open 3600 a v té je několik složek. Některé pro Windows a některé pro Linux, zřejmě. A teď potřebuju vědět, jak ten program spustím, aby mi načítal data meteostanice, aby mi je zobrazoval na webu, aby mi vytvořil grafy,tabulky, jestli dělá třeba i nějaký obrázky počasí a tak.
Předem díky.

pv
Příspěvky: 8
Registrován: 19 zář 2006, 08:33
Bydliště: Praha, stanice Roztoky u Prahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pv » 07 říj 2006, 21:07

supercela píše:Ahoj!!
Takže má stažený ten program Open 3600. Vytvořila se mi sA teď potřebuju vědět, jak ten program spustím, aby mi načítal data meteostanice, aby mi je zobrazoval na webu, aby mi vytvořil grafy,tabulky, jestli dělá třeba i nějaký obrázky počasí a tak.
Předem díky.
Ahoj, musím tě zklamat, ale už jsem o tom psal. Open3600 nedělá žádné grafy ani nezobrazuje data na webu (kromě toho skriptu weatherstation.php, který zobrazuje jen aktuální stav hodnot a obrázky jsou velmi primitivní). Navíc nepoužívám Windows, takže pokud je něco specifické pro tento OS tak to nebudu vědět :-). Nakopiruj si open3600.conf do aktuálního adesáře (třeba c:\Documents and Settings\Supercela), vezmi nějaký editor (notepad) a vyplň příslušné věci. T.j. sériový port (COM1) či k jakému stanici připojíš a dále jednotky (km/h nebo m/s, F nebo C pro teplotu atd). No a pak pusť některý z programů - třeba "log3600 pocasi.log" a když bude všechno OK, tak se ti do souboru pocasi.log zapíše jeden řádek s aktuálním počasím.

Jestli chceš ty data zobrazovat na webu, musíš si to naprogramovat a pokud na programování nejsi, zkus http://www.weather-display.com , tam se nabízí soft, který to dělá.
_-pv-_

Odpovědět

Zpět na „Meteostanice WS 2300“