Umístění meteostanice

Jakým způsobem lze dokumentovat pozorované meteorologické jevy? Fotografie, video, elektronický záznam, tabulky a grafy...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
dobrmanek
AMS
Příspěvky: 1469
Registrován: 30 lis 2006, 21:57
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Bydliště: Větřkovice 380 m.n.m - 550 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Umístění meteostanice

Příspěvek od dobrmanek » 30 led 2007, 14:32

Vpravo pod větrolamem(anemometrem) je srážkoměr. Doufám, že se mi podaří dokopat bráchu aby mi pomohl umístit větrolam o 3 - 4 metry výše. Jenže on furt, že není pták, aby lítal tak vysoko, ale snad se mi ho podaří přesvědčit :) . Ještě budeme přemisťovat termohydrosenzor a bude na něm nějaký další kryt pro lepší měření.
http://foto.tiscali.cz/cz056285/OTY0ODA ... BhYjFjYzU/

Uživatelský avatar
peter x
Příspěvky: 9
Registrován: 01 bře 2008, 10:25

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od peter x » 17 dub 2008, 15:07

takze postupne, plocha kde je meteo stanica by mala mať velkost 10x10m až 25x25m a reprezentujúca okolie. dalej anemometer aj so veternou smerovkou by mal byť vo výške 10 m nad povrchom zeme, aby mu nezavadzala žiadna prekážka a pri takejto výške odporúčam aj bleskozvod. zrážkomer má byť vo výške 1 m nad povrchom zeme a byť vzdiadelný 2 násobok výšky od nejakeho telesa vyšieho ako 1m. a meteo budka musí byť vzdialené 3 násobok výšky telesa a vo výške 2m nad zemou.
nadmorska vyska - 335 m. n. m., Zilina - Brodno (slovensko), meteo stanica - klasická

Uživatelský avatar
storm_ice
Příspěvky: 3873
Registrován: 16 čer 2006, 21:09
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od storm_ice » 18 dub 2008, 10:23

mělo ale troucfám si říct že některé automatické stanice to nesplňují (pozemek) Ono je to těžké, najít vhodný pozemek v člověka co si to nechá dát na zahradu a bude to ještě obsluhovat. Bohužel v paneláku to jde sotva dosáhnout a pak jsou výsledky jako např dnes :cry: venku sice mráz, ale čidlo dává v 11m teplotu jen +0,2°C. Třeba na stanici v TP bylo na jaře ráno vidět jak dělá strom stín, kdy při jasné obloze ve stejný čas klesl sluneční svit téměř na minimum :lol: tak sem zvědavej letos.
Pěkný den z Teplic

Uživatelský avatar
dobrmanek
AMS
Příspěvky: 1469
Registrován: 30 lis 2006, 21:57
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Bydliště: Větřkovice 380 m.n.m - 550 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od dobrmanek » 18 dub 2008, 19:20

Otázka: Kdo z Vás měří, dle metodik CHMI? Já se přiznám, teplota a vítr mě občas hapruje, ale srážky měřím dle metodiky nebo se aspoň o to výrazně snažím.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice

Uživatelský avatar
peter x
Příspěvky: 9
Registrován: 01 bře 2008, 10:25

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od peter x » 18 dub 2008, 20:36

na ja poznam par hydrologov v žiline ktory tiez maju meteo budku a vysvetlili mi ako mam merat čiže ja na slovensku meram podla SHMU
nadmorska vyska - 335 m. n. m., Zilina - Brodno (slovensko), meteo stanica - klasická

Uživatelský avatar
storm_ice
Příspěvky: 3873
Registrován: 16 čer 2006, 21:09
Meteostanice: WS3600
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od storm_ice » 19 dub 2008, 11:53

no tak v paneláku to možný neni, tak alespon se snažim tak nějak dodržet časy, i když Tmax-min je 21-21h a já mám od 0-24h, ostatní pak 7-7h. Mno ale zajímalo by mě kdo tu jak a kde měří :)
Pěkný den z Teplic

Uživatelský avatar
fractal
Příspěvky: 2399
Registrován: 05 led 2007, 09:33
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od fractal » 19 dub 2008, 23:33

No já měřím od léta 1988, zpočátku jen na radiačně stíněném betonovém sloupku, později v dřevěné budce 2 m nad zemí nad trávou. Dataloger mi zapisuje co 10 min., stahuju to (teplotu) pak jednou za 1/4 roku do PC a vyhodnocuju. Tuto stanici mám v místě bydliště rodičů, tam se i měří srážky (ručně dělaná sběrná nádoba se 100 cm2 plochy, srážky měřím odm. válcem s přesností na 0,1 mm). To co prezentuju tady na webu, pochází s čidla stanice WS3500 3,0 m nad zemí na severní zdi cihlového domku, takže kvalita dat zdánlivě nic moc ale orientačně to vypadá, že data celkem odpovídají nedaleké stanici ČHMU Velké Pavlovice. Bydlím tady teprve od 1.4. tohoto roku tak uvidím co bude v létě a v zimě.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.

Uživatelský avatar
ivosum
Příspěvky: 231
Registrován: 06 led 2007, 21:34
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Bydliště: Volary, 760 m n. m., nejvyšší bod okresu 1378 metrů n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od ivosum » 06 pro 2008, 17:55

Měřím ve Volarech od ledna 2007. Průměrné denní teploty počítám dle metodity ČHMÚ (7, 14, 21). Letos v létě jsem vyměnil stanici a teplotu a vlhkost měřím ve standartní výšce 2 metry na zemí na travnatém povrchu v několika metrové vzdálenosti od budovy. Srážky měřím na střeše domu (záznam 0-24hod. - rozlišení 0,2 mm). Nemyslím si, že by měl být rozdíl měření metr nad zemí, nebo metr nad povrchem střechy. Vítr měřím také na střeše, kde není v okolí žádná překážka.
Záznamy se mi uchovávají každých 10 minut, software mi dělá i měsíční a roční vyhodnocení sám.
----------
Meteostanice Davis Vantage Pro2, on-line data na http://www.pocasi-volary.cz - na webu foto i video s umístěním čidel včetně popisu

Uživatelský avatar
Michal Geryk
AMS
Příspěvky: 2011
Registrován: 22 srp 2006, 17:35
Bydliště: Přerov - centrum, 209 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od Michal Geryk » 06 pro 2008, 21:39

ivosum píše:...Srážky měřím na střeše domu (záznam 0-24hod. - rozlišení 0,2 mm). Nemyslím si, že by měl být rozdíl měření metr nad zemí, nebo metr nad povrchem střechy. Vítr měřím také na střeše, kde není v okolí žádná překážka...
Nikdy nebudou naše amatérská měření přesná a v souladu s WMO, ale o to nám asi až tak moc nejde.

Jen malé poznámky: Srážky měřené na rovné střeše by měly být přesnější (budovy, stromy atd. vytváří místní srážkový stín), ale na druhou stranu rozpálená střecha od Slunce způsobuje vyšší výpar (to ale až tak neplatí pro elektronické stanice). A s větrem je to složitější - lokálně zesílené proudnice mohou být jak nad zemí díky umělým i přírodním překážkám, ale také střecha budovy sama o sobě způsobuje nahuštění proudnic a zesílení větru, zvláště to platí pro sedlové střechy. Chtělo by to měřit na stožáru, ale to už asi není pro amatéry moc reálné...

Jinak já, bydlící v paneláku, jsem prodal datalogger (měření teplot a vlhkosti), protože měření byla velmi nepřesná a měřím pouze teplotu klasickým max-min teploměrem. Srážky měřím nepravidelně u mých rodičů. Co mi zbývá... :(
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Skype: geryk.michal

Uživatelský avatar
dobrmanek
AMS
Příspěvky: 1469
Registrován: 30 lis 2006, 21:57
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Bydliště: Větřkovice 380 m.n.m - 550 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od dobrmanek » 07 pro 2008, 10:47

Na leden chystám dost výrazný posun v měření. Již mám dojednánu meteostanici se sedmi teplotními čidly s připojením na počítač. Část čidel bude využívat bratr ve svých foliovnících a několik čidel bude umístěno na různých místech zahrady. Celé by to mělo vyjít do 2000 kč. Bude velmi zajímavé porovnávat tyto čidla s údaji které poskytuje WS 3600, prostě této stanici moc nevěřím.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice

Uživatelský avatar
Flames
Příspěvky: 2140
Registrován: 26 kvě 2005, 14:07
Bydliště: Trutnov 440 m.n.m

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od Flames » 01 pro 2011, 12:13

Pokrok nelze zastavit,tak i u mne je změna a první překvapivě přesné elektronické čidlo na teplotu,které jsem si zkontroloval a zjistil odchylku kalibr.teploměrem.Zatím podle několika týdenního provozu ukazuje přes den vyšší maxima,jinak je to vcelku podobné se starými rozpadajícími se teploměry,které podle kontroly s kalibr teploměrem se už poněkud rozcházely proti poslední kontrole.Samozřejmě je to zásah do dlouhodobé teplotní řady,ale...víme své,jak měříme.
Už docela dlouho uvažuji o datalogeru,ale ty parametry mne docela děsí..přesnost +-1 stupeň.I když to jistě tak zlé nebude,asi to nebude také žádná sláva.Máte něco osvědčeného vyzkoušeného,přesnějšího,aby až to porovnám s kalibrovaným měřidlem,jsem nemusel při každém měření odečítat,nebo přičítat třeba 1,2 stupně.

Uživatelský avatar
dobrmanek
AMS
Příspěvky: 1469
Registrován: 30 lis 2006, 21:57
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Bydliště: Větřkovice 380 m.n.m - 550 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od dobrmanek » 03 pro 2011, 08:53

Doporučuju se podívat na http://cometsystem.cz/dataloggery-teplota.htm, přesnost je mnohem lepší a ceny nejsou extra vysoké. Byť je to určeno pro vnitřní měření, tak je pár lidí, kteří měří bez problému i venkovní teplotu. Komplet vyjde okolo cca 3500 Kč se vším všudy. Potom stačí dokoupit pár čidel v ceně 1800 Kč a člověk má velmi slušnou stanici pro měření teploty.

nebo zde: http://www.papouch.com/cz/website/mainm ... vlhkomery/
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice

Uživatelský avatar
fractal
Příspěvky: 2399
Registrován: 05 led 2007, 09:33
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Bydliště: Podivín okr. Břeclav; 170 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění meteostanice

Příspěvek od fractal » 05 pro 2011, 08:04

Na záznam dat pro své "klimatologické" účely používám také dataloger comet. Ukládám po 10 minutách, a do PC stahuju jednou za 1/4 roku. Dataloger jede na původní lithiovou baterii už někdy od roku 2002, nesmrtelný přístroj ;-).

Odpovědět

Zpět na „Dokumentace meteorologických jevů“